Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskorak u biomedicini

Genos u eliti EU znanstvenika

Gordan Lauc
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
24.01.2017.
u 06:30

Projekt vezan uz liječenje kroničnih upalnih bolesti dobio je od EU 14,4 mil. eura, a u timu institucija iz Europe uz laboratorij je i PMF Zagreb

Privatni znanstveni laboratorij Genos iz Zagreba i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom profesora Gordana Lauca (na slici) i Vlatke Zoldoš, dio su tima vodećih europskih znanstvenika i elitne znanstvene institucije u kojoj su još i dvije male i srednje tvrtke, a koji je početkom godine krenuo s novim istraživačkim projektom SYSCID - Sustavni pristup liječenju kroničnih upalnih bolesti u okviru programa HORIZON2020.

Projekt je od EU dobio 14,4 milijuna eura za znanstveno istraživanje na razdoblje od pet godina, a Europska komisija ga je istaknula kao jedan od samo dva odobrena prioritetna znanstvena projekta Horizona2010 u biomedicini.

Projekt ima cilj razviti personaliziranu metodu za liječenje više upalnih bolesti: upalnih bolesti crijeva, reumatoidnog artritisa te sistemskog lupusa. Kronične upalne bolesti su doživotne, a s prevalencijom iznad 10% u zemljama EU predstavljaju veliki zdravstveni teret. Za razliku od sadašnjih terapijskih metoda koje uglavnom ublažavaju simptome, SYSCID će nastojati razviti terapijske strategije koje bi na kraju ponudile prvu „uzročnu terapiju“.

>>Genos osigurao kroz sredstva Europske unije novac za šest projekata

>>Projekt tvrtke Genos među 5 najinovativnijih u Europi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije