Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNO KRILO

Bio je član zlatne generacije, oženio lijepu voditeljicu, a evo čime se danas bavi

Belma i Mirza Džomba
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
01.09.2019.
u 19:13

Živim s tri ženske i vjerujte mi da sam u kući zadnja rupa na svirali. Nitko me ne sluša. Nisam strog, a svi me gaze - kaže Džomba

Mirza Džomba u 42. godini izgleda gotovo isto kao kada je osvajao zlatne medalje za hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Za razliku od većine igrača svoje generacije koja je bila svjetski i olimpijski prvak 2003. i 2004. godine, Mirza nije ostao u rukometu kao trener, menadžer, direktor kluba. Rijetko odlazi i na utakmice.

– Otišao sam u poslovne vode. Što se tiče rukometa, predsjednik sam Primorsko-goranskog saveza, ali još samo ovu sezonu. Istječe mi mandat i više se neću kandidirati – rekao je Mirza Džomba.

Sad čekam 20. godišnjicu

S pojedinim igračima iz Atene nije se vidio godinama.

– Lijepo je što je Savez organizirao druženje u povodu 15. godišnjice osvajanja zlata na OI u Ateni. Bio je to lijep dan, družili smo se baš kao nekad dok smo igrali. Jedva čekam da se ponovno okupimo na 20. godišnjicu zlata.

Najčešće se viđa s Valterom Matoševićem i Goranom Špremom.

-–Valter živi u Rijeci, kao i ja, a sa Špremom svake godine radim studijsku emisiju na RTL-u kada su velika rukometna natjecanja. Radili smo europska prvenstva u Poljskoj 2016. i Hrvatskoj 2018. godine, te svjetska prvenstva u Kataru 2015, i Francuskoj 2017. godine. Ove godine zbog privatnih problema nisam radio SP u Njemačkoj. Uh, najstresnije mi je bilo gledati onaj polufinale u Parizu 2017. godine. Zlatko Horvat samo je trebao pogoditi iz sedmerca za ulazak u finale. Bio sam u tom trenutku uvjeren da će ga zabiti. Kada mu je Bergerud obranio, nisam mogao doći k sebi nekoliko dana.

U karijeri je i sam šutirao brojne sedmerce.

– Dobro, bilo je i promašaja, ali se ne sjećam da je ijedan od njih bio koban za rezultat.

Rano je otišao u rukometne profesionalce. S 18 godina igrao je u Zagrebu, s 19 u Ligi prvaka. Rukomet je počeo trenirati s 13 godina u Zametu, u kojem je igrao do 1997. kada prelazi u Zagreb. Nakon četiri sezone provedene u redovima hrvatskog prvaka, odlazi u Veszprem, pa u Ciudad Real, a 2007. vratio se u Zagreb. U 32. godini pokušao je još u Kielceu. Nije išlo.

– U karijeri nikad nisam imao ozbiljnu ozljedu. Nijedan prijelom. No, kada me počelo boljeti koljeno znao sam da moram objaviti kraj. Jer, moje glavno oružje bio je skok, a s bolesnim koljenom nema skokova. Nema skokova, pa nema Džombe – rekao je smijući se Mirza.

U hrvatskoj je seniorskoj reprezentaciji bio od 1997., kada je debitirao na SP-u u Japanu. I danas se prepričava anegdota sa tog SP-a. Reprezentacija je bila smještana u Kumamotu, u hotelu koji je bio u blizini rječice u kojoj su plivale ribe raznih boja. U Japanu je strogo zabranjeno pecanje. Mirza se našalio s domaćinom pa je dječaka koji je bio zadužen za našu reprezentaciju pitao gdje se može kupiti štap za pecanje. Dečko mu je brzo ispunio želju i kada ga je pitao što će mu štap, Mirza se uputio prema obližnjoj rijeci. Teško je bilo opisati paniku dječaka i molbu da to nikako ne radi. Kada mu je rekao da je sve to samo šala, dečko je odahnuo. Takav je bio Đole cijeli život, uvijek spreman za šalu.

Slobodno vrijeme uz obitelj

Za Hrvatsku je igrao do 2008., osvojio je svjetsko i olimpijsko zlato, svjetsko i europsko srebro.

– Osvojio sam sve što se dalo osvojiti. Jedino sam dugo čekao na Ligu prvaka. Osvojio sam je tek u šestom finalu, sa Ciudad Realom.

Slobodno vrijeme provodi s obitelji, uz suprugu Belmu te kćeri Unu (sedam godina) i Adu (tri).

– Živim sa tri ženske i vjerujte mi da sam u kući zadnja rupa na svirali. Nitko me ne sluša. Nisam strog, a svi me gaze.

U slobodno vrijeme sjedne u barku i plovi Jadranom.

– Bili smo ovo ljeto svuda. Nekad sam znao i pecati, sad nemam vremena za to. Starija kći uskoro će krenuti u prvi razred osnovne škole pa smo sad svi zaokupljeni traženjem stvari za školu, od torbe, odjeće, olovaka, pernica....

Čuvate li “suvenire” iz Atene?

– Medalja je na sigurnom. Negdje su i dva originalna dresa, ali ne znam točno gdje. Lovorov vijenac se negdje zagubio – rekao je Džomba.

>>> Pogledajte kako su dočekani mladi rukometaši

Komentara 16

Avatar comparator
comparator
20:44 01.09.2019.

Mirza je davao sebe za repku i sjećam se kad se zabio u stativu .No dobro veli nije nikad bio povrijeđen. Valjda je to zato što je tresnuo glavom ! Ha ha !🤣 Mirza ti si naša legenda !

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
19:53 01.09.2019.

Sjajan igrač, sretno Mirza u poslovnim vodama.

FR
frabac
21:24 01.09.2019.

Volio sam te gledati , hvala za sve !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije