Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Istraživanje najveće tajne u Sunčevu sustavu - Merkura

Postoji teorija da je Merkur “život” započeo dalje od Sunca, ali da mu se kasnije primaknuo.
21. listopada 2018. u 07:00 7 komentara 685 prikaza
BepiColombo
Foto: Press Association/Pixsell

Želimo li shvatiti Zemlju i kako je na njoj započeo život, kao i moguće na drugim planetima, moramo shvatiti naš Sunčev sustav, kaže Joe Zender, jedan od lidera projekta BepiColombo. Projekt ima jedan cilj – istraživanje Merkura, koji je znanstvenicima jedna od najvećih misterija u Sunčevu sustavu. Zbog toga su jučer rano ujutro lansirana dva satelita iz Francuske Gvajane u Južnoj Americi, i to u suradnji Europe i Japana, koji će istraživati Merkur.

Putovanje putnici Hrvati bi željeli putovati u svemir i spavati ispod površine mora

Smatra se da će im za dosezanje planeta najbližeg Suncu trebati oko sedam godina, a jednom kada sateliti stignu tamo, znanstvenici se nadaju da će dobiti odgovor na čudnu kompoziciju planeta. S jedne strane ima “preveliku” jezgru, a koru mu čini tanka kamena glazura.

– Merkur se ne slaže s našim teorijama o tomu kako je solarni sustav formiran i nećemo moći potpuno razumjeti Zemlju dok ne budemo u stanju objasniti i Merkur – rekao je Dave Rothery, jedan od znanstvenika u projektu.

Radi se o prvom slučaju u kojem će europske i japanske svemirske agencije doseći taj važan planet, dok su ga Amerikanci već istraživali. Ta su istraživanja otkrila da se unutar nekih kratera, koji nisu izloženi Suncu, nalazi voda u ledenom stanju te da kora tog planeta sadrži mnogo grafita. Jedan će satelit primarno istraživati magnetsko polje planeta, a drugi će mapirati teren te skupljati podatke s njegove površine.

Super Zemlja Novo otkriće 'Super Zemlja' mogla bi se skrivati na rubu Sunčevog sustava

Postoji teorija da je Merkur “život” započeo dalje od Sunca, ali da mu se kasnije primaknuo. Ovo istraživanje moglo bi pomoći odgovoriti na pitanje je li ta teorija istinita, a najveći će problem biti temperatura zbog blizine Sunca.

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
  • midea:

    dajte mi pojasnite kako se ti izmišljeni sateliti kreću u svemiru ,koje gorivo koriste ako nas uče da je svemir vakum ? u vakumu nema potiska i gorivo ne gori , time ne stvara ni potisak !??