Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Što nas to očekuje? Matematičar predviđa velike političke nemire u 2020-ima

Moj model pokazuje kako će društvena nesigurnost i političko nasilje doživjeti svoj vrhunac 2020. godine, kaže profesor matematike i ekologije Peter Turchin
05. siječnja 2017. u 14:10 3 komentara 2719 prikaza
Charlotte, neredi, policija
Foto: Reuters/PIXSELL

Profesor matematike i ekologije Peter Turchin najavljuje kako nas prema matematičkim kalkulacijama očekuju godine političkih nemira, a koja će svoj vrhunac doživjeti tek u sljedećem desetljeću.

Turchin je razvio interdisciplinarni predmet pod nazivom 'cliodynamics', disciplinu koja tretira povijest kao smo još jedan dio znanosti. Počeo je s upotrebljavanjem matematike kako bi predvidio ljudsku aktivnost između 1500 godine prije Krista do 1500 godina poslije Krista.

Onda je prije tri godine, koristeći slične metode, počeo predviđati budućnost, piše Daily Mail

– Moj model pokazuje kako će društvena nesigurnost i političko nasilje doživjeti svoj vrhunac 2020. godine – rekao je Turchin.

– Predsjednički izbori u Americi, nažalost, potvrđuju moje tvrdnje. Čini se da smo na dobrom putu da 2020. doživimo vrhunac nestabilnosti – dodao je.

Što će se točno dogoditi na vrhuncu nemira ne zna se i profesor Turchin kaže kako njegova metoda ne predviđa događaje već trendove. Ističe kako će nemire pokrenuti proces elitne hiperprodukcije u kojoj broj bogatih ljudi raste brzo i oni su sve udaljeniji od siromašnih.

Njegova metoda nije predvidjela da će Donald Trump postati predsjednik, pojašnjava Turchin, ali je predvidjela nestabilnost i podjele nakon izbora. 

>> Ovo je 10 zastrašujućih predviđanja za 2017. godinu

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice