Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Sve što imaš vlast je dala

28.09.2007.
u 17:10

SUBOTA 22. 9.
Što još iz EU traže u Hrvatskoj
Naravno, bili su u pravu oni koji su i prije i poslije uhićenja Gotovine pisali i govorili da će se i bez Haaga uvijek naći neki razlog kad se želi ucjenjivati Hrvatsku, čiji su političari spremni na sva poniženja i ustupke na putu do EU. Sada nam prigovaraju zbog pravosuđa, korupcije i manjina. “Analizirajmo” taj trojni prigovor. Dobro pravosuđe je važno i radi zaštite kapitala i ulaganja. No kako to da tvrtkama iz zemalja EU stanje u hrvatskom pravosuđu nije smetalo kad su kupovali banke i velike, profitabilne državne tvrtke? Kad je pak o korupciji riječ, poznato je da je dužnosničko-činovnički kadar Unije jedan od najkorumpiranijih na kugli zemaljskoj! A manjine? Manjinskog stanovništva u Francuskoj ima nekoliko postotaka više nego u Hrvatskoj, ali ni u francuskom Ustavu ni u zakonima nema nijedne odredbe o manjinama! Osim toga, manjine u Hrvatskoj imaju mnogo veća prava nego bilo gdje u Europi, a nipošto se ne može dogoditi da neki ministar manjine nazove “smećem” koje treba “pomesti s ulica” i da još nakon toga bude izabran za predsjednika države, kao Sarkozy u Francuskoj. Što je, dakle, cilj novog pritiska iz EU? Ono što još nije prodano: poljoprivredno zemljište, šume, vode..., nakon što se Sanader velikodušno odrekao mora.

NEDJELJA 23. 9.
Utočište 'švedskom četniku’
Supredsjedatelj Europske unije na Konferenciji o bivšoj Jugoslaviji u vrijeme rata Šveđanin Carl Bildt, sadašnji švedski ministar vanjskih poslova, ima toliko “zasluga” za Hrvatsku da bi – kad bi imao imalo obraza – Lijepu našu zaobilazio cijeli život. A da ima dostojanstva, hrvatsko bi ga političko vodstvo dovijeka proglasilo nepoželjnom osobom u našoj zemlji. Čim je počela Oluja, sve je učinio ne bi li je zaustavio i spasio “SAO Krajinu”. Usto, tu je oslobodilačku akciju nazvao “terorističkim napadom”, a dr. Franju Tuđmana ratnim zločincem, pa je hrvatska vlast i službeno žestoko prosvjedovala protiv Bildtova neprijateljstva prema Hrvatskoj. Osim toga, gdje god je imao priliku, išao je naruku Srbima, pa se tako protivio zamisli o bombardiranju srpskih položaja u BiH te toliko otvoreno bio na strani srpske agresije da ga je i švedski tisak proglašavao “srpskim čovjekom” (serbenars man). Unatoč svemu tome, na tragu Mesić – Sanaderove politike, koja uključuje i poklonstvo žrtve krvniku, posljednjih ga se godina u Hrvatskoj pazi i mazi, prodaju mu se u bescjenje nekretnine na Korčuli gdje gradi kuću koju ne prijavljuje švedskim poreznim vlastima, pa bi mogao izgubiti fotelju! Ništa zato – tom “švedskom četniku” Hrvatska će uvijek dati utočište.

PONEDJELJAK 24. 9.
I Denis Latin napušta Mesića
Odjekuje Mesićeva potpora predizbornim programima SDP-a i HNS-a, što izaziva veselje u te dvije stranke i nevješto skrivano razočarenje u HDZ-u.
No Mesić bitno više ni na što ne može utjecati, ljudima je toliko dosadio da su mnogi vjerojatno i zaboravili da je predsjednik države. To jest, funkciju je pojeo čovjek, pa se u javnosti pojavljuje mnogo više kao Stjepan Mesić nego kao prvi čovjek Hrvatske. Zacijelo to i sam osjeća, pa si na različite načine pokušava vratiti izgubljenu važnost i autoritet čas se priklanjajući jednoj čas drugoj stranačkoj moći, ovisno o tome koja mu je u određenom trenutku za taj naum pogodnija. Kad je krenula akcija “Maestro”, posve se s njome poistovjetio, kao i sa Sanaderom i Bajićem s kojima je zajedno trijumfirao. Pa je onda nedavno i Sanaderovu i Račanovu vlast optužio zbog silnog zaduživanja zemlje, da bi sad pohvalio program jedne od tih garnitura, kao da svatko ne može sročiti program koji može biti jednako zavodljiv kao što mogu biti nesposobni oni koji su ga napisali. Mesića napušta čak i prijatelj Denis Latin, koji ga je u današnjoj “Latinici” uvrstio u kriminalna nadmetanja između hrvatskih tajkuna koja se baš puno i ne razlikuju od nadmetanja među strankama.

UTORAK 25. 9.
Da nisam pristojan kako jesam
Napustivši HSP, Tonči Tadić i Miroslav Rožić izabrali su za sebe političku smrt, a Đapiću omogućili da se u stranci još više raširi, iako je već odavno to širenje prešlo granice dobra ukusa. Vrijeme koje su izabrali svjedoči o njihovoj spremnosti na žrtvu: odrekli su se vrlo vjerojatnog ponovnog ulaska u Sabor. Ipak, koliko god oni prigovaraju Đapiću zbog političke trgovine, i sami su trgovali svojim kukavstvom odustajanja i uzmicanja. Predali su se. U hrvatskoj politici oni više nikad ništa neće značiti, jer odmetnici ne uspijevaju, osim ako im Bog nije dao karakterne osobine kakve su i Bogu nezamislive, a ima ih, na primjer, Mate Granić. Nijedna stranka kao pravaši nije imala tu zadaću i tu povijesnu povlasticu da bude stranka-ličnost, a nijedna danas nije tako bezlična kao HSP! Upravo su je Tonči Tadić i Miroslav Rožić štitili od potonuća u potpuno kompromiserstvo i u onu vrstu termitnjaka u kojem je sve podređeno opstanku debele matice. Od toga potonuća mogli su je i ubuduće čuvati, ali oni su se radije odlučili za tipično hrvatsko junaštvo – trijumfalno napuštanje terena. Da nisam pristojan kao što jesam, rekao bih im: fuck you!

SRIJEDA 26. 9.
I sunce i zrak oni nam daju!
Može li se masovnije poslovanje dionicama, kao što je sada slučaj s dionicama TH-T-a,  urediti tako da ne izgleda kao darežljivost vlasti prema građanima, koji bi onda na tu darželjivost trebali uzvratiti glasovima na izborima? Može li se tako urediti i božićnica za umirovljenike? Hoće li ubuduće svaka povoljnost koju građani osjete u životu biti pripisana moćnoj i milostivoj vlasti? Hoće li u svoje zasluge vlast početi pripisivati i svakidašnji izlazak sunca, postojanje zraka koji udišemo...? Od svih dobrih djela najgora su ona koja se čine da bi se iznudila zahvalnost, jer to više nisu dobra djela, nego iznuđivanje zahvalnosti, ucjenjivanje onih koji su u neimaštini upravo tom neimaštinom. To je kao nuđenje ručka čovjeku kojeg si izgladnio, nuđenje vode žednome kojeg si danima držao bez vode, ogrtanje toplim pokrivačem onoga koga si pustio da se do kostiju smrzne... Ali kakvi su političari, takvi su i tajkuni: nakon što su narodu toliko toga oteli, eto ih sa svojim sitnišem u mnoštvu humanitarnih akcija, u srcedrapateljnim scenama u kojima pomažu sirotiniji. Komunisti u socijalizmu nisu ni izdaleka kao danas hrvatski političari i tajkuni narodu oduzimali ponos da bi mu omogućili egzistenciju!

ČETVRTAK 27.9.
Nogomet: igra života i smrti
Ne bih htio reći, jer to ne znam, da je smrt 13-godišnjeg Matea Vajagića na treningu djece iz Varteksove nogometne škole posljedica jedne vrste nasilja roditelja nad djecom u kojoj vide sportske genije, pa onda u budućnosti i milijune kuna ili eura. Osobno sam se, ne jednom, uvjerio da takvih nasilnika ima, i da ih je bilo već u mojoj generaciji, koja je u djetinjstvu imala posve suprotno iskustvo. Naime, mi smo na selu zbog dangubljenja u nogometnoj ili kojoj drugoj igri bili u nemilosti roditelja, a često smo zarađivali i batine. Odavno i u Zagrebu i drugdje na nogometnim igralištima možete vidjeti obratnu brižljivost, to jest stotine i tisuće roditelja kako na treninge ili utakmice dovode svoje buduće Ronalde i Ronaldinhe, Bobane i Modriće. Traže veze, vezice i zagovore ne bi li im sin iz pionira ili juniora lošijeg kluba prešao u podmladak jačeg kluba, pa čak i fizički nasrću na trenera koji im, po njihovu mišljenju, zapostavlja dijete ne uvrštavajući ga u prvu jedanaestoricu. Kolone roditelja inficiranih napisima o golemim svotama što se tako brzo i u tako ranoj mladosti mogu zaraditi stoje pred jednom od najizdašnijih blagajni u svijetu kruha i igara – onom nogometnom. Pa i pod cijenu – smrti.

PETAK 28. 9.
Pet posto – maksimum Vesne Pusić
Objašnjavaju politološki stručnjaci zašto je, prema posljednjim istraživanjima, tako jako oslabio HNS, pa bi s pet posto glasova imao samo četiri zastupnika u Saboru. Razlog je, kažu profesori M. Kasapović i I. Grdešić, i u činjenici da je Čačić prerano počeo kampanju, da se previše isticao kao lider ljevice, a manje se suprotstavljao Sanaderu, da su se u međuvremenu pojavili novi respektabilni lideri i kandidati za premijera, itd. Profesor Grdešić ide tako daleko da tvrdi kako se politički centar nije oporavio još od debakla Koalicije narodnog sporazuma 1990. godine, što baš i nije točno, jer je 1992. godine HSLS dobio čak 18 posto glasova! No nitko ni među stručnjacima ni među novinskim komentatorima da uoči jedno pravilo. Čim predsjednica HNS-a Vesna Pusić mjesec-dva zašuti, toj stranci poraste rejting, pogotovo ako se nečim istakne tko drugi iz njezina vodstva. Čim se pak Vesna Pusić iznova aktivira, HNS pada. Nije, dakle, riječ o mogućem “oporavku centra”, nego o osobi koja ustrajno opanjkava svoju vlastitu zemlju, Domovinski rat i njegove zapovjednike te koja je zašititila HNS-ove sudionike gotovo nepreglednog niza kriminalnih afera.

Želite prijaviti greške?