Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUMUNJSKA

Rumunji žele povratak na stare staze slave

17.11.2008.
u 18:34

Rumunji se jako trude da bi se vratili na pozicije na kojima su bili 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća kada su na pet svjetskih prvenstava uzeli četiri zlata i jednu broncu. Koliko želje ima u tome da se vrate tamo gdje su bili kad je na klupi sjedio Nicolae Nedef, a svojim majstorijama impresionirali su Moser, Ivanescu i mnogi drugi, govori podatak da su bili najveći konkurent Hrvatskoj za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2009. godine.

U posljednje vrijeme jako puno ulažu i na reprezentativnom, ali i na klupkom planu. U kvalitetu rumunjskog rukometa imali smo se mogućnost već uvjeriti. U sezoni 2006./07. Croatia Osiguranje Zagreb je igrao u Ligi prvaka protiv njihovog prvaka Constante. Hrvatski prvak slavio je u obje utakmice, ali bilo je vrlo teško. Uz njih ligom dominiraju Steaua i Dinamo te su upravo i ti klubovi okosnica reprezentacije.

Trebalo im je čak četrnaest godina da se vrate na veliku scenu. Nakon što su u kvalifikacijskim skupinama bili bolji od Latvije i Cipra, kuglice su odlučile da će u play-offu za Hrvatsku igrati protiv Crne Gore. Prvu utakmicu su izgubili 31:27, ali su u uzvratu uspjeli nadoknaditi taj zaostatak i s pobjedom 29:24 prvi put nakon Islanda 1995. godine izboriti svjetsko prvenstvo.

Uz rumunjsku ligu, većina ih igra u mađarskoj ligi pa ćemo tako prije prvenstva u dresu Pick Szegeda imati priliku još bolje upoznati Valentina Ghioneu i Adriana Petreu. U kvalitete Raresa Jurce koji imali smo prilike uvjeriti kada je nosio dresu hrvatskog prvaka. Ipak posebno treba izdvojiti vratara Rudija Stanescua, koji brani u Constanti, i odličnog šutera Alina Saniju iz Steaue.

Igrat će u skupini A s Francuskom, Mađarskom, Argentinom, Australijom i Slovačkom i po kvaliteti koji posjeduju bilo bi vrlo iznenađujuće da svoj nastup završe već u prvom krugu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije