Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.09.2014. u 12:00

Zagovornici ostanka Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu bili su toliko sigurni da nisu imali nikakav plan B

Vatrogasne mjere u 99,9 posto slučajeva ne mogu donijeti nikakve korisne i spasonosne rezultate. Vatra se, doduše, ugasi, ali na kraju ipak ostane zgarište i velika šteta koju je obično teško sanirati u kratkom vremenu. Upravo to dogodilo se protivnicima škotske nezavisnosti koji su posljednjih mjeseci lagodno sjedili u prikrajku misleći da je vođa škotskih nacionalista, premijer Alex Salmond tek dvorska luda koja zabavlja narod nekakvim suludim nadama u mogućnost da Škotska postane nezavisna. Njihovo vodstvo u ispitivanjima javnoga mnijenja bilo je tako solidno da nekakav dramatičan obrat nikome nije padao na pamet.

Zagovornici ostanka Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu bili su toliko sigurni da nisu imali nikakav plan B, nikakvu ozbiljnu kampanju i nikakvu konkretnu ponudu narodu kojeg je iz dana u dan Salmond animirao na sve moguće zamislive načine. Ni vlada u Londonu nije zbivanja u Škotskoj shvatila previše ozbiljno. Premijer David Cameron također nije očekivao da će doći do preokreta pa nije pretjerano ni razmišljao o nekim sočnim mrvicama koje bi birači u Škotskoj vidjeli kao primamljive i dovoljno atraktivne da potpuno prestanu razmišljati o krajnje neizvjesnoj budućnosti u nezavisnoj državi. No protekli vikend došlo je do šoka i nevjerice kada su objavljeni rezultati istraživanja koji su pokazali da su Salmond i družina uspjeli prikupiti potporu više od polovice birača. I samo deset dana prije referenduma protivnički tim, ali i vlada u Londonu, shvatili su da su se našli u gabuli. Gadnoj! U noći na nedjelju usijali su se mozgovi kako bi smislili nešto što bi moglo obrnuti nepoželjne trendove i tako iznjedriše ponudu koja je, prema njihovu mišljenju, dovoljno primamljiva. Ministar financija iz Londona George Osborne na televiziji je govorio o većim ovlastima za Škotsku, o poreznim olakšicama, o tome da će moći raspolagati većom količinom novca iz proračuna i tako financirati školstvo, zdravstvo, socijalne programe...

Blok “Bolje je zajedno” pozvao je Škote da glasuju protiv odcjepljenja uz obećanje da će u najkraćem roku organizirati sveškotsku konvenciju, svojevrsnu javnu raspravu na koju su pozvani baš svi Škoti, a na kojoj bi se trebalo iznjedriti kakvu Škotsku (u sklopu Velike Britanije) narod doista želi i u kojoj mjeri želi biti autonoman od Londona. Iako i London i “Bolje je zajedno” negiraju da su utonuli u posvemašnju paniku, čini se da im je ona ipak stegla i grla i mozgove. Posljedice dobrih izgleda škotskih nacionalista da dobiju na referendumu već su vidljive posvuda. Vrijednost funte u odnosu na dolar pada već gotovo mjesec dana, jučer ujutro su na Salmondovih 51 posto reagirale i burze, ulagači... Kada na vidjelo izađu rezultati anketa za tjedan dana, koji dan uoči referenduma, posljedice bi mogle postati još ozbiljnije. Ako “nezavisnjaci” pobijede moglo bi doći do takvog loma nakon kojega bi Velika Britanija mogla potonuti u ustavnu, monetarnu, političku, gospodarsku i društvenu krizu koju u trenutačnim globalnim uvjetima neće biti lako sanirati. Iako naoko izgleda da bi Škoti i njihov premijer trebali biti glavni krivci za ovaj svekoliki debakl Ujedinjenog Kraljevstva, to nije ni izdaleka tako. Još je Margaret Thatcher zadala Škotskoj težak udarac koji ju je unazadio i osiromašio, a ni Novi laburisti Tonyja Blaira nisu učinili ništa da bi smanjili štetu i dali Škotima malo više autonomije, malo više novca i malo više osjećaja da odlučuju o svome životu i svojoj budućnosti. To je mogao učiniti i sadašnji premijer David Cameron, i to prije samo šest mjeseci. U međuvremenu, stari britanski izborni lisac medijski magnat Rupert Murdoch poručuje da će 18. rujna mnogi ostati iznenađeni i u šoku. Treba ga shvatiti ozbiljno jer je njegovo medijsko carstvo u više navrata pomoglo da izborni rezultati odgovaraju njegovu šefu i vlasniku.

>> 51 posto Škota za nezavisnu državu

Komentara 17

DU
Deleted user
13:38 09.09.2014.

Go, Scotland go!

DU
Deleted user
13:39 09.09.2014.

E, tak' je to! Dok su se ovi bavili mutljavinama po svijetu, spijali po Hrvatskoj, bili pudlice Amera u Iraku, zakuhali kaos kod Arapa i u Ukrajini, ispala im guzva u dvoristu. Tako im i treba. Sad jos nek` vrate ukradeni Gibraltar i Falklande, pa Sjevernu Irsku i eto ti londonskog pasaluka!----------------- Puno srece neovisnoj Skotskoj!

SA
samoborka
12:34 09.09.2014.

A zasto Velika Britanija nije pruzila sve to sto sad obecava Skotima -prije? Nego im se dodvoravaju sada kada Skoti zele van.I kako im vjerovati da ce ta obecanja zaista i odrzati? Bi na pocetku, a onda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije