Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši kapetan Hajduka

Vejić: Pukštas je jedinstven, ali neće još dugo ostati. Samo jedan igrač je bolji od njega

Split: Utakmica 2. kola SuperSport HNL-a između HNK Hajduk i HNK Rijeka
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
20.12.2023.
u 11:31

Uspio je smiriti svlačionicu i unio im samopouzdanje, za to je i doveden. Treba mu čestitati. Karoglan je nogometni fanatik koji možda nekada i pretjeruje u filozofiranju, no to ga je dovelo na ovu razinu. No, neće se Dinamo tek tako predati, bit će tu još rata – rekao je bivši kapetan Hajduka, Hrvoje Vejić

S Hrvojem Vejićem, bivšim kapetanom Hajduka, pokušali smo rezimirati polusezonu splitskog kluba.

Hajduk je na vrhu, netko je kazao da je to pomalo nerealno!

– Da, rekao je to Šarlija. Dinamo ima dvije utakmice manje, ne znači da će ih dobiti. Nije logično da se utakmice nadoknađuju u drugom dijelu prvenstva. Takvo što ne postoji u nekoj ozbiljnoj ligi – počeo je Vejić.

GALERIJA Dinamo i Hajduk bez pogodaka na Maksimiru! VAR poništio gol Dinama

Split: Utakmica 2. kola SuperSport HNL-a između HNK Hajduk i HNK Rijeka
1/50

Nije to jedina anomalija.

– Slažem se, ima dosta anomalija, no kod nas takve priče idu u ekstrem. Jer, kada se te utakmice budu igrale, to neće biti iste momčadi.

Iz Hajdukove je perspektive ispunjeno dosta planova?

– Tako je. Hajduk je nakon dugo godina jesenski prvak. Čak i da Dinamo dobije te dvije utakmice, Hajduk će opet biti prvi. No, trenutačna pozicija ništa ne znači. Trebat će održati ovu razinu...

Splet okolnosti

Zbog čega je Hajduk na vrhu?

– Zbog cijelog niza događaja. Na to je sigurno utjecala i kriza oko Dinama koji nije jak kao prethodnih godina. Prodao je nekoliko ključnih igrača. Imali su splet nesretnih okolnosti, poput ozljeda Kačavende i Stojkovića, koji bi sigurno pridonijeli nekoj boljoj slici. Naravno, bilo je razdoblja kada je i Hajduk izgledao jako loše, no očito se stabilizirao. Dinamo također nije ništa posebno riskirao.

Jasno je kako objema momčadima nedostaju pojačanja!

– Hajduku sigurno nedostaje opcija prema naprijed. Sada ima stabilnu obranu, vjerojatno najbolju u ligi. U tom smislu ima dobar roster i prava rješenja s klupe. Doduše, sada na lijevom boku nemamo najbolje rješenje, nakon ozljede Melnjaka. Situacija u veznom redu je manje-više riješena, no trebaju nam krilne napadačke pozicije. Hajduk teško prima pogotke, ali nije baš nešto da ih puno zabija.

VEZANI ČLANCI:

A Dinamo?

– Njima također treba osvježenje. Prodali su jako puno klasnih igrača što bi osjetile puno jače momčadi. Išli su se pojačati, pa to nije upalilo. Potom su povukli Théophilea iz mirovine, tražili unutarnje rezerve i sada su se donekle stabilizirali.

Hajduk je na vrhu, no neobično je što nema niti jednog reprezentativca. Livaja je bio i otišao u dobro poznatim okolnostima...

– Da, neobično je...

Iako, ima igrača koji mogu konkurirati za nacionalnu vrstu, Niko Sigur, recimo?

– Sigur je odigrao jako dobru polusezonu i sigurno je kandidat. Mijenjao je dosta pozicija i na svakoj je bio dobar – kaže Vejić.

Možda mu pomaže i to da je malo drugačijeg karaktera?

– Naravno, dolazi iz drugog podneblja. Pokazuje da je mirniji. Čini mi se da je igračima sa strane lakše ostati mirnijima u ovom našem ludilu.

Oni vjerojatno ne razumiju tu snagu emocije oko Hajduka, odnosno, gledaju na sve to s distance?

– Vjerojatno. Kada rasteš kod nas, onda je to rast s Hajdukom i ta emocija se ne može isključiti, emotivno se trošite i rijetko koji mladi igrač to može svladati – kaže Vejić i dodaje:

– No, po meni je Uremović trenutačno najbolji igrač Hajduka. Uostalom, bio je već u reprezentaciji. Teško mi je kazati tko od ostalih igrača može biti u reprezentaciji. Jer, teško je to procijeniti. Trebaju se poklopiti i određene okolnosti, pitanje je na kojim je pozicijama reprezentacija deficitarna u određenom trenutku. Nije lako iz Hajduka upasti u reprezentaciju. Iako, možda je to danas lakše nego prije.

VEZANI ČLANCI:

Kada je već riječ o onima koji igraju zapaženu ulogu u Hajduku, ne možemo zaobići Rokasa Pukštasa. Svi pokazatelji sugeriraju da će to biti sljedeći veliki Hajdukov transfer...

– Vjerojatno je tako. Riječ je o modernom veznom igraču koji je opasan u završnici, posebne energije, uvijek je na lopti i osjeća gdje će ona doći. Sigurno će u karijeri zabiti dosta pogodaka. To veliki klubovi prate i ne vjerujem da će dugo ostati u Hajduku. No, bilo bi jako loše prodati ga prije ljeta, dok se borimo za naslov prvaka. Naravno, sve se smije, jer novac vrti sve. On može rješavati utakmice, takvog igrača mi trenutačno nemamo...

Razina više

Nema ga takvog ni u ligi?

– Pa vjerojatno ni u ligi. Mijo Caktaš bio je sličan profil, nešto prije Franko Andrijašević ili Mario Pašalić...

No, Pukštas je ipak razina više u toj dobi, čini mi se?

– Sigurno. On je bolji od svih u ovim godinama. No, teško je kazati gdje su mu krajnji dometi.

Dosta je popularno raditi financijske projekcije, jedna od njih je tržišna vrijednost prema Transfermarktu koja kaže da je Pukštas poskupio sto posto, s tri na šest milijuna eura, najskuplji je Luka Vušković (sedam milijuna), dok je Marku Livaju cijena pala za milijun i pol eura, s osam na 6,5 milijuna.

– Valjda je taj Livajin pad normalna pojava, u tom su izračunu jako važne godine. No, Pukštasova tržišna vrijednost puno je veća od šest milijuna eura. Najmanje deset milijuna eura, to bi bila donja granica.

Što je donio Mislav Karoglan?

– Uspio je smiriti svlačionicu i unio im samopouzdanje, za to je i doveden. Treba mu čestitati. Nije bio dobar u Istri, ali je dobar kod nas, baš kao ni Lučić koji kod nas brani na top razini. Karoglan je nogometni fanatik koji možda nekada i pretjeruje u filozofiranju, no to ga je dovelo na ovu razinu. No, neće se Dinamo tek tako predati, bit će tu još rata – zaključio je Vejić.

VIDEO Bruno Petković dobitnik je nagrade "Kapetani biraju"

Komentara 2

BS
Blue_shirt
13:40 20.12.2023.

Dragi nas Vejiću, kad već komentirate dinamove odgode i da to nece biti iste momcadi. Podsjetit cu vas na utakmicu 3.kola Osijek-Hajduk, koki je hajduk dobio a niti trener niti igraci osijeka a ni hajduka nisu isti , jer se igralo tri mkeseca kasnije

XY
XYZ52
00:06 21.12.2023.

Pa sta ga imas podsjecati. Utakmica je odgodjena na zahtjev Osijeka. Timovi koji igraju u Europi a traze odgode su privelegirani. Nastupom u Europi dobiju lovu od UEFA-e, njihovi igraci imaju vece marketiske cijene, jer se vise eksponiraju, a igraju u HNL-u kada im odgovara. Jedan Baturina jz Dinama je trenutno procijenjen na 15M eura a jedan Pukstas iz Hajduka na 3M! Toliko vrijede njegove kopacke. To je smijurija jer je Pukstas sigurno bolji igrac od Baturine koji je vec dogurao da reprezentacije nakon dvije dobro odigrane utakmice. Ja znam da na ove cijene utjecu i koeficijenti uspjeha klubova iz kojih igraci potjecu ali ce sutra, nakon prodaje, igrati ti pojedini igraci a ne njihovi klubovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije