Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRŠAJ STARTUPA

Zagrepčani osmislili softver za animaciju i pobijedili u oštroj konkurenciji!

Idea Knockout
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/17
27.09.2014.
u 21:24

Pobjednička tvrtka osmislila je projekt Mash.me, odnosno softver za izradu animacija

Okršaj 15 startupa koji se danas odvijao u Zagrebu završio je slavljenički za tim Divit. Zagrepčani su predstavili projekt Mash.me, softver za animaciju, a u siječnju će ga predstaviti i na najvećem svjetskom tehno sajmu CES-u u Las Vegasu.

Potrebno je tek imati web kameru i naravno skinuti aplikaciju. A tada, zabava počinje. Sve vaše pokrete imitirat će animirani junak dizajniran u Divitovoj radionici. Peteročlani tip predvođen Darianom Škaricom ima i velike planove za budućnost, jer likovi će, otkrili su prepoznavati i mimiku lica i moći će chatati. Idealno za originalne reklame i promocije. Naravno, tek djelić softvera bit će besplatan, dok će kupnja licence ovom timu osigurati prihod.

Ono što su 'dečki' dobro isklesali jest zanimljiv i samouvjeren nastup, koji je zasigurno pridonio boljem bodovanju osmeročlanog žirija. Dodani razvoj, kazuju osigurat će im Crowdfunding kampanja na Kickstarteru.

Dva boda manje osvojio Nagual Sounds. Zanimljiv projekt jedinog kandidata koji nije bio iz Hrvatske već iz Berlina. Njihov softver stvara glazbu i to na temelju pokreta. Svatko može stvoriti glazbenu podlogu na temelju vlastitih plesnih koraka uz 3D kameru.

Trećeplasirani je projekt Fojo. Oni su spojili ljubav prema fotografiji i umjetnosti. Fotke s iPhone uz aplikaciju možete uz Fojo tamnu komoru pretvoriti u pravu fizičku fotografiju. Svjesni su da se radi o prodajnoj niši, onih koji štuju modernu tehnologiju ali i stare načine razvijanja fotki. Pravi ekskluzivan klub, koji, zasigurno ima svoje kupce.

Projekt koji je publiku danas najviše zaintrigirao jest e-Momentum. Napredno groblje koje nema isklesanog kamena već LED ekran, na kojem se prikazuje što želite. Uz ime pokojnika i podatke o njemu, može 'vrtiti' njegovu povijest u slikama, filmu, dugovječnu svijeću, cvijeće... Autor priznaje da je možda prenapredno, no proširena stvarnost, vjeruje, bila bi zanimljiva za poznate pokojnike koji već spadaju u kulturne znamenitosti. A prikladno bi i 'osvježavajuće' bilo i za groblje kućnih ljubimaca.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

HT kao generalni sponzor 'izabrao' je i svoj startup koje planira voditi na hub:raum, startup inkubator i predstaviti ga u Poljskoj. Procijenili su da je projekt Driver Copilot tvrtke Amod upravo startup s potencijalom komercijalizacije. Radi se o hardveru koji se ugradi u automobil, dok softver tada može bilježiti navike vozača. Jedna korist je da vozaču ukaže na navike koje mu 'troše' autobudžet. Dodatno namjena jest da, primjerice, treći partneri poput osiguranja, svojim korisnicima 'izmjere' osiguranje. A fizički krajnji korisnik, mogao bi imati i primjerice, dodatnu korist, kada želi prodati automobil. Jer, softver bi bilježio kako je auto održavan i pridonio dodatnoj sigurnosti za kupca. Naravno, podacima upravljaju vozači i oni određuju što žele dijeliti. Razrađen proizvod, sigurna i detaljna prezentacija pridonijeli su tome da HT-ovci izaberu baš njih.

Dobra konkurencija današnje bitke startupa bili su i Katalog TV. Oni već imaju tržište i dobre ugovore. A uskoro će u potpunosti biti funkcionalni. Što ćete moći? Putem IPTV-a moći ćete kupovati ono što želite. Na ekranu ćete imati ponudu i tek upisivanje pina (poput onoga kada kupujete film) dijeli vas od kupnje. Na računu operatora, dakle, s odgodom, bit će i račun za 'špeceraj'. Naravno, plaćanje pouzećem, pojasnili su osnivači Katalog TV-a uvijek će biti moguće.

FacePay projekt bio je također izazivač na IdeaKnockoutu. Plaćanje koje kao osigurač ima vlastitu fotografiju glavna je ideja projekta. Aplikacija je tu, no put do kupaca i trgovaca još nije osiguran. U svakom slučaju, radi se o još jednom pokušaju pojednostavljivanja plaćanja plaćanja uz sigurnosne komponente. Dečki iz Mobicona, orijentirali su se na pomoć pri konferencijama. Mobitel koji može, kada je potrebno postati, mikrofon, dobra je ideja. Radi. No, još je dosta testiranja pred njima kao i razvoj poslovnog modela.

Bili su tu i HTML PDF API, projekt koji u cloudu pretvara dokumente u pdf. formate. Osnivači kažu, konkurencije ima, no i korisnika kojima se sviđa njihova cijena i brzina. Supracontrol i Mini podatkovni centar (MDC). Prvi su osmislili kako nadzirati podatkovne centre, drugi koji imaju mini podatkovni centar, gotovo da se ne mogu smatrati startupovima. Vrlo ozbiljni projekti, ozbiljnih tvrtki. Uvjerili su i publiku i žiri u svoje biznis modele i korisnost. Wi-Fi Lights projekt zapravo je sustav je prefabricirane, urbane i reklamne opreme kao pristupnih točaka za javne širokopojasne mreže. Ideja nastala iz entuzijazma i hobija, još čeka na svoju primjenu. Time Machine projekt zapravo je jeftini lažni sat. Točnije Rolex na ruci ali samo na led ekranu, a ne u mehaničkoj izvedbi. Istina, intrigantan, no projekt u povojima. Prototip takvog sata i sklopljeni ugovori zasigurno bi ga vinuli na ljestvici startupa, ovako tek je zazvonila ideja.

Ideju je provjeravao i kreator SmartLoyalityHR-a. Njegova aplikacija objedinila bi sve kupnje u jednoj aplikaciji. Žene bi zasigurno bile pravi korisnici. Poslovni model je još u povojima. Riječka ekipa Onetius, uspjela je, ako ništa drugo pobuditi zanimanje. Mijenjaju svijet. Razmjena znanja putem njihove platforme bit će revolucija obećali su. Nepovjerenje publike nije ih omelo, vrlo gorljivo i odlučno tvrde, sve koji su im možda i konkurencija, zasjenit će njihov dizajn i način izrade. Organizator natjecanja je tehno magazin Bug, glavni sponzor HT. Večernji i iQ magazin medijski su pokrovitelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije