Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO

Nikola Tesla još 1926. predvidio izum pametnih telefona!

pametni telefoni
Foto: VL FOTO
09.01.2016.
u 22:43

'Uređaje kojima ćemo komunicirati možemo usporediti s današnjim telefonima. Njima ćemo moći vidjeti inauguracije predsjednika, sportske događaje, prirodne katastrofe i ratna događanja.'

Nikola Tesla jedan je od najvećih umova koji su ikad hodali kuglom zemaljskom, ali svejedno oduševljava koliko je bio ispred svog vremena. Primjerice, Twenty-First Century Books došao je u posjed njegova intervjua iz 1926. godine za magazin Colliers u kojem predviđa izum pametnih telefona, ali i ravnopravnost spolova.

- Kad se bežična tehnologija stabilizira i proširi po cijelom svijetu, bit ćemo dio jednog velikog kolektiva koji će djelovati poput našeg mozda. Cijeli taj kolektiv djelovat će ritmično i istovremeno, srušit će postojeće prepreke i bit ćemo u mogućnosti komunicirati bez obzira na udaljenost. I ne samo to, zahvaljujući televiziji i telefonima, vidjet ćemo i čuti jedni druge jednako savršeno kao i da razgovaramo lice u lice - govorio je u zanosu Tesla, a nije se zaustavio:

- Uređaji pomoću kojih ćemo sve to moći raditi stat će nam u džep i moći će se usporediti s današnjim telefonima. Njima ćemo moći vidjeti inauguracije predsjednika, sportske događaje, prirodne katastrofe i ratna događanja.

Poznato je da se Tesla poprilično zalagao za bežičnu tehnologiju i mnogo radio na tome, no imao je previše otpora od strane znanstvene zajednice, koja jednstavno nije mogla vidjeti što i on vidi. Danas to znamo, ali moralo je proći skoro stotinu godina da bismo došli do te razine.

- Kad bežični prijenos električne energije postane komercijalan, način prijevoza te način prijenosa informacija revolucionarizirat će se. Uostalom, već sad svjedočimo prijenosu slike na kraćim udaljenostima. Prije 30 godina nismo vjerovali da tako nešto može biti moguće. U budućnosti se sami principi neće mijenjati, samo će se tehnologija dodatno razviti.

Osvrnuo se u razgovoru i na odnos žena u društvu pa izazvao mnogo polemike jer u ono vrijeme ipak su stvari bile bitno drugačije i borba za pravo glasa, kao i mnoge druge danas normalne stvari, tek je bila u svom naletu.

- Žene su odavno pokazale da imaju kapacitete kao i muškarci, ali će zahvaljujući svojim sposobnostima dodatno proširiti svoje kapacitete i biti bolje educirane nego muškarci. Uzdrmat će to temelje društva u kojem vladaju muškarci, ali žene će to ignorirati i potpuno promijeniti i ostvariti nova civilizacijska dostignuća. Bit će slobodne od muškaraca i činit će što ih je volja.

Imao je pravo, žene su u razvijenim dijelovima svijeta u prosjeku bolje obrazovane od muškaraca i pokazuju se jednako sposobne kao liderice bilo u poslovnom ili političkom smislu.

>> Prije 73 godine u New Yorku je umro Nikola Tesla

Komentara 41

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
00:18 10.01.2016.

Zanimljivo mi je vidjeti kad god imamo neki članak o Nikoli Tesli srbijanski ultranacionalisti moraju svojim stupidnim komentarima pokazati svoju primitivnost.

Avatar jebb
jebb
00:03 10.01.2016.

Jedan od razloga zasto je Tesla bio tako uspjesan znanstvenik je i taj sto se nikad nije zenio. Jer da jeste, njegova "bolja polovica" bi ga najvjerovatnije strpala u ludnicu...

Avatar samo Istina
samo Istina
00:56 10.01.2016.

Tesla je faca. Ne jedan od najvećih, nego najveći. Svi drugi su daleko iza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije