Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
provokacija za ruskoga predsjednika

Na Putinov rođendan uhićeno najmanje 270 prosvjednika

Prosvjed u Rusiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
08.10.2017.
u 07:30

Okupljanja su održana u 80 gradova - od krajnjeg istoka zemlje do Baltika, no najveća prosvjedna povorka organizirana je u Sankt Peterburgu, drugome po veličini gradu u zemlji.

Više od 270 pristaša utamničenoga ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog uhićeno je u subotu za vrijeme održavanja zabranjenih prosvjeda i samo pet mjeseci prije održavanja predsjedničkih izbora. 

Većina prosvjednika, po podacima nevladine organizacije, uhićena je u Sankt Peterburgu, rodnome predsjednika Vladimira Putina, koji danas proslavlja 65 rođendan

Danas se okupilo puno manje prosvjednika nego tijekom demonstracija u proljeće kojima su se odazvali deseci tisuća većinom vrlo mladih ljudi. 

Unatoč tomu prosvjedi su izravna provokacija za ruskoga predsjednika čiji se rođendan obično proslavlja uz brojne panegirike. 

Navaljni je u ponedjeljak pozvao svoje pristaše da iziđu na ulice, nakon što je osuđen na 20 dana zatvora zbog poziva na zabranjene prosvjede. Ovo je njegov treći boravak u zatvoru od početka godine. 

Okupljanja su održana u 80 gradova - od krajnjeg istoka zemlje do Baltika, no najveća prosvjedna povorka organizirana je u Sankt Peterburgu, drugome po veličini gradu u zemlji. Ondje se u središtu grada okupilo oko 3000 ljudi, koji su skandirali "Sloboda Navaljnome!", prije nego što su počela njihova uhićenja. 

Navaljni, koji vodi kampanju za ruske predsjedničke izbore u ožujku, uhićen je u petak nekoliko sati prije odlaska na prosvjedni skup u Njižnom Novgorodu.

Premda tvrdi da se kandidirao na predsjedničkim izborima 2018., politička budućnost Alekseja Navaljnog još je neizvjesna. Naime, središnje izborno povjerenstvo ga je u lipnju diskvalificiralo iz predsjedničke utrke zbog toga što je na sudu osuđen za pronevjeru državnog novca iz veljače 2017.

Amnesty international je osudio uhićenja "prosvjednika koji su mirno demonstrirali u ruskim gradovima" te pozvala da se "hitno puste iz pritvora", kao i da se "odmah započne s poštivanjem i zaštitom njihovih prava". 

Komentara 4

Avatar abcd
abcd
11:30 08.10.2017.

Samo tamburaj Soroseve placenike.

LA
Laufer
11:44 08.10.2017.

Što nas se tiče Rusija? Velika si pamet. Kad velike sile kihnu mi dobijemo upalu pluća. Naši političari su samo vazali gazda iz vana i prosvjedi protiv njih su samo zabava za glupake.

SD
sdpesticid
21:54 08.10.2017.

svuda se mora dobiti odobrenje policije za nekakav javni skup. ako je zabranjen, onda je zabranjen. u čemu je problem ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije