Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U AUSTRIJI

Radikal Hofer izgubio tek brojenjem glasova poštom

Novi austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen (na slici sa suprugom) imat će težak posao,
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Silvana Perica, Hina
23.05.2016.
u 18:56

Alexander Van der Bellen, 72-godišnjem profesoru ekonomije, bivšem šefu stranke Zeleni, pobjedu su donijeli glasači u većim gradovima

U finale je danas ušao politički potres u Austriji nakon ispadanja kandidata dviju velikih stranaka, narodnjaka i socijaldemokrata koje dominiraju u austrijskoj politici još od 2. svjetskog rata, iz prvog kruga predsjedničkih izbora 24. travnja. Pobjednik je ipak Alexander Van der Bellen, kandidat zelenih, objavio je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka nakon što su svi glasovi prebrojani.

Van der Bellen je pobijedio sa samo 31.026 glasova više. Naime, Austrija se potpuno ravnomjerno podijelila između dva predsjednička kandidata, radikalnog desničara Norberta Hofera za koga je glasovalo 2,223 milijuna i neovisnog kandidata koga podupiru Zeleni Alexandera Van der Bellena, za koga je bilo 2,254 milijuna birača.

Vjetar u leđa radikalima

Brojali su se glasovi poštom kojih je ukupno 744 tisuće i koji su dali odlučujuću prednost za Van der Bellena. No, za Hofera, pripadnika Slobodarske stranke (FPÖ) koju je ‘proslavio’ Jörg Haider, glasovala je otprilike polovica birača i mediji u svijetu već to uspoređuju s drugim europskim državama, u kojima radikalna desnica bilježi rast, ali gotovo nigdje kao u Austriji, gdje FPÖ vodi u anketama i ima 35,1 posto podrške. Iako Hofer po dosadašnjim rezultatima i nije postao prvi europski predsjednik s radikalne desnice, njegov uspjeh dat će novi vjetar u leđa ionako rastućim radikalima diljem kontinenta, od Pravih Finaca, Švedskih demokrata, Slobodarske stranke Nizozemske, Alternative za Njemačku (AfD), do već dugo prijeteće Nacionalne fronte Marine Le Pen u Francuskoj. No, čini se da se Austrija po raspoloženju birača približava Austrija približava Orbanovoj Mađarskoj.

Ja nisam opasna osoba – pokušavao je umiriti strahove 45-godišnji Hofer, aeronautički inženjer koji hoda uz pomoć štapa zbog ozljede na paraglajdingu.

– Kako ćete uvjeriti one koji tvrde da ste ekstremni desničar? – pitali su novinari.

– Reći ću im da činjenice pokazuju da to nisam. Moći ću ih uvjeriti da se nemaju čega bojati – kaže. Za njega se glasalo uglavnom izvan velikih gradova, koji su se jače opredijelili za Alexandera Van der Bellena, 72-godišnjeg profesora ekonomije, bivšeg šefa Zelenih, koji kaže:

– Iskusio sam kako se Austrija uzdizala iz ruševina 2. svjetskoga rata koji je pokrenulo ludilo nacionalizma.

Za Van der Bellena je u Beču glasalo 61 posto birača, 62 posto u Grazu i 56 posto u Salzburgu, dobio je većinu u 9 od 10 gradova. Na izbore je izašlo čak 72,7 posto birača. Birači narodnjaka podijelili su se između Hofera i Van der Bellena, a birači socijaldemokrata ostali su na strani Van der Bellena.

– Prije samo 11 godina Slobodarska stranka imala je samo 3 posto glasova, a sada svaki drugi Austrijanac glasa za nas – slavodobitan je bio šef FPÖ-a Heinz-Christian Strache koji slovi za većeg radikala od Hofera, ali bi ipak mogao biti idući austrijski kancelar. Jedan od razloga uspona slobodnjaka je i imigrantska kriza, koja je u Austriju lani dovela 90 tisuća useljenika, a socijaldemokratski kancelar pod pritiskom desnice zatvorio je na kraju granice.

Hofer je na glasu kao ‘prijateljsko lice Slobodarske stranke’, dobar je govornik, šarmantan u nastupu, ali za njega bivši Haiderov suradnik i PR politički savjetnik Stefan Petzner kaže kao je on vuk u janjećoj koži ili bomba koja otkucava, te da za njega Haider ne bi glasao jer je preradikalan. Hofer je karijeru počeo kao politički savjetnik šefa stranke Strachea i autor je stranačkog manifesta kojim su se slobodnjaci zauzeli za kulturno zajedništvo s Nijemcima, koristeći termin ‘Wolksgemeinschaft’ iz doba nacizma. Hofer poteže i pitanje Južnog Tirola, koji bi po njemu trebao biti uključen u Austriju.

Južni Tirol i plavi različak

Sve u svemu, Hofer ne krije svoje sklonosti, pa nosi pištolj jer je to ‘prirodna posljedica imigracije’, a na stranačkom skupu 2013. na reveru je nosio različak, koga je kao simbol pangermanskog pokreta lansirao Georg Ritter von Schönerer, koga se opisuje kao Hitlerova duhovnog oca. Različak zapravo predstavlja građanski pokret iz 1848., tvrdio je tada Strache. Na upit je li antifašist, Hofer odbacuje taj izraz i kaže kao je on protiv svih oblika ekstremizma!

– Hofer je srušio antifašistički konsenzus koji je postojao u Austriji i Njemačkoj od 2. svjetskog rata – kaže austrijska novinarka Nina Horaczek. Nakon što su prebrojeni glasovi s birališta, Hofer je imao 51,9 i 144 tisuće prednosti, a Van der Bellen 48,1 posto. Hofer je prije objave konačnih rezultata rekao da budućnost svakako pripada radikalima:

– Ako ne postanem predsjednik sada, za dvije će godine kancelar biti Strache, a ja šef države za četiri godine.     

Komentara 15

HH
helgin@hogar
21:42 23.05.2016.

zlo mi je od zelenih

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
20:01 23.05.2016.

Europsk građani se bude propast EU tamnice se bliži.

Avatar Slavonija87
Slavonija87
19:48 23.05.2016.

Udružili se svi, od medija do zelenih, marksista, anarhista, buržuja, neokonzervativaca i bankara. Unatoč svoj sili jedva nategnuli pobjedu za 1 promil i to dopisnim glasovima. Kakva parada klaunova koje će vrijeme pomesti vrlo brzo. Za Europu slobodnih naroda, bezbez imigracije i neoliberalizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije