Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVIJEZDA HRVAČKOG EP

Trostruki svjetski prvak: Gruzijci navijaju za Hrvatsku, a ja sam zadivljen Lukom Modrićem

storyeditor/2023-04-18/PXL_NEW_060821_34092095.jpg
PIXSELL
19.04.2023.
u 18:45

Znam kako je Ukrajincima, Rusi su okupirali i 20 posto moje Gruzije, kaže Geno Petriashvili koji je inače veliki navijač engleskog Liverpoola

Jedna od najvećih zvijezda hrvačkog Prvenstva Europe koje se ovaj tjedan odvija u Areni Zagreb svakako je 29-godišnji Geno Petriashvili, gruzijski teškaš u slobodnom stilu (125 kg), koji u svojoj karijeri ima tri naslova svjetskog prvaka i dvije krune europskog šampiona. Ima Geno i dvije olimpijske medalje (broncu iz Rija i srebro iz Tokija) i jedino što mu nedostaje da upotpuni kolekciju odličja jest olimpijsko zlato, koje će pokušati osvojiti na sljedećim Igrama u Parizu.

Gruzija je zemlja u kojoj su borilački sportovi jako popularni, a njihove sportaše često se može vidjeti na postoljima najvećih svjetskih natjecanja u oba hrvačka stila, ali i u džudu. Korijeni toga u jednom su domaćem borilačkom sportu, svojevrsnoj kombinaciji hrvanja i džuda (zbog svojevrsnog prsluka za koji se hvataju) čija se natjecanja odvijaju u pijesku, uz glazbu, a granice borilišta formiraju gledatelji.

Treći najpopularniji sport

– Naša uspješnost u džudu i hrvanju proizlazi iz našeg jako popularnog tradicijskog hrvanja čidaobe pa ne treba čuditi i što smo uspješni u hrvanju i džudu, sportovima zahvata i bacanja – kaže nam Geno i dodaje:

– Kao i u velikoj većini europskih zemalja, i kod nas je nogomet sport broj jedan. Imamo sjajnog nogometaša u Kvaratskheliji, koji za Napoli zabija puno golova i vrlo je popularan. Rekao bih da je na ljestvici popularnosti džudo broj dva, a hrvanje broj tri.

Gruzijci imaju i dobru košarkašku reprezentaciju, koja se, za razliku od Hrvatske, plasirala na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo zahvaljujući dobrim dijelom i sjajnom Tornikeu Shengeliji. Košarkaš je to Virtusa iz Bologne, bivši NBA-jevac, koji u svom ugovoru s euroligašima uvijek ima klauzulu po kojoj ga klub ne smije onemogućiti da igra za reprezentaciju čak i kada se preklapaju klupske i reprezentativne utakmice.

– Shengelia je moj prijatelj i znam da je odan reprezentaciji. Zapravo, kod nas gruzijskih sportaša prisutan je izražen nacionalni ponos.

Na grb i boje svojih zastava ponosni su i ukrajinski sportaši, možda više nego ikad pa smo pitali Petriashvilija što on misli o vrlo aktualnoj temi u svijetu sporta. Treba li sportašima iz Rusije i Bjelorusije, iz zemalja koje su vojno napale Ukrajinu (Rusija oružjem, Bjelorusija logistikom), dopustiti da nastupaju na najvećim svjetskim natjecanjima i pod kojim uvjetima?

– Jedino što ja želim jest da rat u Ukrajini prestane i da se ukrajinski sportaši mogu nesmetano pripremati i nastupati na tim natjecanjima. Znam kako se osjećaju jer Rusi ovog časa drže i 20 posto gruzijskog teritorija. Da, 20 posto naše zemlje okupirala je Rusija. Želim slobodu ljudima u svojoj Gruziji, ali i u Ukrajini.

Možete li zamisliti koliko se teško ukrajinskim hrvačima pripremati za natjecanja u ovakvim uvjetima?

– Kad je rat u vašoj zemlji, ne možete trenirati normalno, posebice ako trenirate tamo pa morate trčati u sklonište kad se oglase zračne uzbune. No, da ne bude zabune, ja sam uvjeren da ruski hrvači nisu za rat i da to velikani poput Sadulajeva i Sidakova zacijelo ne žele. I oni se žele u miru pripremati i natjecati.

S obzirom na popularnost hrvanja slobodnim stilom u SAD-u, Geno se za dva velika natjecanja pripremao na Penn Stateu.

Zanimljivo je da je u finalu prethodnih Olimpijskih igara (u Tokiju) Petriashvili izgubio upravo od američkog hrvača Gablea Stevensona (8:10), i to u posljednjoj sekundi.

– Olimpijsko zlato moj je najveći sportski san, no i ako ga ne osvojim, vjerujem da mogu biti zadovoljan karijerom.

A kako i ne bi bio kada u svojoj trofejnoj vitrini ima ukupno 18 medalja – dvije olimpijske, sedam svjetskih, osam europskih i odličje s Europskih igara. Uostalom, uvijek se može profesionalizirati u slobodnoj borbi (MMA) i zarađivati puno više od plaće koju sada prima od svoje države.

Trebamo uvesti šou

– Ja osobno više volim boks od MMA, koji volim gledati, ali ne volim da me netko udara. Hrvanje nije dobro plaćen sport kao što su nogomet, košarka i tenis i zato bismo tu nešto trebali napraviti. Puno je hrvača u svijetu odustalo od hrvanja kada su morali potražiti posao. Možda ne bi bilo loše da u ovaj sport unesemo nešto od onoga što, primjerice, nudi UFC, a to su napeta sučeljavanja, "trash talk" i slično jer ljudima je to zanimljivo.

S obzirom na to da se bori u kategoriji do 125 kg, Petriashvili ne mora skidati kilograme.

– Istina, no svejedno moram pripaziti što jedem, a izbjegavam slatkiše. Vi imate jako ukusnu hranu, a i sjajna ste zemlja. Po broju stanovnika smo slični, nas je u u Gruziji 3,5 milijuna, i zato se mi male zemlje valjda i podržavamo kada se natječemo s predstavnicima onih velikih. Primjerice, puno mojih prijatelja navija za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Ja sam navijač Liverpoola, no moram priznati da sam zadivljen vašim realovcem Lukom Modrićem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije