Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAŠNJENJE PRESUDE

Suci su se napokon oglasili, evo zašto je Đoković deportiran: 'To nije plod mašte'

Foto: Reuters
1/2
20.01.2022.
u 09:27

– Svjetska teniska zvijezda sa statusom ikone može utjecati na ljude svih dobi, mlade i starije, ali možda posebno na mlade i podložne utjecajima, da ga oponašaju. To nije plod mašte

Federalni suci ispunili su obećano i nekoliko dana nakon donošenja presude u slučaju Novaka Đokovića objasnili su njene razloge, što znači da najbolji tenisač svijeta i javnost napokon znaju zašto je točno morao napustiti Australiju.

Glavni sudac James Allsop te suci Anthony Besanko i David O'Callaghan nisu imali ni najmanje lak zadatak, no morali su ga napraviti. Ono o čemu se u noći sa subote na nedjelju po hrvatskom vremenu satima raspravljalo jest odbijenica ministra migracija Alexa Hawkea.

Đokovićev odvjetnički tim pokušao ju je osporiti i tako potvrditi vizu pa samim time i ostanak klijenta u Australiji.

– Ministar nije bio dužan navesti razloge za odbijanje vize, ali to je učinio. Očigledno su pozorno navedeni. Sud nema sumnje da je u vezi s pitanjem od visokog javnog interesa dana pažnja formuliranju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebao razmotriti stvar te dovršiti i dostaviti razloge – stoji u objašnjenju presude pa se nastavlja:

– Svjetska teniska zvijezda sa statusom ikone može utjecati na ljude svih dobi, mlade i starije, ali možda posebno na mlade i podložne utjecajima, da ga oponašaju. To nije plod mašte; ne trebaju dokazi.

FILE PHOTO: Serbian tennis player Novak Djokovic walks in Melbourne Airport before boarding a flight, after the Federal Court upheld a government decision to cancel his visa to play in the Australian Open, in Melbourne, Australia, January 16, 2022. REUTERS/Loren Elliott/File Photo Photo: LOREN ELLIOTT/REUTERS
Foto: LOREN ELLIOTT/REUTERS

Sud je potvrdio ono što je ministar i naveo, da prema članku 116 može poništiti vizu ako smatra da prisustvo njena nositelja u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australske zajednice.

– Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične, odnosno, da nisu zasnovane na relevantnim argumentima.

Ali, čini se da je ipak ključna stavka pri donošenju odluke bilo Đokovićevo ponašanje nakon što je doznao za pozitivan PCR test.

– Sam je javno priznao da nije trebao ispunjavati obveze koje ima dok je zaražen, ali zanemario je potrebu za izolacijom – navode suci.

U konačnici, to priznanje pokazalo je da ministar ima pravo kad navodi da je Đoković rizik za društvo. Taj djelić neodgovornog ponašanja možda je postao ta sitna kap potrebna za prevagu u tako kompleksnom slučaju.

Ali, sve to je sad iza Đokovića, ono što je ispred jest potencijalna nemogućnost nastupa na Roland Garrosu jer od 24. siječnja Francuska neće dopustiti necijepljenim osobama ulazak u zemlju, osim ako nemaju važeće medicinsko izuzeće.

Komentara 92

ŠĆ
šćtrlj
10:14 20.01.2022.

Ovo je još gore nego suđenje za verbalni delikt. Suđenje za način razmišljanja!?

AF
AfganistanskiHrvat
09:56 20.01.2022.

Osuđen zbog stava i uvjerenja i unaprijed za nešto što bi se moglo dogoditi a i ne mora. Ovi u Australiji su vidoviti osudili ga za zločin koji će možda napraviti.

DU
Deleted user
10:28 20.01.2022.

Nekad u zlatno doba nacizma ,koji je danas uzor ovim novim fasistickim zemljama,svi zidovski ducani su bili posebno obiljezeni i svi su znali sta ce se dogoditi ako idu u njih,tako i Dokovic koji je danas sotoniziran jer se jee usudio ući,takvi su bili i Max Schmeling i Muhamed Ali, zato su legende,danas se krse sve eticki i zdravstveni kodeksi i prisiljavaju ljude na dobrovoljno cjepljenje eksperimentalnim cjepivom .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije