Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRIJATELJSTVO

Bloomberg: Ukrajina se pretvara u novu Jugoslaviju?

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
29.01.2014.
u 15:46

Izjave čelnika Janukovičeve stranke i Rinata Akhmetova, najbogatijeg Ukrajinca, sugeriraju da su predsjednikovi saveznici protiv nasilnog suzbijanja pobune

– Rastuće neprijateljstvo između radikalnih prosvjednika i ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča moglo bi zemlju sa 46 milijuna ljudi pretvoriti u novu Jugoslaviju, piše Bloomberg.

Ogorčeni zbog smrti troje prosvjednika prošlog tjedna, Ukrajinci nastrojeni protiv Janukoviča okupirali su zgrade lokalne vlasti, a od 27. siječnja pobunjenici kontroliraju zgrade administrativnih tijela diljem zapadne Ukrajine te u glavnom gradu Kijevu. Pokušaja preuzimanja vlasti nije bilo jedino u Janukovičevoj bazi Donjecku.

Čini se da Janukoviču nedostaje vojske ili odlučnosti da suzbije nerede diljem zemlje, piše Bloomberg. Ministar obrane Pavlo Lebedev izjavio je da će vojska ostati neutralna te je pozive za njezino uključivanje na bilo kojoj strani nazvao "provokacijama". Zbog tisuća policajaca koji obuzdavaju prosvjednike u Kijevu regionalni centri ostali su nezaštićeni, naročito u zapadnim dijelovima u kojima je Janukovičeva opozicija najjača.

Izjave čelnika Janukovičeve stranke i Rinata Ahmetova, najbogatijeg Ukrajinca, sugeriraju da su predsjednikovi saveznici protiv nasilnog suzbijanja pobune.

Akhmetov, čije bogatstvo Bloomberg procjenjuje na 12,3 milijarde dolara, putem svoje kompanije SCM izdao je priopćenje u kojem tvrdi da su "konstruktivni pregovori jedini način suzbijanja nemira".

Na službenim internetskim stranicama predsjednika objavljeno je da su dvojica vođa opozicije pozvani da se pridruže vladi. Arseniju Jacenjuku, vođi druge najveće ukrajinske stranke, ponuđeno je mjesto premijera, a bivši boksački prvak Vitalij Kličko pozvan je na mjesto zamjenika premijera zaduženog za humanitarne poslove. Jacenjuk je odbio poziv tvrdeći da opozicija želi više od samih "portfolija".

– Nema dogovora. Završit ćemo ono što smo počeli – objavio je Jacenjuk na svom Twitter-profilu.

Bez čvrste kontrole, glasine o skorom kriznom stanju ili velikoj akciji policije kruže bitkama izmučenim Kijevom.

– Bez obzira na sve manevre, rizik od eskaliranja sukoba, ekonomskog kolapsa pa čak i raspada zemlje na zadovoljni istok i pobunjenički zapad ostaje – izjavio je proruski politički analitičar Aleksej Česnakov za moskovski dnevnik Vedomosti.

>> Kličko: Pad vlade prvi je korak prema pobjedi

Komentara 50

Avatar emiIsali
emiIsali
17:09 29.01.2014.

Janukovič je demokratski izabran, ali ako radi protiv volje naroda onda ga se treba riješiti. Slično je i kod nas u Hrvatskoj. Josipović i Milanović su demokratski izabrani, ali očito je da rade protiv volje većine Hrvata. Usput rečeno, ieno, i Hitler je bio demokratski izabran, a zna se rezultat tog izbora.

KR
KroničarHr
15:56 29.01.2014.

Potpuno neprimjerena usporedba. Gotovo je nemoguce da Rusija izvrsi agresiju na Ukrajinu. Time prestaje svaka slicnost sa Jugoslavijom.

Avatar Matija22
Matija22
15:53 29.01.2014.

Nemože se Ukrajna pretvarati u jugu u jugi nije bio građanski rat koji će možda biti u Ukrajni,u jugi je bio cilj stvaranje velike srbije, neznam da će biti poslije tih prosvjeda biti neka velika ukrajna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije