Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOŽNI SU

Više od 300 mačevalaca želi nastavak suspenzije za ruske i bjeloruske sportaše

Russia welcomes 2022 Olympic athletes home
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
1/3
28.03.2023.
u 12:48

Među potpisnicima ovog pisma je i "Global Athlete", skupina sportaša izvan tradicionalnih sportskih institucija koja je nastala u vrijeme dopinških skandala koji se tiču ​​Rusije. Traže supenziju 'sve dok se Rusija potpuno ne povuče s ukrajinskog teritorija'.

Više od 300 mačevalaca zatražilo je u utorak u otvorenom pismu upućenom Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) da "zadrži svoje preporuke o suspenziji" ruskih i bjeloruskih sportaša kojima je početkom ožujka odobren povratak na međunarodne turnire. Ovo stajalište slijedi nakon odluke koju je FIE donijela 10. ožujka da se Rusi i Bjelorusi ponovno uključe od travnja, kada počinje kvalifikacijsko razdoblje za Olimpijske igre u Parizu 2024., ali da je ta odluka "podložna mogućim budućim preporukama/odlukama MOO-a".

"U ime više od 300 sadašnjih i umirovljenih mačevalaca, pozivamo vas, kao upravno tijelo, da zadržite svoje preporuke za suspenziju Ruskog i Bjeloruskog mačevalačkog saveza i njihovih nacionalnih olimpijskih odbora te da osigurate da Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) ) slijedi vaše upute", napisali su sportaši u pismu upućenom predsjedniku MOO-a Thomasu Bachu i vršitelju dužnosti predsjednika FIE Emmanuelu Katsiadakisu.

Izvršni odbor MOO-a sastaje se u utorak kako bi razjasnio svoje stajalište o mogućem povratku ruskih i bjeloruskih mačevalaca koji su isključeni iz međunarodnih natjecanja više od godinu dana zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Među potpisnicima ovog pisma je i "Global Athlete", skupina sportaša izvan tradicionalnih sportskih institucija koja je nastala u vrijeme dopinških skandala koji se tiču ​​Rusije. Tu su Amerikanka Lee Kiefer, olimpijska prvakinja u floretu u Tokiju 2021., Francuskinja Manon Brunet, osvajačica brončane medalje u sablji i olimpijska prvakinja iz 2008. Ukrajinka Olga Kharlan.

"Uz potpuni prijezir prema mišljenju sportaša, dopustili ste povratak Rusije i Bjelorusije u FIE natjecanja", oštri su u osudi mačevaoci.

"Do danas je ruska agresija na Ukrajinu uzrokovala smrt 232 sportaša, uništena su 343 sportska objekta, prognano je 40.000 sportaša i 140.000 mladih sportaša nema sportske objekte", dodaje se u pismu.

Prema njima, suspenzija se mora nastaviti i odnositi na ​​kvalifikacijska natjecanja za Olimpijske igre kao i na same Igre, "sve dok se Rusija potpuno ne povuče s ukrajinskog teritorija."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije