Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIRILI LAŽNE VIJESTI

Facebook želi skriti tragove veza s Rusima

15.10.2017.
u 10:12

Istraga je pokazala kako je samo Internet Research Agency, ruska platforma za širenje lažnih vijesti, platila čak tri tisuće objava

Posljednjih dana u najvažnijim se američkim medijima sve češće pojavljuju negativno intonirani tekstovi o društvenim mrežama. Prije svega, dakako, prema Facebooku kojega se drži jednim od najizdašnijih kanala ruskog uplitanja u američki politički život, pogotovo u vrijeme izbora na kojima je pobijedio Donald Trump.

Velik doseg objava

Washington Post je tako donio napis prema kojem je Facebook počeo s brisanjem podataka i postova želeći procjenu koliki je zapravo ruski utjecaj bio učiniti što težom. Učinili su to nakon što je analitičar Jonathan Albright objavio kako je doseg plaćenih ruskih objava znatno veći od onoga koliko je tvrdio Facebook.

Podsjetimo, ako platite, možete znatno pojačati doseg objave na Facebooku, bilo da se radi o običnom postu na nekom profilu, bilo da se radi o objavi podijeljenoj s neke web stranice.

Problem je za američke analitičare medija što se na Facebooku, barem je tako bilo u vrijeme američkih izbora, sadržaj plaćenih objava slabo kontrolira. Istraga je pokazala kako je samo Internet Research Agency, ruska platforma za širenje lažnih vijesti, platila čak tri tisuće objava. U Facebooku su mislili kako je time stvar gotova. No, analitičari su zaključili kako je potrebno napraviti analizu aktivnosti, svih likeova, dijeljenja, komentara, svih profila na Facebooku koji su pod kontrolom Internet Research Agency. Ispalo je kako je takvih profila i web stranica 470, a Albright je utvrdio kako je doseg samo šest najeksponiranijih profila čak 19,1 milijun korisnika. I to bez običnih, ne plaćenih, objava.

Facebook je do sada tvrdio kako je tri tisuće plaćenih objava ustupljenih Kongresu doseglo tek deset milijuna ljudi. Čak i ako je znatniji dio tih aktivnosti bio rezultat ruskih trolova, opet se zasigurno radi o velikoj brojci.

K tome, sadržaj je tih objava podijeljen je 340 milijuna puta – olakšavajuća je okolnost da taj podatak ne govori koliko je korisnika vidjelo te objave. Jasno je što su sadržavale te plaćene objave, sadržaj kojim je bilo lako podijeliti američku javnost poput emigracije ili prava na nošenje oružja. Recimo, s profila United Muslim išla je plaćena objava u kojoj je stajalo ‘Podijeli ako vjeruješ kako muslimani nisu imali ništa s 9/11. Idemo vidjeti koliko ljudi zna istinu!’. Doseg je bio 35.275 korisnika. S Blacktivista je išlo sljedeće: ‘Ratuje se protiv crnačke djece’. Doseg je bio 68.000.

S Being Patriotic išla je objava ‘Najmanje 50.000 veterana beskućnika umiru od gladi po ulicama, a liberali žele pozvati 620.000 izbjeglica i naseliti ih među nama.

Moramo se brinuti za vlastite građane i to mora biti glavni cilj naših političara!’. Post se našao u news feedovima 724.323 Facebookova korisnika. Facebookova čelnica Sheryl Sandberg jučer se javno ispričala za nenamjerno negativnu ulogu Facebooka u predsjedničkoj kampanji. Ali, Facebook je napravio i još nešto. Pozvali su u goste Jonathana Albrighta te mu objasnili kako je on svoju analizu mogao napraviti samo greškom jer Facebook ima – bug.

Onemogućili analizu

I sada su oni uklonili taj bug, ali s njim su uklonili i masu postova i podataka vezanih za njegovu analizu, čak i podatke za onih šest profila koje je Albright uspio analizirati.

Onemogućili su tako da se ikada dozna prava istina o utjecaju koji su Rusi ostvarili putem Zuckerbergove društvene mreže za trajanja predsjedničke kampanje. Šteta je višestruka jer sada neće biti moguće vidjeti kako su takvi postovi pronalazili svoj put do drugih društvenih mreža poput Twittera, Googlea, Instagrama, Pinteresta i drugih.

Komentara 2

KA
Kastelanin
16:48 15.10.2017.

nisu ni rusi svetci, svako se bori za svoje interese 😎

RE
reborn
12:56 16.10.2017.

Tako to izgleda kada se preko društvenih mreža plasiraju poluistine koje leftardima ne odgovaraju. Naravno, cijeli niz "suprotnih" slučajeva koji su trebali osigurati pobjedu Hillary Clinton nisu bili predmet istraživanja... Kme... kmeeee...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije