Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Islamska država

Kalifat sve veći, a svaki dan im ubiju nekog ministra

Islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
19.05.2015.
u 08:30

Mnogi suniti u svijetu kalifa Al-Baghdadija smatraju suvremenim Che Guevarom koji će im ostvariti san da konačno žive po Prorokovu zakonu

Iako je međunarodna koalicija, na čelu sa SAD-om, od kolovoza 2014., otkad su počeli izvoditi zračne udare na položaje ISIL-a u Iraku, a poslije i u Siriji, najavila početak kraja Islamske države i uništenje njezina kalifata, danas, nakon 11 mjeseci, ta je zločinačka tvorevina jača nego ikad. Svoju moć dokazala je ponovnim osvajanjem grada Ramadi u Iraku. Osim regularne iračke vojske, grad su branili i pripadnici šijitske paravojne formacije kao i lokalna sunitska naoružana plemena, no ofenziva ISIL-a bila je presnažna.

Pao i ministar za naftu

Ramadi je izgubljen unatoč žestokim američkim zračnim napadima na položaje ISIL-a. Analitičari smatraju da je ISIL zauzimanjem Ramadija uzvratio udarac. Izgledalo je da njihove snage napokon slabe, osobito nakon što su izgubili kontrolu nad Tikritom koji je, uz pojas oko Bagdada, zapravo jedino područje koje je ISIL izgubio od proglašenja Islamske države. U devet mjeseci koalicijske snage nisu uspjele svojim zračnim udarima oslabiti snagu ISIL-a koji je u tom vremenu uspio još više proširiti granice svog kalifata. U Siriji su zauzeli Idlib, izuzetno važno strateško mjesto na sjeverozapadu zemlje, i granični prijelaz s Jordanom Nasif, a sada stežu obruč oko povijesnog grada Palmire.

S druge strane Kurdi, zbog kojih su i pokrenuti koalicijski zračni udari, stabilizirali su frontu i više ne sudjeluju u borbama protiv ISIL-a s iračkom vojskom, jer stvorili su kompaktan teritorij koji bi, u slučaju podjele Iraka, bio dijelom kurdske države.

Nameće se pitanje: kako ISIL svakim danom jača unatoč tome što su Amerikanci u tom vremenu likvidirali desetak njihovih visokih dužnosnika, a kalifu Al-Baghdadiju, za kojega se nagađa da je teško ranjen, koji je nedavno pozvao sve muslimane da se presele u Islamsku državu, ograničeno je kretanje i komunikacija. Još prošle godine ubijeni su Abd al-Basit, kojega su dužnosnici opisali kao vojnog “emira” (zapovjednika) ISIL-a, i Haji Mutazz, Baghdadijev zamjenik, zatim Radwan Taleb al-Hamdounij, kojega se smatralo vođom ISIL-a u sjevernom iračkom gradu Mosulu, te lider ISIL-a za južni Tikrit kao i strateg za otmice i samoubilačke napade Abu Hamza al-Abadi.

U zadnjih nekoliko dana ubijeni su zamjenik vođe ISIL-a Abdul Rahma Mustafa Mohamed i zadnji ministar nafte i plina u vladi ISIL-a Nabil Sadik al-Jaburi, poznatiji kao Abu Sayyaf.

Strah od Hezbollaha

Islamska država među mnogim muslimanskim sunitima u svijetu postala je poželjno mjesto, a Abu Baker al-Bagdadi njihov je idol kojega smatraju suvremenim Che Guevarom koji će muslimanima napokon ostvariti snove da žive u kalifatu. Strahuje se da će ISIL u idućim mjesecima iskoristi svoju priliku i vojnom ofenzivom širiti granice kalifata.

Iračani i Sirijci ogorčeni su i vjeruju da im u tome pomažu Amerikanci i koalicija koja ne želi uistinu uništiti taj kalifat pozivajući se na izjavu umirovljenog američkog generala Wesleya Clarka koji je rekao kako su ISIL stvorili “američki prijatelji i saveznici kako bi se borili protiv libanonske organizacije Hezbollah i smanjili utjecaj Irana u regiji”.

Komentara 25

KR
krizevcifranc
08:51 19.05.2015.

Pa normalno da tu prljavi ameri imaju svoje prste

AN
ann90
08:53 19.05.2015.

ma da ?? zar to nisu oni borci za demokraciju u napaćenim zemljama pod raznoraznim diktaturama ??

FO
ForeignLegion1987
09:38 19.05.2015.

oni su ,,veliki,, samo po medijama jer su se opredjelili na medije i zastrasivanja,,,inace u dusi su velike kukavice,,samozvani i umobolni isil ,,kakvi su to muslimani kad ih se odricu muslimani iz ostatka svijeta,,,kakav je to njihov kuran,,,u kojem pise da ubijaju neduzan narod samo zato jer nisu muslimani,,,zar zele da im kriscani odgovore istom mijerom,,za sada je jos mir i ne uzvraca im se ali ako dodje do toga biti ce veoma iznenadjeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije