Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZATORI

Stanić poručio trenerima: Kad ste tako pametni, zašto ste bez posla?

Mario Stanić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
01.07.2014.
u 14:18

"Ako ste tako iskusni i pametni, zašto vi ne trenirate velike klubove? Zašto ste bez posla i zašto niste prolazili skupine? Zašto po vas ne dolaze privatnim avionom?" pita se Stanić.

Mario Stanić u novoj kolumni za portal Igralište.hr osvrnuo se na kritičare nastupa hrvatske reprezentacije u Brazilu. Bivši Vatreni najviše je udario po trenerima i igračima, a porciju su dobili i mediji koji, po njegovu mišljenju, previše analiziraju. Prenosimo neke dijelove.

"Raspisale se novine i portali o (ne)uspjehu jedne generacije koja je dugi niz godina prezentirala i branila boje naše države na sportskom polju. Guglaju novinari sve po redu, analiziraju, traže i provjeravaju godišta igrača, prave selekciju starih, istrošenih i onih igrača koji su dali svoje. Toliko su se uživjeli da i ne primjećuju kako zapravo rade izbornički posao. Predlažu i analiziraju vise nego ijedan stručni stožer, znaju više i bolje nego Mourinho i Ancelotti skupa."

"Svi smo se, brate, izredali kao na traci u analizama. Neki od nas jedva čekaju da ih se zovne, neki od nas sami zovu, neki poput mene pametuju i pišu iz čista mira. Svi mi se natječemo tko će ispasti pametniji u analizama. Pametujemo i teoretiziramo do besvijesti. Rijetki su oni koji su držali jezik za zubima, rijetkima je broj mobitela bio zauzet i nedostupan. Rijetki su oni koji su na pozive sedme sile ostali ravnodušni. Njima svaka čast!"

"Oni koji ne pričaju zapravo su oni koji znaju više od nas brbljivaca. Oni znaju razlikovati  teoriju i praksu. Oni znaju da su to dva totalno različita svijeta. Ti šutljivi ljudi iz svijeta prakse puni su znanja, ali na kraju kratkog  izlaganja kažu da je lopta okrugla i da je nemoguće sve predvidjeti. Uh, kako sam s guštom čitao izjavu mladog trenera Bjelice, koji je svima jasno poručio da ne budu licemjeri."

"Ako ste tako iskusni i pametni, zašto vi ne trenirate velike klubove? Zašto ste bez posla i zbog čega vi niste prolazili skupine? Zašto po vas ne dolaze privatnim avionom? Bravo za Bjelicu!"

"Vrhunac našeg licemjerja vrijeme je u kojem živimo. Zar postoji igrač koji ne griješi? Zar trebamo imati trenera koji ne griješi? Ja bezgrešne nisam upoznao, a ni vidio. Ako vi znate gdje žive i rade, molim vas recite i meni da tamo ne idem. Ja tamo definitivno ne pripadam i poprilično sam siguran da je u tom svijetu jako dosadno. Pa Capello je ispao s Rusijom! Halo – Capello!"

"Izračunajte, dragi novinari, kolika je njegova plaća za tako brzi odlazak kući. Kad već računate koliko će naši igrači dobiti za tako brzi povratak kući, onda malo otvorite oči i razmišljate globalno. Pogledajte ostale europske nogometne sile. Da raspravimo do kraja pitanje novca i koji je pokretač svega. Oko love se sve vrti, zar ne? Te pare i premije za ispadanje igrači i stožer dobili su od FIFA-e. Ta lova došla je izvana, nije ukradena i nije opteretila nijednog hrvatskog građanina. Nije bilo nikakvih nameta. Nije osnovan nikakav holding, niti se novac dijelio iz privatno-javnih partnerstava. Nije bilo javnih natječaja, a niti rođaka i kumova u vrhu Vlade. Stožer i igrači svoj su novac zaradili plasmanom na Svjetsko prvenstvo i njih plaća netko tko nema veze s hrvatskom ekonomijom i politikom. Zato je glupo od vas što dodatno navlačite bijes javnosti spominjanjem premija i eura koje su igrači pošteno zaradili. Nećete i ne možete vjerovati da nešto i kod nas može biti pošteno. Eto, može."

"Ova kolumna je čista ofenziva. Djelomično napadam vas novinare, ali vam ne zamjeram. Vi samo radite svoj posao, a to što pojma nemate, to je prirodno. Druga meta, puno veća i krupnija, licemjeri su koji se kriju iza opširnih analiza. Svaka čast izuzecima, kako novinarima tako i vjerodostojnim i umjerenim analizatorima. Već sam pisao o tome kako prevelika analiza postaje paraliza, a mi svi skupa smo došli u stadij paraliziranog društva.

Nitko nije savršen, pa tako ni naš izbornik Niko. Nisu ni igrači savršeni i bez grijeha, zapravo daleko su od perfekcije i puni su ega. Ali su naši i takve kakvi su treba podržati i voljeti. To da ni vi novinari niste cvijeće, i to znamo, ali svejedno vas čitamo. Uostalom, tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen…"

>> Čitavu kolumnu pročitajte na Igralište.hr

>> Zar svim pametnjakovićima 12 godina nije bilo dovoljno da nešto naučimo?

Komentara 90

KR
kristinaT
14:35 01.07.2014.

svaka čast Staniću!

LI
lican01
14:51 01.07.2014.

Bravo Staniću!

KB
kbr
14:38 01.07.2014.

bravo Staniću! bravo Bjelica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije