Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGLA I POTVRDA

Schumacher 'dobio nogu' u F1, stric Ralf bijesan, a šef kaže: Razbio je previše bolida

Brazilian Grand Prix
Foto: RICARDO MORAES/REUTERS
1/4
17.11.2022.
u 10:22

- Ovo će biti moja posljednja utrka u Haasu. Ne krijem da sam jako razočaran odlukom što mi nisu dali novi ugovor. Zaslužujem mjesto u Formuli 1 i snažno ću se boriti za povratak - rekao je Schumacher

Mick Schumacher (23), profesionalni F1 vozač i sin jednog od najboljih vozača u povijesti sporta, Michaela Schumachera, i službeno je ostao bez mjesta u F1 za iduću godinu. 

Potvrdila je to njegova dosadašnja momčad, Haas, za koju je nastupio u svoje dvije dosadašnje F1 sezone. 

13.11.2022, Autodromo Jose Carlos Pace, Interlagos, FORMULA 1 HEINEKEN GRANDE PREMIO DO BRASIL 2022 , im Bild Mick Schumacher (DEU), Haas F1 Team. Foto ? nordphoto GmbH / Bratic Photo: nordphoto GmbH / Bratic/NORDPHOTO
Foto: nordphoto GmbH / Bratic/NORDPHOT

- Htio bih zahvaliti Micku Schumacheru na njegovom doprinosu za momčad u proteklih nekoliko sezona. Mikov pedigre u juniorskim kategorijama je svima znan i nastavio je rasti i u F1 s Haasom, što je kulminiralo njegovim prvim F1 bodovima u karijeri ove sezone - rekao je šef Haasa Gunther Steiner, te dodao:

- Iako smo odlučili ići različitim putevima, momčad Micku želi puno sreće u njegovoj daljnjoj karijeri.

tužnom je tonu to prihvatio sam Mick.

- Ovo će biti moja posljednja utrka u Haasu. Ne krijem da sam jako razočaran odlukom što mi nisu dali novi ugovor. Hvala Haasu i Ferrariju na ovoj prilici. Uz njih sam odrastao tehnički i osobno. I kad je postalo najteže, shvatio sam koliko volim ovaj sport. Zaslužujem mjesto u Formuli 1 i snažno ću se boriti za povratak - rekao je Schumacher.

12.11.2022, Interlagos, Sao Paulo, BRA, Grosser Preis von Brasilien, Rennen, im Bild Mick Schumacher (DEU), Haas F1 Team // during the race for the FIA Formula 1 Brazilian Grand Prix at the Interlagos in Sao Paulo, Brazil on 2022/11/12. EXPA Pictures © 2022, PhotoCredit: EXPA/ Hasan Bratic *****ATTENTION - OUT of GER***** Photo: EXPA/ Hasan Bratic/EXPA
Foto: EXPA/ Hasan Bratic/EXPA

Dok je u njegovoj reakciji i bilo nešto razumijevanja, u reakciji njegove obitelji nije. Mickov stric i također nekoć poznati F1 vozač Ralf Schumacher stao je u obranu svojeg nećaka, i to u poprilično ljutitom tonu.

- Mislim da se uopće nisu odnosili pošteno prema njemu. Michael je tamo pokazao svoj potencijal, i što god je napravio, Haas i Gunther Steiner nikad nisu bili zadovoljni. Cijelo ponašanje prema Micku s njihove strane ne može biti normalno objašnjeno, to mora biti nešto osobno ili neka agenda - rekao je Ralf Schumacher.

Razlog zbog kojeg Mick više neće biti u Formuli 1 je jasan i svi pomni pratitelji sporta to znaju - u obje svoje sezone Schumacher je bio uvjerljiv rekorder u F1 po financijskoj šteti za svoju momčad, šteti koju je 'osigurao' iznimno učestalim izlijetanjima kojima je poprilično često uništavao bolid.

U protekle dvije sezone samo svojim izlijetanjima koštao je Haas oko pet milijuna eura, 3.5 milijuna više od sljedećeg vozača na tom popisu.

11.11.2022, Autodromo Jose Carlos Pace, Interlagos, FORMULA 1 HEINEKEN GRANDE PREMIO DO BRASIL 2022 , im Bild Mick Schumacher (DEU), Haas F1 Team. Foto ? nordphoto GmbH / Bratic Photo: nordphoto GmbH / Bratic/NORDPHOTO
Foto: Hasan Bratic

- Mick ima potencijala, ali znate da nas košta bogatstvo i da mi jednostavno nemamo novac popravljati sva ta njegova razbijanja bolida, a znate i da ih je puno razbio - rekao je financijer i osnivač Haasa, Gene Haas.

Kap koja je prelila čašu se pojavila proteklog vikenda u Brazilu na Interlagosu, u pretposljednjoj utrci sezone, kad je njegov momčadski kolega Kevin Magnussen u kvalifikacijama završio kao prvi na 'pole poziciji', dok je Schumacher završio na posljednjem 20. mjestu.

Budući da su dva bolida u momčadi najsličnija po performansu od svih 20 na gridu, ali i da se prvi put u povijesti dogodilo da je jedan kolega iz momčadi prvi, a jedan zadnji u kvalifikacijama, ovo je bio velik, i pokazalo se, presudni udarac za Micka Schumachera u Formuli 1.

U Haasu će Schumachera zamijeniti iskusni sunarodnjak Nico Hulkenberg (35), koji iza sebe u karijeri ima 181 F1 utrku, a nastupao je za Williams, Force Indiju, Sauber, Renault, te posljednje Aston Martin. 

Ovom odlukom je kompletiran i popis F1 vozača za 2023. godinu:

Red Bull: Max Verstappen, Sergio Perez

Ferrari: Charles LeClerc, Carlos Sainz

Mercedes: Lewis Hamilton, George Russell

Alpine: Esteban Ocon, Pierre Gasly

McLaren: Lando Norris, Oscar Piastri

Aston Martin: Fernando Alonso, Lance Stroll

Alfa Romeo: Valterri Bottas, Guanyu Zhou

Haas: Kevin Magnussen, Nico Hulkenberg

AlphaTauri: Yuki Tsunoda, Nyck de Vries

Williams: Alexander Albon, Logan Sargeant

Sve promjene vozača u F1 između sezona za 2022. i 2023. godinu:

PRIJELASCI IZ JEDNE MOMČADI U DRUGU:

Fernando Alonso - iz Alpinea u Aston Martin

Pierre Gasly - iz AlphaTaurija u Alpine

ODLAZAK U MIROVINU NAKON 2022. GODINE:

Sebastian Vettel (Aston Martin)

OSTALI BEZ F1 MJESTA NAKON 2022. GODINE:

Daniel Ricciardo (McLaren)

Mick Schumacher (Haas)

Nicholas Latifi (Williams)

POVRATAK U F1 U 2023. GODINI:

Nico Hulkenberg (Haas)

NOVACI U 2023. GODINI:

Oscar Piastri (McLaren)

Nyck de Vries (AlphaTauri)

Logan Sargeant (Williams)

Komentara 3

BU
Budni
13:21 18.11.2022.

Živiš u oblacima mali!

JU
juma
11:22 17.11.2022.

Čisti mazohizam. Od svih poslova na svijetu, on se odluči baš za onaj gdje će cijelo vrijeme morati slušati kako ga ne radi dobro, jer ga svi usporedjuju sa slavnim tatom.

BL
blekpanther
10:47 17.11.2022.

Ralf Schumacher nije ujak nego stric Micku Schumacher!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije