Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svako ljeto isto

Torcida i Splićani baš se trude da od kluba ostanu samo uspomene

Hajduk - Lokomotiva
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
08.08.2018.
u 13:16

Kada maknemo mit, povijest, onda postoji samo realan trenutak, a on će prilično izravno i bolno glasiti ovako: Hajdukova sezona zapravo traje kraće od turističke sezone.

Ni kraljevi, ni carevi, ni raznorazne države, nikakvi lupeži neće nam uzet naš Ajduk! Riječi su to iz Smojina Velog mista, nešto urezano u splitskoga čovika i njegov mentalitet, eto, više od jednog stoljeća. Preciznije, 107 godina i 173 dana, koliko postoji “majstor s mora”.

“Hajduk živi vječno” mitska je krilatica Splićana i Torcide, bezrezervna ljubav, koja je nekom tko se tamo nije rodio prilično nadrealna i teško dokučiva. Kada maknemo mit, povijest, onda postoji samo realan trenutak, a on će prilično izravno i bolno glasiti ovako: Hajdukova sezona zapravo traje kraće od turističke sezone.

U posljednjem obraćanju prije početka sezone Hajdukov trener Željko Kopić poprilično je samouvjereno izjavio:

– Pripreme smo odradili odlično, naravno da razmišljamo o naslovu prvaka.

Dva tjedna kasnije: Hajduk ima jedan bod od mogućih šest.

– A što je mogao reći, da se neće boriti za naslov – pitao me kolega.

Slike Hajdukovih ljeta su iste. Najprije Ultra uništi teren do kraja, potom stignu jedva dvije ili tri mitske utakmice oko kojih se ponovno ujedine svi hajdukovci. Toliko temperamentno, da se ulaznice razgrabe, Torcida pripremi koreografiju svih koreografija, a onda neki golman dobije gol-lob udarcem s centra, ili se ispriječi neka branka. Tuga se nadvije nad Poljud, ostane bolna istina da će Hajduk teško probiti bunker Rudeša, Istre ili Intera. Za to će vrijeme Dinamo i Rijeka pobjeći na nedostižnu prednost, a usput će ih Hajdukovi igrači moći gledati pred malim ekranima u utorak, srijedu ili četvrtak.

Hajduk - Lokomotiva
1/5

Torcida će biti izluđena neuspjesima, tražit će igrače po gradu, nekima, ako budu imali sreće, opalit će dvi-tri triske, drugima razbiti nos i prevrnuti automobil, a predsjednik kluba, kojeg zapravo ne poznaju, morat će paziti gdje hoda, s kim razgovara i s kim se druži, a njegova žena neće smjeti po ručak u klupsku kantinu.

To je zapravo realnost jednog kluba koji je ostao bez svoje kralježnice. U godinama svojih najvećih uspjeha, pobjeda, osvojenih titula i stjecanja tog mitskog značaja sve se znalo. Prvi čovjek kluba bio je domaći čovik, imao je iza sebe privredu, državu i grad. Imao je i trenera koji je morao biti iz tog podneblja. Svi najveći Hajdukovi treneri bili su “od doli”. Isto je tako okosnica te momčadi bila sastavljena od “bilih tića”, koji su se podjednako divili klubu za koji igraju, ali su i posebno poštovali predsjednika, trenera i sve one koji su vodili klub. Ako postoji neko idealno razdoblje, onda je to ono od 1970. do 1980. godine, kada se na Starom placu igrao pravi nogomet. Jednom je Boris Dežulović napisao da će sve odnit vrag kad se Ajduk preseli u poljudsko blato. I nažalost – i bi tako.

Danas klub vodi Torcida, predsjednici su pogubljeni i uplašeni, domaćih igrača gotovo i nema. Kada se i pojavi neki Ante Palaversa, baš zvuči onako splitski, nestane za nekoliko dana. Ili Toma Bašić, jedan od rijetkih talentiranih koji je na izlaznim vratima (spominje se Bordeaux). Kao i generacije “bilih tića” kojih ima, ali nema ih tko sačuvati. Sumnjivi sportski direktori dovode još sumnjivije nogometaše iz inozemstva pa se momčad ne može posložiti.

Eto, tako se današnji Splićani i Torcida trude da klub bude uspješan baš onoliko koliko je sada uspješan, kao da su jednostavno odlučili čuvati uspomenu na neka davna vrimena kada je klub pobjeđivao, osvajao prvenstva i bio “majstor s mora”. 

>>Pogledajte kako se Lovren zabavljao na moru

Ključne riječi

Komentara 116

BU
burza
13:29 08.08.2018.

A za sve krive Mamica a ne sebe

Avatar Toni Broo
Toni Broo
14:37 08.08.2018.

Kome ovakvo stanje Hajduka najviše odgovara? Napušenim luzerima koji su osnovali udrugu "Naš Hajduk", a promovirali SDP-ovci i njihovi mediji. Naš Hajduk tj. Njihov Hajduk su grobari Hajduka! Oni žive OD Hajduka, a ne ZA Hajduk. Zbog njih Futacs igraa u Zmijavcima. Zbog njih je Hajduk uu prošloj sezoni ostao bez milijun kuna (kazne). Hrpa neškolovanih protuha uništava Hajduk i za to im je uvijek kriv naravno Mamić. Dovode mutave predsjednike koje mogu vozikati kako žele i žrtvovati kad požele. Poduzetnik Mamić koji je vlasnik kompanije Tommy im stalno donira novce. Da mi je znati sa čim ga drže za jaja? Vjerojatno ga reketare da mu zbog prezimena ne bi radili probleme. Većinski paket dionica Hajduka (Grad ima trenutno 65% vlasništva) bi trebalo dati u privatizaciju, ali udruzi Naš Hajduk prodaja dionica i privatizacija kluba nikako ne bi odgovarala jer bi se znalo tko je gazda i tko zapovjeda te bi izgubili vlast, a samim tim i povlastice koje imaju. Najveće zlo je upravo u njima i sa njima je Hajduk osuđen na prosječnost.

DI
dirižabl
13:51 08.08.2018.

Mamića već dugo nema a oni opet popušili prvenstvo već u kolovozu.... bandu orjunašku van iz Hajduka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije