Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči referenduma

51 posto Škota za nezavisnu državu

alex
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.09.2014.
u 17:36

Nakon što su istraživanja javnog mnijenja u Škotskoj pokazala da pobornici nezavisnosti dobivaju nove pristaše iz dana u dan, britanski ministar financija George Osborne najavio je da će za koji dan objaviti plan kojim će Škotskoj povećati ovlasti na planu porezne politike, proračuna, socijalnih davanja i još nekih važnih područja...

Nakon što su istraživanja javnog mnijenja u Škotskoj pokazala da pobornici nezavisnosti dobivaju nove pristaše iz dana u dan, britanski ministar financija George Osborne najavio je da će za koji dan objaviti plan kojim će Škotskoj povećati ovlasti na planu porezne politike, proračuna, socijalnih davanja i još nekih važnih područja. Reakcija je to na činjenicu da će, prema jučer objavljenim istraživanjima, 51 posto Škota na referendumu 18. rujna glasati za nezavisnost. Kako postotak onih koji će glasati “za” raste iz dana u dan, velike su šanse da bi ih do datuma referenduma moglo biti i do 60 posto.

Panika na drugoj strani

Brzi rast popularnosti pobornika odvajanja od Ujedinjenog Kraljevstva izazvao je paniku u redovima protivnika izlaska iz stoljetne državne zajednice. U nadi da će uspjeti zaustaviti nezadrživi pad popularnosti i obrnuti trendove, oni su najavili da će u slučaju negativnog ishoda referenduma organizirati sveškotsku konvenciju na koju će biti pozvani svi stanovnici te zemlje, a ne samo političari. Cilj toga velikoga skupa je odlučiti o tome koje će se sve ovlasti oduzeti Londonu i prebaciti u Edinburgh. Tako najavljuju da bi se taj posao trebao dovršiti do svibnja iduće godine, odnosno do parlamentarnih izbora. Ideja koja leži iza ovoga plana je pokazati biračima da će dobiti nešto i ako glasaju protiv.

No premijer Alex Salmond zadovoljno trlja ruke i izjavljuje kako ovi rezultati pokazuju da ništa još nije konačno, pa ni predviđanja da će Škoti glasati protiv nezavisnosti. Još prije mjesec dana pobornika nezavisnosti bilo je 14 posto manje nego onih koji joj se protive.

Teški šok za Britance

Politički analitičari upozoravaju da bi pobjeda škotskih nacionalista na predstojećem referendumu mogla izazvati vrlo duboku ustavnu krizu u Ujedinjenom kraljevstvu, možda najtežu u posljednja tri stoljeća. Medijski magnat Rupert Murdoch, poznat po tome da je uvijek podržavao izborne pobjednike, kazao je da bi rezultati škotskog referenduma mogli teško šokirati Britance.

>>Referendum o sudbini Škotske odlučit će i o njegovoj: Hoće li završiti kao junak ili kao mučenik

Komentara 16

SA
samoborka
18:07 07.09.2014.

Samo naprijed Skoti! Nikad nista dobrog od Britanije Hrvatska nije imala..uvijek su bili kontra nas. Prema tome, zlurado se nadam odcijepljenju Skotske..pa neka Velikoj Britaniji splasne taj veliki ego.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
18:04 07.09.2014.

Trebaju samo promjeniti ime u : Razjedinjeno Kraljevstvo. Onda ode i okupirani dio Irskog otoka nazvan Sjeverna Irska.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:49 07.09.2014.

Još jedanput: "Freeeeeeedooooom!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije