Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KK Zadar traži pokretanje stegovnog postupka protiv suca Dubravka Muhvića

Zadrani za Muhvića traže tromjesečnu suspenziju

Zadar
Filip Brala/Pixsell
23.02.2010.
u 13:58

Muhvića se optužuje da je donio pogrešnu odluku nekoliko sekundi prije kraja kup utakmice između Zadra i Cibone, čime je Zadru onemogućio vjerojatnu pobjedu.

ZADAR - KK Zadar uputio je danas prijedlog Stegovnom sudu HKS-a za pokretanje stegovnog postupka protiv jednog od sudaca prošlotjedne košarkaške utakmice poluzavršnice Kupa Krešimira Ćosića između Zadra i Cibone, Karlovčanina Dubravka Muhvića.

U klubu s Višnjika tvrde kako je sudac Muhvić pogrešno i suprotno pravilima košarkaške igre samo nekoliko sekundi prije kraja utakmice, pri vodstvu Zadra 60:58, priznao koš igrača Cibone Jamonta Gordona čiji je šut, kako potvrđuje i video snimka, blokadom ispravno zaustavio igrač Zadra Hrvoje Perić. Podsjećamo, umjesto vjerojatne pobjede Zadra, osnovni dio utakmice završio je izjednačenim rezultatom, a u produžetku je Cibona bila bolja.

Zadrani zbog, kako tvrde, nesavjesnog i nemarnog obavljanja dužnosti traže da se Dubravku Muhviću odmah izreče suspenzija u trajanju od tri mjeseca. Priopćenje KK Zadar prenosimo u cijelosti:

 

Stegovni sud  Hrvatski
košarkaški savez

                                         Lipovečka 1/III

                                         10000 Zagreb

 


Temeljem čl. 27. Stegovnika Hrvatskog košarkaškog saveza podnosimo
slijedeći


PRIJEDLOG ZA POKRETANJE

STEGOVNOG POSTUPKA

protiv:

Okr. suca Dubravka Muhvića jer je na polufinalnoj utakmici Kupa Krešimira Ćosića održanoj između KK Cibona i KK Zadar dana 18.02.2010. god. u završnim sekundama
regularnog trajanja utakmice, pri rezultatu 60-58 za KK Zadar pogrešno i suprotno pravilima košarkaške igre priznao (''silazna putanja'') nepostojeći koš igraču KK Cibona Jamontu Gordonu mada je šut istog igrača prethodno regularno blokirao igrač KK Zadar Hrvoje Perić, što je rezultiralo izjednačenim rezultatom i neregularnim produžetkom utakmice
koja je završila pobjedom KK Cibona.

Dakle, nesavjesno i nemarno obavljao svoju dužnost, čime je počinio stegovno djelo iz čl. 82. Stegovnika Hrvatskog košarkaškog saveza, te se predlaže okrivljenom odmah izreći suspenziju obavljanja dužnosti te kaznu zabrane obnašanja sudačke dužnosti u trajanju od 3 (tri) mjeseca.

Obrazloženje

Sudac Dubravko Muhić je svojom neshvatljivo i nevjerojatno pogrešnom odlukom teško oštetio KK Zadar u zadnjim odlučujućim trenucima regularnog vremena polufinalne utakmice Kupa Krešimira Ćosića održanoj između KK Cibona i KK Zadar dana 18.02.2010. god.

KK Zadar je u tim trenucima imao pobjedu u ruci, vodeći rezultatom 60-58. Igrač KK Zadar, Hrvoje Perić, je regularno blokirao šut igrača KK Cibona, Jamonta Gordona, pri čemu je okr. ipak priznao koš pozivajući se na pravilo ''silazne putanje''. Priznanje nepostojećeg koša je dovelo do izjednačenja i produžetaka i, na koncu, pobjede KK Cibona.

Ne samo da nije smio priznati nepostojeći koš, već je opisanom događaju, prethodila i situacija da je igrač KK Cibona Jamont Gordon napravio pogrešno vođenje lopte (''koraci'') načinivši više nego očita 3 koraka. Dakle, umjesto da je zaustavio igru dosudivši pogrešno vođenje lopte, okr. pušta akciju dalje i dosuđuje nepostojeći koš.

Cilj ovog prijedloga nije opravdavanje takvog ishoda utakmice, ali je jasno da igrači KK Zadar nakon ovakve nepravde (bilo ih je još na utakmici) nisu mogli nastaviti igrati s punom koncentracijom.

Nedjelo imenovanog suca je u kritičnim sekundama odredilo daljnji tijek i ishod utakmice i oduzelo poštenje kako toj utakmici tako i cjelokupnom Kupu koji, zbog časnog imena Krešimira Ćosića, nosi poseban značaj KK Zadar i njegovim navijačima. KK Zadar prihvaća i gubitke kao sastavni dio košarke, ali zahtijeva da mu se omogući ravnopravan sudački tretman.

Zbog toga smo prisiljeni na podnošenje ovog prijedloga te tražimo od Stegovnog suda HKS-a da pošteno i zakonito provede postupak i sankcionira okrivljenog. Posebno zahtjevamo da ga se odmah suspendira od sudačkih dužnosti, posebno na onim utakmicama na kojima sudjeluje KK Zadar.

Prijedlogu u dokaz prilažemo snimak spornog dijela utakmice.

Zadar, 23.02.2010. god.

KK Zadar, predsjednik Dino Perović

Komentara 1

FI
five
15:42 23.02.2010.

Hrvatska košarka svake godine tone sve dublje, sve je manje ljubitelja košarke u našoj zemlji koja je nekad bila sport broj 1, a danas je iza nogometa, rukometa, pa čak i skijanja... Polufinale Kupa, Cibona-Zadar, rezultat je 58:60... Pod koš ulazi Jamont Gordon, igrač Cibone...ulazi pod koš i radi korake, koje niti jedan od sudačkog trolista NE ŽELI VIDJETI, diže se na šut i dobija čistu blokadu... Ali, pazite sad, vidi to cijela hrvatska javnost, samo ne zadarski krvnik (po tko zna koji put) Dubravko Muhvić, koji sudi silaznu putanju, iako postoji video dokaz kako o silaznoj putanji nema govora, te tako donosi Ciboni ulaz u produžetak koji nikako ne zaslužuje... Ako mislite da je tu kraj, prevarili ste se...u produžetku je +4 za Cibonu, igrač Cibone radi prekršaj u napadu \"za zatvor\" nad Carom, ali, gle čuda, to opet nitko ne vidi, a onda Cibosi pogađaju tricu za +7 i odlazak u finale! Slučajno?Bilo bi, samo da se ne radi o hrvatskoj košarci, da je prvi put, da se to nikom prije nije dogodilo... Ali jest, baš Zadru, sa istim sucem, na istom mjestu prije dvije godine... I zato ovo nije slučajno, zato je ovo zaslužilo konkretne mjere!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije