Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Nobelova nagrada za kemiju znanstvenicima koji su razvili litij-ionske baterije

Dobitnici su John Goodenough, Stanley Whittingham i Akira Yoshino
09. listopada 2019. u 12:39 3 komentara 1648 prikaza
Nobelova nagrada za kemiju
Foto: YouTube screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

 

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiiju su John Goodenough, Stanley Whittingham i Akira Yoshino za razvoj litij-ionske baterije - lagane, punjive i snažne baterije koja se danas koristi u brojnim proizvodima od mobilnih telefona do prijenosnih računala i električnih vozila.

Nobelova nagrada za medicinu za 2019: William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe i Gregg L. Semenza KAKO STANICA REAGIRA NA KISIK Dobitnici Nobela za medicinu: W. G. Kaelin Jr., Sir J. Ratcliffe i G. L. Semenza

Litij-ionska baterija može spremiti velike količine energije iz solarnih elektrana i vjetroelektrana omogućavajući društvo bez fosilnih goriva, ističe odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Amerikanci John B. Goodenough sa sveučilišta Texas u Austinu i M. Stanley Whittingham sa sveučilišta Binghamton u državi New York te Japanac Akira Yoshino sa sveučilišta Meijo iz Nagoye "stvorili su svijet koji se može puniti", navela je u priopćenju Švedska kraljevska akademija znanosti.

Amerikanac Goodenough (97) postao je tako najstariji dobitnik Nobelove nagrade.

"Litij-ionske baterije koriste se širom svijeta kako bi pokretale prijenosne elektroničke uređaje koje koristimo u komunikaciji, radu, obrazovanju, za slušanje glazbe i traganje za znanjem. Te baterije omogućile su razvoj električnih vozila većeg dometa i skladištenje energije iz obnovljivih izvora poput solarnih elektrana i vjetroelektrane".

Temelji litij-ionske baterije postavljeni su tijekom naftne krize 1970-ih.

Tada je  Stanley Whittingham radio na razvoju metoda koje bi otvorile put tehnologijama bez korištenja fosilnih goriva. Počeo je istraživati supervodiče i otkrio materijal iznimno bogat energijom koji je upotrijebio za stvaranje inovativne katode u litijskoj bateriji. To je napravljeno sa titanijevim disulfidom koji na molekularnoj razini ima prostor koji može primiti - interkalirati litijske ione.

Nobel za fiziku NOVI LAUREATI Nobel za fiziku Peeblesu, Mayoru i Quelozu za revolucionarna otkrića o svemiru

Baterijska anoda dijelom je bila napravljena od metaličnog litija koji ima snažni kapacitet otpuštanja elektrona. To je rezultiralo baterijom koja je imala veliki napon, nešto više od dva volta. No, metalični litij je reaktivan i baterija je bila previše eksplozivna da bi bila održiva.

John Goodenough procijenio je da bi katoda imala još i veći napon kad bi bila napravljena uz korištenje metalnog oksida umjesto metalnog sulfida. Nakon sustavne potrage on je 1980. pokazao da kobaltni oksid s interkaliranim litijskim ionima može proizvesti toliko volta.

To je bila prekretnica koja će voditi u još snažnije baterije.

Koristeći Goodenoughovu katodu kao temelj Akira Yoshino stvorio je prvu komercijalnu litij-ionsku bateriju 1985. Umjesto reaktivnog litija za anodu je koristio materijal od ugljika koji je poput katode od kobaltnog oksida mogao interkalirati litijske ione.

Rezultat je bila lagana, otporna baterija koja se mogla puniti stotinama puta prije nego što počne slabiti.

Prednost litij-ionskih baterija je da se ne oslanjanju na kemijske reakcije kojima se razgrađuju elektroni nego na litijskim ionima koji se kreću naprijed-natrag između anode i katode.

Litij-ionske baterije unijele su revoluciju u naše živote od prvog dolaska na tržište 1991. i stvorile su temelje za bežično društvo bez fosilnih goriva i od najveće su koristi za čovječanstvo, navodi odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Raoni Metuktire Bori se za prašumu Za Nobela kandidirali poglavicu koji pjeva sa Stingom i druži se s predsjednicima

Prošle godine ovu nagradu primili su Amerikanci Frances H. Arnold , George P. Smith i Britanac Gregory P. Winter zbog doprinosa razvoju zelene kemijske industrije.

Trojica znanstvenika, James Peebles, Michel Mayor i Didier Queloz u utorak su u Stockholmu proglašeni dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku zbog "revolucionarnih" otkrića o svemiru. Američki znanstvenici William Kaelin i Gregg Semenza te Britanac Peter Ratcliffe prije toga su u ponedjeljak primili nagradu za fiziologiju ili medicinu, i to za istraživanja o prilagodbi stanica na promjenjivu opskrbu kisikom, što omogućuje borbu protiv raka i anemije.

Sutra će biti objavljena dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost, jer ih prošle godine nisu dodijelili zbog skandala, nakon čega će u petak biti objavljen dobitnik nagrade za mir, a u ponedjeljak za ekonomiju.

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • hegedus:

  Plenković dobiva nobela za alkemiju. Političku.

 • trolconly:

  kkiss.net - sjajan projekt za odrasle koji žele pronaći seksualnog partnera

 • Avatar southman
  southman:

  "Dobitnica" nagrade za mir ??