Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo

'Ne plašim se smrti, ali sam kukavica kad je u pitanju bol'

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
12.03.2015.
u 13:20

Vjera nije neki osjećaj, vjera je dar, odnos s Isusom Kristom koji spašava – kazao je Franjo

Papa Franjo rekao je da se ne boji smrti, ali da ne podnosi bol pa moli Boga da, ako mora umrijeti, ne umre u bolovima. Razgovor s papom Franjom objavio je argentinski list La Cárcova News, glasilo predgrađa Buenos Airesa, a na pitanje što misli o fanaticima koji ga žele ubiti, odgovorio je: ''Život je u Božjim rukama. Kazao sam Gospodinu: 'Brini se za mene, ali ako tvoja želja bude da ja umrem ili da mi se nešto dogodi, molim Te u tom slučaju samo jednu uslugu – da me to ne boli'. Jer ja sam velika kukavica kada je u pitanju fizička bol".

Godišnjica pontifikata

Papa Franjo 13. ožujka obilježava drugu godišnjicu pontifikata i na taj način, odnosno intervjuom za La Cárcova News, list siromašne četvrti La Cárcova u predgrađu njegova Buenos Airesa u kojem ljudi uglavnom žive u barakama. Razgovor je u siječnju ove godine u domu Santa Marta u Vatikanu snimio župnik José Maria di Paola, zvan pater Pepe. Franjo je govorio o temama o kojima često propovijeda na misi u domu Santa Marta te za pohoda rimskim župama. Zapravo je to pogled na ''periferije" iz kojih se, kako je kazao u intervjuu, stvarnost vidi bolje nego iz središta. Kazao je to osvrćući se također na stvarnost pojedinca, na egzistencijalnu periferiju i na stvarnost njegove misli. Među stanovnicima toga naselja danas, primjerice, vlada veliki strah zbog širenja droge. Papa je u razgovoru napomenuo da već postoje zemlje u koje se droga i te kako uvukla i koje joj robuju te izrazio zabrinutost zbog trgovaca drogom koji misle da su pobijedili. Franjo je potaknuo na to da se djeci prenose trajne vrijednosti, primjerice pripadanje vlastitom ognjištu kroz ljubav, osjećaje i vrijeme provedeno s njegovim članovima, i to ponajprije kroz vjeru.

– Žao mi je kada sretnem dijete koje se ne zna prekrižiti. To znači da mu nije prenesena najvažnija stvar koju mu otac i majka mogu dati, a to je vjera – kazao je papa i ponovio da je grešnik kao bilo tko drugi. No, naglasio je da je život u Božjim rukama te kako Gospodin ne napušta svoju djecu. Istina je da smo u nekim trenucima svjesni Božje nazočnosti, ali u drugima to zaboravljamo, ali vjera nije neki osjećaj, vjera je dar, odnos s Isusom Kristom koji spašava – kazao je Franjo.

Putovanje u Argentinu

Potaknuo je i na djela ljubavi prema ljudima, na slušanje ljudi.

– Ako se i ne slažeš s njima, uvijek ti nešto daju – kazao je Franjo i naglasio kako smo u ovo vrijeme virtualnih odnosa skloni primati mnogo informacija. Zbog toga bismo mogli stvoriti samo dobro informiranu mladež postavivši pitanje što sa svim tim što mladi znaju kada virtualna ljubav ne postoji, kada je život plodan samo onda kada se voli, a to podrazumijeva fizički dodir, ruku koju smo pružili nekoj osobi i zagrljaj.

Kada je riječ o mogućem putovanju u Argentinu, papa Franjo najavio je svoj posjet rodnoj zemlji 2016. Što se tiče argentinskih predsjedničkih izbora koji će se održati u listopadu, papa je izrazio nadu da su kandidati neovisni, s transparentno financiranom izbornom kampanjom, jer će u suprotnom u igru ući mnogi interesni lobiji koji će potom staviti račun na naplatu.

>>Bi li papa Franjo i Yanis Varoukais bili izabrani za apostole

>>Papa otvara raspravu o svećeničkom celibatu

Komentara 13

PA
pacoje
16:39 12.03.2015.

to je ljudski ,krscanine, sto mislis ti krscanski papo kakve sve boli imaju palestinski narod,sirijski,iracki,libijski,od te demokratije zapadne...a ti papo ni rjeci o palestinskoj djeci...sta reci poslje toga !

Avatar rajetin
rajetin
13:47 12.03.2015.

Lakše je brigu i odgovornost prebaciti na Boga nego sam donositi odluke. Prihvatiš ulogu žrtve i čekaš. Ovaj naš papa je simpatičan čovjek i njegove izjave sve me više podsjećaju na noviju retoriku Dalaj Lame. I jedan i drugi shvatili su da Boga zapravo nema i da je život konačan.

DR
drugolice
15:00 12.03.2015.

Pravi primjer svim ljudima na svijetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije