Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska igra za finale

Sedam godina bez pobjede protiv Srba! Možda nam treba Houdini

Vaterpolo: Hrvatska - Srbija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
27.07.2017.
u 10:29

Tko odnese pobjedu na Margitszigetu moći će se hvaliti tim epitetom, a usput i ulaskom u final

Tko je bolji u vaterpolu – Hrvati ili Srbi? Ako je u pitanju recentno stanje, najbolji odgovor na to pitanje dat će večerašnja polufinalna utakmica na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti (22 sata, HTV 2). Tko odnese pobjedu na Margitszigetu moći će se hvaliti tim epitetom, a usput i ulaskom u finale.

Uzmu li se naslovi koje u ovom trenutku ima jedna od tih dviju reprezentacija, tu dvojbi nema – Srbija je bolja ili, ako nam je to lakše prihvatiti – uspješnija. Srbi su od 2014. osvojili baš svako natjecanje, pa u ovom trenutku drže sve trofeje – olimpijski su pobjednici (iz Rija), svjetski prvaci (iz Kazanja), europski prvaci (iz Beograda), pobjednici Svjetskog kupa (iz Almatija) i Svjetske lige (iz Ruze). Susjedi su uspješniji i u međusobnim susretima s nama.

Vaterpolo: Hrvatska - Srbija
1/8

No Hrvati su na svjetskim prvenstvima već u sedmom polufinalu u nizu (prije Budimpešte: Montreal 2005. – četvrti, Melbourne 2007. – prvi, Rim 2009. – treći, Šangaj 2011. – treći, Barcelona 2013. – treći, Kazanj 2015. – drugi), a love i šestu medalju zaredom, a to nikad nije pošlo za rukom ni Srbima ni bilo kojoj reprezentaciji na svijetu. Hrvatski su igrači, osim toga, činili okosnicu također vrlo uspješne reprezentacije bivše Jugoslavije (tri olimpijska i dva svjetska zlata), a hrvatski su treneri vaterpolski misionarili u Srbiji. A ono u čemu smo mi svakako bolji od Srba klupska je scena. Hrvatski su klubovi (posebno Mladost i Jug) uspješniji i na kraći i na dulji rok.

Rudić je znao sa Srbima

U nizu utakmica koje posebno pamtimo svakako je finale EP-a u Kranju 2003. godine, iako se protiv Hrvatske tada nije borila samo Srbija nego i Crna Gora. Naša je reprezentacija predvođena izbornikom Zoranom Rojom igrala briljantno, u finalu povela s tri pogotka razlike (7:4), a onda je došlo do poznatih navijačkih nereda za koje su okrivljeni brojniji hrvatski navijači. S pravom, iako se ne smije zaboraviti da je prije toga bilo različitih provokacija sa srpske strane.

Uglavnom, tu smo utakmicu izgubili (i još dobili kaznu od 100.000 eura), no postoji jedna u kojoj nismo poraženi, ali skupo nas je koštala. To je susret na SP-u u Perthu 1998. (tada sa SR Jugoslavijom) kada smo ostali bez polufinala jer nam je Ikodinović zabio gol u posljednjoj sekundi i izjednačio na 9:9. Za polufinale nam je trebala pobjeda, ali u našem taboru su izračunali da nam je dovoljan i bod. I prevarili se.

Srce i pamet

Pod svojom zastavom srpski su vaterpolisti počeli nastupati 2006. godine. U početnim odmjeravanjima Hrvatska je čak bila i uspješnija (u Melbourneu 2007. u polufinalu smo pobijedili s 10:7 s Rudićem na klupi), ali posljednjih godina doživljavamo same poraze. Na pobjedu čekamo još od 2010. i EP-a u Zagrebu, a u međuvremenu smo zabilježili tek jedan remi na EP-u Budimpešti 2014. Dakle, sedam godina ne znamo za pobjedu nad Srbima, ali Budimpešta je (rodni) grad Houdinija, a i Rubikove kocke, pa bi se kockasti mogli napokon posložiti za pobjedu vrijednu finala.

– Po svim rezultatima Srbija je u ovom trenutku najbolja reprezentacija na svijetu. Silno je poštujem, ali i vjerujem u našu pobjedu jer imamo igru, i srce i pamet za to. Potući ćemo se sportski i junački, pa tko bude bolji – kaže naš izbornik Ivica Tucak kojemu najviše nedostaje upravo to – pobjeda nad Srbijom.

Iako je Budimpešta gotovo podjednako udaljena od Zagreba i od Beograda zanimljivo je da je srpskih navijača na utakmicama njihove reprezentacije više nego naših na utakmicama hrvatske vrste. Očito Srbi više drže do svojih vaterpolista što pokazuje i dolazak predsjednika Olimpijskog odbora Srbije Božidara Maljkovića na utakmice. E, pa u ovom bi polufinalu trebalo biti drukčije, tko god može – u pohod na Budimpeštu!.

Komentara 11

ĆI
ćirko
10:56 27.07.2017.

hrvati su vaterpolo sila u svetu ali srbi su velesila.nijanse uvek odlucuju,bice interesantno.vi nas derete u fudbalu i rukometu a mi vas u košarci i vaterpolu.klupski ste bolji zato sto srbi nemaju tri postena bazena

Avatar Banat
Banat
13:43 27.07.2017.

Neka pobedi bolji..srecno...

DU
Deleted user
11:41 27.07.2017.

Ko plitak potok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije