Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hokejaška nada

U Kanadu ga odveo Kopitar, a igra sa sinom Joea Šakića

23.03.2018.
u 16:53

– Rođen sam u Novom Zelandu, u Aucklandu, a u Hrvatsku sam se s obitelji vratio u Zagreb kad sam imao tri godine.

Od Novog Zelanda, preko Zagreba i Švedske, do kanadske hokejaške lige. Tako je ukratko izgledao put mladog hokejaškog reprezentativca Dominica Renea Čanića (18), koji će nastupati za Hrvatsku na predstojećem SP-u Divizije 2B, koje se igra u Zagrebu (24.-30. travnja).

– Rođen sam u Novom Zelandu, u Aucklandu, a u Hrvatsku sam se s obitelji vratio u Zagreb kad sam imao tri godine. Hokej na ledu počeo sam trenirati s tri i pol godine u KHL-u Zagreb, i to zato što su mi rekli da sam premlad za nogomet. S osam sam prešao u Medveščak, a u ljeto 2015. otišao sam u švedski klub Aker, jer su me zapazili skauti dok sam igrao u slovenskoj ligi - kaže Dominic i nastavlja:

1/11

- A onda sam u ljeto 2016. bio u kampu poznatog NHL igrača Anžea Kopitara te mi je tamo prišao jedan kanadski trener i pitao me želim li doći u njihov klub. Naravno da sam pristao i sada sam, eto, u Pacific Coast Academy, s kojim igram jednu od najjačih srednjoškolskih liga u Kanadi – ukratko nam je hokejaški put opisao Dominic, koji je izvrstan sportaš, ali i učenik.

– Dobio sam godišnju nagradu za najboljeg sportaša učenika u svojoj školi. Imam 95 posto uspješnosti u školi, što je vrhunski prosjek.

Dominic živi kod jedne kanadske obitelji koja ga je udomila, a sasvim je posvećen školi i hokeju.

– Treninge imamo svaki dan, što je velika prednost u odnosu na moje hrvatske suigrače u reprezentaciji, koji zbog nedostatka leda u Zagrebu ponekad treniraju samo dvaput tjedno – kaže Dominic koji živi u malenom gradu Victoriji, ali koji svejedno ima čak četiri hokejaške dvorane. Cijela Hrvatska ima pak tri dvorane, dvije u Zagrebu te jednu u Sisku.

– Ma hokejaški uvjeti u Kanadi su sjajni, jedina prednost Hrvatske je što imamo malo hokejaša pa ti se treneri mogu više individualno posvetiti. A u Kanadi si samo broj, a ako si stranac, moraš biti dvostruko bolji od domaćih. No ja sam se uspio izboriti za status u momčadi, ove sezone imao sam prosjek od jednog boda po utakmici – kaže Dominic koji je sada četvrti razred srednje škole, a budući da u kanadskom juniorskom hokeju ne primaju strance, moram se sljedeće godine preseliti u SAD. Želim pronaći neki fakultet gdje ću zbog hokeja dobiti punu školarinu. Uz ocjene koje imam, vjerujem da ću se upisati na neko dobro sveučilište.

Koliko Kanađani znaju o Hrvatskoj?

– Vrlo malo. Mnogi uopće ne znaju gdje je Hrvatska. Ne znaju za Modrića, Šukera, već Hrvatsku prepoznaju po tome što se kod nas snimala Igra prijestolja. Kažem im i da je kanadska hokejaška legenda Joe Šakić porijeklom iz moje Hrvatske, ali ne vjeruju mi. Inače, Šakićev sin Chase igra u mojoj ligi – kaže Čanić i dodaje:

– Hokej je nacionalni sport u Kanadi i zato smo mi hokejaši glavne face u školi. Lijepo mi je u Kanadi, ne pada mi toliko teško odvojenost od roditelja, volim hokej i činim sve kako bih uspio.

Roditelji iz Zagreba pak šalju novac jer hokej je jako skup sport.

– Dok si na razini srednje škole, klub nabavlja samo rukavice, kacigu i nadhlače, sve ostalo kupujem sam. Palice su užasno skupe, svaka je po 300 dolara, a ove sezone slomio sam već četiri. Tata ne voli kada ga nazovem i kažem da sam slomio palicu, he-he.

Koje su ti ambicije za budućnost?

– Prvi je cilj završiti fakultet, ali imam velike ambicije i u hokeju. Tko zna, možda se jednom vratim u Zagreb i zaigram za Medveščak u EBEL-u – zaključio je 
Dominic.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije