Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUĐEROVKA

Iva Tolić 5000. dobitnica europskog programa za najbolje znanstvenike

Iva Tolić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
16.06.2015.
u 13:51

Ivi Tolić dodijeljeno je više od 2 milijuna eura na razdoblje od pet godina

Dr. sc. Iva Tolić, znanstvenica Instituta Ruđer Bošković (IRB), 5000. je dobitnica programa financiranja za najbolje znanstvenike u svijetu, Europskog istraživačkog vijeća (ERC). Zahvaljujući Ivi Tolić tako je ove godine prvi put u Hrvatsku stigao ERC Consolidator Grant koji je Europska komisija namijenila izvrsnim glavnim istraživačima u razdoblju karijere dok još jačaju vlastiti nezavisni istraživački tim ili program, priopćili su iz IRB-a.

Od zaprimljenih 2528 prijava ERC je izabrao 372 projekta, među kojima je i "Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore", za koji je I. Tolić dodijeljeno više od 2 milijuna eura na razdoblje od pet godina. U IRB-u tvrde da će razumijevanje uloge mikrotubula premosnica u generiranju sila i kretanju kromosoma dovesti do sasvim novih spoznaja o mehanizmima dijeljenja kromosoma, a te će spoznaje moći poslužiti u istraživanju i razvoju novih lijekova za liječenje degenerativnih i kancerogenih bolesti.

- Ova potpora omogućit će mi uspostavljanje novog laboratorija u Hrvatskoj, zapošljavanje šest članova tima i kupnju vrhunskog mikroskopa. Tijekom idućih pet godina moći ću se usredotočiti samo na svoje istraživanje - rekla je Iva Tolić.

Ona će na današnjoj glavnoj svečanosti u knjižnici Solvay u Bruxellesu predstaviti svoja znanstvena postignuća koja su je dovela do ovog projekta, istraživanje na kojem će raditi u sklopu ERC projekta te svoju matičnu instituciju - Institut Ruđer Bošković. Svečanosti će nazočiti i ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar, njegov pomoćnik Staša Skenžić i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić.

>> Iva Tolić: Istražujem kako ćemo usporiti starenje i spriječiti bolesti

>> Iva Tolić: Želim živjeti u Zagrebu, ali raditi kao u Njemačkoj

Foto: Alcatel

Komentara 1

ZA
zagabria1
15:36 16.06.2015.

Svaka čast ženi. A i zgodna je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije