Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacrt prijedloga novog Zakona o sportu

Sportašima koji zarađuju do 15 tisuća kuna mjesečno država će plaćati zdravstveno i mirovinsko

Brnjac Mateša
Slavko Midžor/PIXSELL
30.08.2022.
u 09:50

- Svima onima koji od sportske djelatnosti zarađuju do 24 tisuće eura godišnje država će plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Za one koji zarađuju više, vjerujem da su kapacitirani da to mogu i sami činiti.

Sportskoj javnosti predstavljen je nacrt dugo čekanog novog Zakona o sportu koji je kreirala radna skupina sastavljena od predstavnika krovnih sportskih tijela, sportske i akademske zajednice, a uključen je bio i odvjetnik specijaliziran za sportsko pravo Saša Pavličić Bekić. Nacrt su predstavili ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, državni tajnik Tomislav Družak, ravnatelj uprave za sport Krešimir Šamija i posebni savjetnik ministrice Josip Pavić s kojim smo prokomentirali i neke nove stavke koje će itekako obradovati i aktivne i umirovljene vrhunske sportaše, ali i njihove trenere.

Naknada će pratiti plaće

A velika novost je sljedeća stavka:

- Svima onima koji od sportske djelatnosti zarađuju do 24 tisuće eura godišnje država će plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Za one koji zarađuju više, vjerujem da su kapacitirani da to mogu i sami činiti. To je poticajna mjera za sportaše, poput našeg vrsnog gimnastičara Tina Srbića, koji se bave sportovima u kojima nemaju mogućnosti zarađivati velik novac, a svjetska su kvaliteta u svom sportu. I Ratko Rudić ustvrdio je da će to biti jedna od boljih mjera koja će sportašima iz nekomercijalnih sportova dati sigurnost.

Kad smo već kod trenera najviše klase, a Ratko Rudić osvojio je s Hrvatskom olimpijsko, svjetsko i europsko zlato, i oni će novim zakonom dobiti zadovoljštinu. Dakle, i svi treneri osvajača medalja na Olimpijskim igrama, Paralimpijskim igrama i Olimpijadi gluhih dobivat će naknadu, ali nakon 55. godine, deset godina kasnije no što na to pravo stječu sportaši.

- Ne bih osvojio to što jesam da nije bilo Ratka Rudića, kao što neki naši rukometaši vjerojatno ne bi bili olimpijski pobjednici da nije bilo Line Červara, niti bi Janica i Ivica bili tako trofejni sportaši bez njihova oca i trenera Ante Kostelića. To su ljudi koji zaslužuju priznanje države za takav doprinos. Iako je njihov radni vijek dulji od radnog vijeka sportaša, ovdje se ne radi o financijskom profitu, nego o priznanju države za golem trud koji su uložili da bi svojim trenerskim uspjesima promovirali državu.

U nedavnom razgovoru, olimpijski pobjednik u dizanju utega Nikolaj Pešalov požalio nam se da prima naknadu za sportsku izvrsnost u visini prosječne plaće kakva je bila kada se za nju prijavio, a tada je iznosila 5400 kuna.

- Onaj tko bi sada predao prijavu za tu naknadu, za olimpijsko zlato dobivao bi 7500 kuna, u visini sadašnje prosječne plaće. U tom dijelu uočena je nepravda i onaj tko je taj zahtjev predao prije 10 godina, na taj način je zakinut. Sada će svi koji su osvojili olimpijsko zlato dobivati iznos u visini prosječne hrvatske plaće, bilo da su sportaši ili treneri. Osvajači olimpijskog srebra i zlata na svjetskim prvenstvima dobivat će 80 posto od prosječne plaće, a onima koji su osvojili olimpijsku broncu pripast će 60 posto - kazao je Josip Pavić, olimpijski pobjednik i najbolji vratar olimpijskog turnira u Londonu 2012., ali i najbolji svjetski vaterpolist te godine.

Pavić je danas savjetnik ministrice turizma i sporta i jedan od kreatora nacrta prijedloga novog Zakona o sportu kojem je jako puno pridonio ravnatelj Uprave za sport Krešimir Šamija. A on je također govorio o novostima u novom prijedlogu Zakona o sportu, prilično drukčijem od posljednjeg cjelovitog nacrta napravljenog 2006.

- Novi Zakon definira pravne osobe u sportu, obvezu zdravstvenih pregleda i stručni kadar kojli čine instruktori pojedinih sportova, treneri i kineziterapeuti. A zdravstveni pregledi neće biti isti za šah i bridž kao za neke tjelesno intenzivne sportove. Zakon će definirati i tko je profesionalni sportaš, a tko amater i rekreativac. Uvodi se i kategorizacija sportova, ne na velike i male, nego po preciznim kriterijima, na rok od četiri godine.

Nova kategorizacija sportova

A baš je kategorizaciju ministrica Brnjac navela kao jednu od najvažnijih novosti:

- Sportovi će se kategorizirani po zastupljenosti u svijetu, po uspješnosti, po udjelu djece i mladih u ukupnom broju sportaša pojedinog sporta, a kategorizacija će biti temelj za dodjelu novca. Uvodi se i nacionalna stipendija za sportaše prve, druge i treće kategorije jer su dosadašnje bile različite, ovisno o volji lokalnih sredina. Vlada je odlučila preuzeti odgovornost da svi naši sportaši imaju jednak iznos stipendija što bi trebala biti motivacija za ostanak u sportu. Osim toga, Zakon predlaže i izravno izdvajanje iz državnog proračuna za županijske sportske zajednice, neovisno o regionalnim vlastima, da se tako, financiranjem trenera i opreme za sportaše do 18 godina, zaštite najugroženiji klubovi.

Pri predstavljanju nacrta Zakona govorilo se i o tome da u Hrvatskoj ima 1300 sportskih građevina i da će ih Zakon štititi te da ih nitko neće smjeti prenamijeniti za drugu djelatnost nije li osiguran zamjenski sportski objekt. 

>> VIDEO: U prometnoj nesreći smrtno stradao otac Marka Livaje

Komentara 5

DU
Deleted user
10:51 30.08.2022.

Država plaća osiguranje mnogim pjevačima koji odlično zarađuju. To treba ukinuti. Hitno.

SP
Sparks18
11:09 30.08.2022.

Samo naprid u komunizam. Kormilar na bodu u međunarodnoj plovidbi i na kompanijama koje dobro placaju zaradi bruto godisnje maxomalno 20.000 Eura. Drzava na kraju svake godine salje uplatnicu za mirovinsko i zdrastveno. Ako ne plati slijede kamate. Sto suu sportaši bolji od njih. Sami su izabrali sport i neka plaćaju.

DU
Deleted user
10:40 30.08.2022.

Nešto tu ne štima. "Svima onima koji od sportske djelatnosti zarađuju do 24 tisuće eura godišnje država će plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje".... Kojim to svima? Trebalo bi samo vrhunskim sportašima u nekomercijalnim sportovima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije