Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eskalacija sukoba

Ukrajina još više produbila razdor između Rusije i EU

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.02.2014.
u 20:49

Bruxelles i dalje nudi sporazum Ukrajini no zbog obzira prema Moskvi labaviji nego što je ponuđen, primjerice, Srbiji

Budućnost je Ukrajine s Europskom unijom, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, na kojoj se ponovno zbog Ukrajine produbio politički jaz između EU i SAD-a s jedne te Rusije s druge strane.Bruxelles želi sklopiti trgovinski i stabilizacijski sporazum s Ukrajinom jer smatra da samo približavanje Europi može pomoći bivšim sovjetskim republikama da postanu bolje i modernije uređene države.

EU jedini put za Kijev

A približavanje Europskoj uniji ne može se dogoditi ako već s početka puta nije vidljiv cilj na kraju puta koji bi trebao biti mogućnost ulaska u punopravno članstvo.– Ako smo ozbiljni u namjerama da pomognemo tom dijelu Europe, onda je potpisivanje sporazuma samo prvi korak. Sljedeći korak trebao bi biti svjetlo na kraju tunela. Ne možete transformirati taj dio Europe ako ne koristite najsnažniji instrument – rekao je u subotu u Münchenu povjerenik Štefan Füle, misleći na politiku proširenja EU kao najuspješniji instrument europske vanjske politike.Bruxelles od početka politike proširenja EU pristupa bivšim sovjetskim republikama opreznije nego ostalim bivšim komunističkim državama, i to upravo zbog obzira prema Rusiji s kojom EU želi imati strateški dobar odnos.

Za zemlje bivšeg SSSR-a postoji okvir suradnje kroz tzv. istočno partnerstvo, a sporazum koji je ponuđen na potpisivanje Ukrajini nije isti kao sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kakav, primjerice, ima Srbija, nego je puno labaviji.

Opasnost upletanja vojske

No, i taj sporazum razljutio je Moskvu, a na posljednjem summitu EU-Rusija prošli tjedan u Bruxellesu dogovoreno je da će se na tehničkoj razini između europskih i ruskih dužnosnika razjasniti što točno takav sporazum znači za Kijev, što za Bruxelles, a što za Moskvu. Moskva strahuje da takvi sporazumi bivših sovjetskih republika s EU narušavaju carinsku uniju, odnosno Zajednicu nezavisnih država, stvorenu nakon raspada SSSR-a.Očigledno je da su sve strane i dalje čvrsto na početnim položajima i da prostora za konstruktivni dijalog još uvijek nema.

S druge strane, sve su glasnija nagađanja kako vojni vrh gubi strpljenje te od predsjednika Janukoviča kao vrhovnog zapovjednika traži uspostavu reda u zemlji. Upletanje vojske u sukob dodatno bi podijelilo zemlju tako da svi ipak priželjkuju početak razgovora.

>> Bloomberg: Ukrajina se pretvara u novu Jugoslaviju?

Komentara 2

Avatar MK
MK
21:40 02.02.2014.

Putin je rekao, da Ukrajina i Srbija nisu za EU... ...ja bi to preformulirao i rekao da Rusija i Srbija nisu za EU!

Avatar RoSSerb
RoSSerb
22:52 02.02.2014.

Samo mali deo zapadne UKR može realno da se odcepi ...vrlo su bedni i ako to treba EU..to će dobiti ..ništa više! Sve će to Rusija srediti , a stvari će se početi odvijati zapravo tek nakon Z.O.I.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije