Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Karačić

Zrinski i Šibenik neka riješe svoje probleme. Previše ima negativnih priča, trebaju biti korektniji

storyeditor/2024-05-23/PXL_310519_24870293.jpg
Hrvoje Jelavić/Pixsell
24.05.2024.
u 13:43

– Dobije li Šibenik Dubravu, a mi danas izgubimo kod kuće, Zrinski u zadnje kolo ulazi u pozitivnijem stanju zato što su naučili igrati disciplinirano i imaju kvalitetan kontranapad. Uzmemo li mi bod Zrinskom ili pobijedimo, onda je Šibenik u prednosti jer će se Zrinski u zadnjem kolu morati otvoriti što nije njihov stil igre. Mi ćemo isto sudjelovati u odlukama.

Danas počinje završni čin borbe za naslov prvaka u Prvoj nogometnoj ligi. Zrinski Jurjevac ili Šibenik sljeeće će sezone igrati u elitnom razredu hrvatskog nogometa. A danas će Zrinski sigurno tražiti pobjedu u Vukovaru.

– Kako god današnja utakmica završi, Zrinski nije siguran. Baš kao ni Šibenik, jer će se sve odlučiti u zadnjem kolu i srazu dviju najboljih momčadi – počeo je Branko Karačić, trener momčadi Vukovar 1991:

Poštujem Zrinski

– Mi ćemo se ponašati kao i u Šibeniku, igrat ćemo koliko nam protivnik dopusti. Ja tu slažem igračku križaljku za sljedeću sezonu. Sigurno ćemo odigrati pošteno kao i protiv Šibenika. Tamo smo, kod rezultata 1:1, imali tri-četiri situacije koje smo mogli kvalitetnije riješiti. Da smo to uspjeli, sve bi možda otišlo na našu stranu. U drugom smo dijelu energetski pali i sve je otišlo na stranu Šibenika...

GALERIJA Raskoš u kojoj živi Luka Modrić

storyeditor/2024-05-23/PXL_310519_24870293.jpg
1/19

Jasno je da Zrinski ima jake adute.

– Apsolutno respektiramo njihove rezultate. Dugo su na vrhu ljestvice i zrela su momčad. Energetski su jako dobro posloženi. No isto tako nas je Rijeka oduševljavala u Prvoj HNL, a onda su energetski pali u najlošijem trenutku za njih. Priželjkujem da Zrinski danas padne, a da mi odigramo pošteno. Baš kao i protiv Šibenika, na kraju želimo svima pogledati u oči. A oni neka svoje probleme rješavaju međusobno.

Dakle, Vukovar bi mogao utjecati na to da Zrinski doživi sudbinu Rijeke?

– Ma ne, nemojmo nimalo podcjenjivati Zrinski. To je i karakterno dobra momčad, odlučivati utakmice u zadnjim minutama može samo karakterna momčad. Baš kao što je to, primjerice, Dinamo koji se stalno mučio, a na kraju je lakoćom pobjeđivao kada je to bilo najpotrebnije.

Tko je u ovom trenutku kompletniji u toj borbi za naslov?

– Dobije li Šibenik Dubravu, a mi danas izgubimo kod kuće, Zrinski u zadnje kolo ulazi u pozitivnijem stanju zato što su naučili igrati disciplinirano i imaju kvalitetan kontranapad. Uzmemo li mi bod Zrinskom ili pobijedimo, onda je Šibenik u prednosti jer će se Zrinski u zadnjem kolu morati otvoriti što nije njihov stil igre. Mi ćemo isto sudjelovati u odlukama.

Kako vam zvuči ovaj izvannogometni folklor između Šibenika i Zrinskog?

– Previše ima negativnih priča i reakcija. Trebali bi svi biti na višoj razini, korektniji. Sport na kraju mora pobijediti, a ne one stvari koje čitamo po medijima. Jesu li točne ili, nemojte me krivo shvatiti, novinari izmišljaju sve te stvari... – kaže Karačić.

Pa dobro, nije baš jednostavno izmisliti tako ozbiljne konstrukcije, ne ide to tako!

– Razumijem ja vas, ali morate i vi mene. Morate promovirati fair-play, sportski duh i korektne odnose. To je suština sporta. Pobijedite, uđite u elitni nogometni razred, no nemojte izdati poštenje.

VEZANI ČLANCI:

Koliki je vaš objektivni potencijal za plasman u Supersport HNL?

– Naravno da nam nedostaje infrastruktura. Tu ima jako puno posla. Najvažnije je napraviti kvalitetniju selekciju sa što manje pogrešaka.

Što je najveći problem drugoligaškog sustava?

HNS mora reagirati

– Sve rasprave počinju infrastrukturom. Druga razina su zakonske odredbe HNS-a. Ne bi trebalo biti popusta ni dvojakog tumačenja tko zadovoljava uvjete. Potrebno je jasno definirati regulative, a ne da neka momčad rezultatski ostvari plasman u viši rang koji se ne dogodi zbog tumačenja pravila oko licenciranja. To mi se dogodilo prije 15-16 godina kada sam sa Slavoncem Stari Perkovci izborio plasman u Prvu HNL, no promocija nije bila moguća zbog infrastrukture. Za to smo živjeli godinu dana. Jesu li problemi u nepoznavanju zakonske regulative ili mijenjanje procedura u HNS-u, nije važno. Sportski dosezi moraju biti primarni ili se na vrijeme mora kazati koje uvjete klubovi moraju zadovoljiti.

Karačić već ima jako puno uspjeha i iskustva uvođenja momčadi u viši rang.

– Druga liga mora biti razvojna. Prije četiri i pol godine s Varaždinom smo ušli u prvu ligu. Tada su mi bile nelogične neke stvari. Nije bilo jasno definirano koji igrači drugih momčadi Dinama ili Hajduka smiju igrati u prvoj i drugoj ligi. To je tada bilo neregularno jer protiv jednog suparnika igraš ovako, a protiv drugog onako. No hvala Bogu, na kraju smo pobijedili Dinamo. Isto tako, prije pet godina je bilo dobro da predzadnja momčad Supersport HNL-a igra kvalifikacije s drugoplasiranim iz druge lige. Rudeš je davno ispao, a druge momčadi nemaju motiva boriti se za predzadnju poziciju. HNS bi o tome trebao razmisliti.

U Šibeniku ste igrali finale Kupa, osvojili četvrto mjesto, igrali europske utakmice, sigurno bi vam bilo najdraže da uđu u viši rang?

– Neću vam odgovoriti na to pitanje – sa smješkom je zaključio Karačić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije