Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dnevna pilula Truvada

Lijek za prevenciju zaraze HIV-om pokazuje malu upotrebu

Ljekarna
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
22.12.2015.
u 12:05

Nakon trogodišnjeg perioda testiranja, lijek je pokazao pozitivan učinak, ali nisku razinu korištenja

Truvada (Gilead Sciences Inc.), lijek za prevenciju zaraze virusom HIV-a, pokazao je 90% učinkovitost u zaštiti od infekcije. Dnevna pilula prvenstveno je namijenjena kao dodatna metoda zaštite oboljelih, ovisnika ili kod stupanja u rizične odnose.

Preventivna metoda za spriječavanje širenja bolesti kod zaraženih, uporabljiva je i uz uobičajne načine zaštite i ne preporuča se samostalno korištenje zbog smanjene učinkovitosti pilule.

Američka Agencija za hranu i lijekove, upotrebu Truvade odobrila je još 2012.godine, a nakon trogodišnjeg perioda testiranja dokazano je kako znatno djeluje na prevenciju zaraze ovim letalnim virusim. Pokazalo se kako je kod gay i biseksualnih osoba, rizik od zaraze smanjen za čak 42%, a kod osoba gdje je jedan partner pozitivan 72%.

Lijek sadržava dva glavna sastojka (tenofovir i emtricitabine), a dnevnom upotrebom pomaže u zaustavljanju širenja virusa tijelom. Ukoliko se ne uzima svakodnevno, prisutnost premalo lijeka u krvotoku ne može blokirati virus. Truvada djeluje isključivo za smanjenje postotka virusa u organizmu te ne može izliječiti HIV.

Unatoč dostupnim informacijama, istraživanje je pokazalo kako čak trećina američkih zdravstvenih djelatnika nije čula za ovu metodu prevencije, kako prenosi The New York Times. Liječenje osoba efektivnim lijekovima smanjuje razinu virusa u krvi, posebice onih koji nisu otkriveni standardnim testovima.

Pojavom Truvade primijećena su i rizičnija seksualna ponašanja. Zabilježeno je kako su pojedinci lijek koristili kao jedinu metodu zaštite, time povečavajući rizik za dobivanjem infekcije.

Foto: Ilustracija: Daniel Kasap/PIXSELL

Male brojke korištenja

U ranim kliničkim testiranjima, kod nekih pacijenata zabilježene su nuspojave poput gubitka apetita, ali su se povukle unutar mjesec dana. Neki su spominjali i glavobolje te probleme s bubrezima.

Iz tog razlog jedan od 200 pacijenata prestao je uzimati pilulu. Nakon nekoliko mjeseci ponovnim uzimanjem lijeka pokazalo se da nema trajnih posljedica.

Je li u pitanju novac?

30 dana korištenja Truvade iznosi 1,160 dolara uz dodatnu uplatu osiguranjima u iznosu do 1,300 dolara godišnje. Velik broj ljudi ove troškove smatrao je previsokima, a drugi ne žele plaćati lijek ako su još zdravi.

Truvada trenutno nije dostupna u Europi

Ne postoji sponzorstvo od nacionalnih ili regionalnih europskih vlada. Korištenje lijeka eventualno je moguće u individualnim dogovorima s doktorom ili u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Isplativost otkupa lijeka za europsko tržište još je na vagi. Ovisno je o učestalosti pojave HIV-a i stopi testiranja.

Javne zdravstvene organizacije smatraju kako je jedini način za smanjenjem epidemije virusa, sprječavanje pojave novozaraženih, ali i tretiranje postojećih pacijenata. Generička verzija tenofivira i emtricitabina trebala bi biti dostupna krajem 2017. ili 2018. godine.

>> Ovo je 'tiha bolest' i epidemija današnjice

>> Rekordan broj zaraženih HIV-om u Europi, trećinu čine imigranti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije