Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije godine na čelu

Papa Franjo: 
Nedostaje mi anonimnost

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
14.03.2015.
u 16:21

Već u prvom govoru pokazao je kako je u Rim stigao drugačiji papa

Moj bi pontifikat mogao trajati kratko, to je moj osjećaj, ali možda i griješim u tome, kazao je papa Franjo u razgovoru za meksičku televiziju u povodu druge godišnjice njegova izbora na čelo Katoličke crkve te odmah dodao da ne predviđa mogućnost ostavke. Franjo je načinio rezime svoga dvogodišnjeg pontifikata tijekom kojeg se sučelio sa svim vrućim temama današnjice.

Osjetljiv na siromašne

Migracije, ekonomski sustavi koji osobe bacaju na dno, narkokarteli koji iskorištavaju ljude, reforma Rimske kurije, koju smatra posljednjim dvorom u Europi, uloga laika i klerikalizam, od kojeg zazire, pretjerana očekivanja osoba gay i rastavljenih i ponovno oženjenih osoba od biskupske sinode o obitelji... teme su Franjina intervjua, odnosno pontifikata. Svijet je 13. ožujka 2013. pomalo s iznenađenjem dočekao izbor kardinala Bergoglia za novog papu. Došao je, kako je sam kazao toga dana s balkona na pročelju bazilike sv. Petra, s kraja svijeta, s perifernije. No kada je svima poželio "dobru večer" i zamolio prisutne da mole za njega, bilo je jasno da je u Rim stigao drugačiji papa od dosadašnjih. Franjo je posebno zabrinut ekonomskim sustavom koji stvara velik broj migranata u potrazi za boljim životom. Mnogi bježe od ratova i gladi. A sve se to događa zbog "kulture odbacivanja" koja prevladava.

– Potrebno je naučiti ne okretati glavu pred zlima svijeta. To se odnosi na svakoga od nas – kazao je Franjo. Papa kritizira kler koji ne zna u procese uključiti laike. Franjo želi reformirati kuriju, koju naziva "posljednjim dvorom u Europi", i to u njenoj biti.

Obitelj je u krizi

– Svaka promjena započinje od srca i znači obraćanje u svijetu življenja. Obraćanje koje uključuje i samu osobu pape – kaže Franjo.

Dodaje kako mu nedostaje to što se ne može kretati slobodno, otići u pizzeriju a da ga ne prepoznaju. Povlačenje Benedikta XVI. bio je hrabri izbor pape emeritusa, kao što je imao hrabrosti javno objaviti zlostavljanja nekih pripadnika Crkve nad djecom i potrebu preuzimanja brige za žrtve, naglasio je Franjo. Franjo je i ustanovio vatikansku komisiju za sprečavanje svećeničkog zlostavljanja maloljetnika, u kojoj su i bivše žrtve svećenika pedofila.

Franjo je kazao kako su očekivanja rastavljenih i ponovno vjenčanih osoba možda prevelika te da je riječ o osjetljivoj temi. Pisalo se kako bi rastavljene i ponovno vjenčane osobe mogle opet primati pričest, ali se čini kako to takve promjene neće doći. Te osobe treba više uključiti u život Crkve, ali one, ako nisu dobile i crkveno odrješenje braka, ostaju grešnicima. Franjo drži kako obitelj prolazi kroz dosad neviđenu krizu te kako je potrebno krenuti "od mladih i novovjenčanih parova". Zapravo, Franjo neće mijenjati doktrinu Crkve, već će nastojati drugačijim držanjem biskupa i svećenika, drugačijim pastoralom, ponovno privući osobe koje su se udaljile od vjere iz različitih razloga. Franjo drži kako u Crkvi ne smiju biti klerikalci, za koje kaže kako nemaju ništa zajedničkog s kršćanstvom.

– Kada vidim klerikalca, odmah postajem antiklerikalac – kazao je Franjo više puta.

A to je ključna promjena koju uvodi u Crkvu – udaljiti klerikalce.

>> 'Ne plašim se smrti, ali sam kukavica kad je u pitanju bol'

Komentara 2

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
22:23 14.03.2015.

Moj bi pontifikat mogao trajati kratko, to je moj osjećaj, ali možda i griješim u tome, kazao je papa Franjo -------------------------------------------------------------------------------------------------- nije to samo njegov osjećaj, nego i osjećaj velikog broja laika i vjernika koji se boje za njegov život...a.a možda i nije samo osjećaj, nego povijesna činjenica da pape koji su htjeli radikalnije promjene nisu dugo trajali..nadajmo se da se ovaj put to neće dogoditi

Avatar Zaječarac
Zaječarac
22:50 14.03.2015.

Jezuitski vojnik i ništa više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije