Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PLAN

UEFA sprema velike promjene u europskom nogometu: Vatrenima slijede nikad teže kvalifikacije za SP?

KATAR 2022 - Livaković odveo Hrvatsku u četvrtfinale Svjetskog prvenstva
Goran Stanzl/PIXSELL
25.01.2023.
u 09:21

Aleksandar Čeferin bi vrlo brzo mogao odobriti novi plan kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Zbog porasta broja sudionika na sljedećem Svjetskom prvenstvu 2026. godine, kada će na Svjetskom prvenstvu u SAD-u, Kanadi i Meksiku sudjelovati rekordnih  48 reprezentacija , sprema se velika promjena u europskom nogometu . UEFA je na pragu izmjena dosadašnjeg modela uoči novog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, što će se naravno odraziti i na hrvatsku reprezentaciju koja se nada novom plasmanu na veliko natjecanje.

Prema pisanju madridskog lista AS, kvalifikacije će biti dodatno 'skraćene' jer će Europa imati 16 predstavnika umjesto dosadašnjih 13, što znači da nije potrebno odigrati osam do deset utakmica u kvalifikacijama.  Zvuči pomalo neobično, budući da znamo da UEFA zbog TV prava voli popuniti kalendar do posljednjeg mjesta, no ovaj put su razmišljali logično i na spomenuti prijedlog odlučili prvenstveno smanjiti broj 'dosadnih utakmica' . Ako UEFA na kraju usvoji ovaj plan, ubuduće će u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo biti 12 skupina i tako bi svaka imala četiri ili pet momčadi , dakle igralo bi šest ili osam utakmica.

Soccer Football - Champions League - Round of 16 Draw - Nyon, Switzerland - November 7, 2022 UEFA president Aleksander Ceferin before the draw REUTERS/Denis Balibouse Photo: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

Ulog bi time bio veći jer se ne bi smjeli opustiti niti jednog trenutka, a iako još nije objavljeno, pretpostavka je da će samo pobjednici skupina osigurati izravan plasman na Svjetsko prvenstvo, dok će preostala četiri mjesta bi se popunio nakon play-off susreta. I tu bi Liga nacija ponovno mogla odigrati svoju ulogu.

 

 

Komentara 3

Avatar Besna Mirela
Besna Mirela
10:04 25.01.2023.

kakav glup i senzacionalan naslov... iz njega proizlazi da UEFA sprema izmjene samo da bi nama napakostila i otežala.....

PD
plavi-devet
09:50 25.01.2023.

Podebljalo se SP s 32 na 48 zemalja, znaci za 16 mjesta, a Europa je dobila dodatna 3, sto je apsolutno neproporcionalno malo s obzirom na kvalitetu nogometa u Europi u odnosu na ostatak svijeta. Znaci gleda se da se poveca broj gledatelja reklama, odnosno losija repka iz Azije ako zemlja ima 150 miliona stanovnika im je vaznija od recimo Danske ili Hrvatske s 5 ili 4 miliona.

TE
TexWiller
10:27 25.01.2023.

Dobro, i kaj je tu tako teško i senzacionalno loše za našu reprezentaciju, a ostalimo dijametralno suprotno olakšano!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije