Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvena predviđanja

Što nas to očekuje? Matematičar predviđa velike političke nemire u 2020-ima

Charlotte, neredi, policija
Foto: Reuters/PIXSELL
05.01.2017.
u 14:10

Moj model pokazuje kako će društvena nesigurnost i političko nasilje doživjeti svoj vrhunac 2020. godine, kaže profesor matematike i ekologije Peter Turchin

Profesor matematike i ekologije Peter Turchin najavljuje kako nas prema matematičkim kalkulacijama očekuju godine političkih nemira, a koja će svoj vrhunac doživjeti tek u sljedećem desetljeću.

Turchin je razvio interdisciplinarni predmet pod nazivom 'cliodynamics', disciplinu koja tretira povijest kao smo još jedan dio znanosti. Počeo je s upotrebljavanjem matematike kako bi predvidio ljudsku aktivnost između 1500 godine prije Krista do 1500 godina poslije Krista.

Onda je prije tri godine, koristeći slične metode, počeo predviđati budućnost, piše Daily Mail

– Moj model pokazuje kako će društvena nesigurnost i političko nasilje doživjeti svoj vrhunac 2020. godine – rekao je Turchin.

– Predsjednički izbori u Americi, nažalost, potvrđuju moje tvrdnje. Čini se da smo na dobrom putu da 2020. doživimo vrhunac nestabilnosti – dodao je.

Što će se točno dogoditi na vrhuncu nemira ne zna se i profesor Turchin kaže kako njegova metoda ne predviđa događaje već trendove. Ističe kako će nemire pokrenuti proces elitne hiperprodukcije u kojoj broj bogatih ljudi raste brzo i oni su sve udaljeniji od siromašnih.

Njegova metoda nije predvidjela da će Donald Trump postati predsjednik, pojašnjava Turchin, ali je predvidjela nestabilnost i podjele nakon izbora. 

>> Ovo je 10 zastrašujućih predviđanja za 2017. godinu

Komentara 3

DH
dalibor.hren
18:12 11.01.2017.

Zbog čega su izbori u SAD - u početak nestabilnosti? Po čemu je prevarena Clintonica kvalitetnija od bogataša Trumpa?

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:06 05.01.2017.

Hahaha Turchin

AO
ante.oreskovic75
16:32 05.01.2017.

za 101 godinu bit će kraj svijeta,tko mi ne vjeruje neka provjeri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije