Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FARSKI OTOCI

Ne zaključavaju kuću i auto preko noći, javni je prijevoz besplatan, imaju samo 3 semafora

Faroe Islands - Norway
Foto: Soeren Stache/DPA
1/8
15.01.2024.
u 08:00

Zanimljiva mi je činjenica da rukometnu reprezentaciju u Berlinu prati 5000 njihovih navijača. Budući da na otocima živi ukupno 52 000 stanovnika, to znači da je 10 posto cjelokupnog stanovništva na rukometu – otkrio je Andrija Nikolić

Rukometaši Farskih otoka najugodnije su iznenađenje prvog kruga na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. U prvom su kolu dobru namučili Sloveniju, a u drugom su osvojili svoj prvi veliki bod na jednom velikom seniorskom natjecanju, i to ni manje ni više nego protiv Norveške (26:26). I sada su još u dobroj prilici da izbore drugi krug ako Slovenija pobijedi Norvešku u trećem kolu skupine. Farski otoci nisu nepoznanica u rukometnom svijetu, barem ne što se tiče mladih kategorija. Ova sjajna generacija prvi se put pojavila 2022. godine kada su na Europskom prvenstvu do 18 godina bili deveti. Iste su godine na Europskom prvenstvu do 20 godina bili deseti, a Hrvatska je na tom EP-u osvojila tek 14. mjesto.

Pobjeđivali Njemačku, Švedsku...

Još su uspješniji bili na svjetskim prvenstvima prošle godine. Tako su na SP-u do 19 i 20 godina ispali tek u četvrtfinalu. Na tim SP-ima pobjeđivali su velike reprezentacije. Tako su na SP-u do 19 godina bili bolji od Švedske (34:31) i Njemačke (30:28), za plasman u polufinale ispali su od Egipta (34:38). Na SP-u do 20 godina pobijedili su Španjolsku (34:31) i Portugal (27:19), u četvrtfinalu su ispali od Srbije (27:30). Zanimljivo je da su na tom SP-u u susretu za sedmo mjesto pobijedili Hrvatsku (31:27). Iz tog su rostera na seniorskom EP-u Roi i Elias Skipagotu, Jacobsen, Teigum te Oli i Pauli Mittun.

GALERIJA Nevjerojatna drama protiv Austrije završila bez pobjednika! (28:28) Teški trenuci nakon euforije

Faroe Islands - Norway
1/12

– Dobro se sjećam te utakmice. Farskim otocima dogodila se jedna dobra generacija. Nije ni meni jasno gdje su našli tako kvalitetne igrače. Vjerojatno u nižim danskim ligama. Već su u juniorskoj dobi počeli cijelu utakmicu igrati u napadu sedam na šest. Vidim da tako igraju i na Europskom prvenstvu. Vjerojatno su svjesni svojih kvaliteta pa im to dobro ide. Vjerujem da će za nekoliko godina biti jako opasni na seniorskim natjecanjima. Svi su mladi, željni uspjeha i ako ostanu na okupu bit će jako, jako dobri. Uostalom, već su dvojica iz te generacije potpisala za jake njemačke prvoligaše. Skipagotu igra za Kiel, a Teigum za Füchse. Kada usporedimo naše juniore s SP-a 2023. godine, samo Mandić i Kuzmanović igraju u jakim klubovima, Zagrebu i Nexeu, a od igrača koji su tada igrali protiv Farskih otoka nijedan ne igra u inozemstvu. Naši igrači uglavnom igraju u domaćoj ligi – rekao je Andrija Nikolić, izbornik juniorske reprezentacije Hrvatske.

Od igrača Farskih otoka koji igraju na Europskom prvenstvu osim dva spomenuta koja igraju u Njemačkoj, najviše ih igra u Danskoj (6), zatim u Švedskoj (3), Norveškoj (2) i Islandu (1), a dvojica su igrača trenutačno bez kluba. Jasno, što se tiče igrača koji igraju u Danskoj nisu oni članovi najboljih klubova poput Aalborga ili Kolstada...

VEZANI ČLANCI:

Farski otoci autonomna su pokrajina u sklopu Danske. Obuhvaćaju istoimenu otočnu skupinu u sjevernom Atlantiku između Škotske, Norveške i Islanda. Od 1948. godine imaju nadležnost u svim područjima osim obrane i vanjskih poslova. Za razliku od Danske, nisu član EU. Glavni i najveći grad je Tórshavn. Farski otoci imaju hladnije ljeto i blagu zimu, uglavnom je uvijek oblačno i česte su pojave magle, dosta je vjetrovito. Iako je sjeverna zemlja, Golfska struja ima učinak ublažavanja klime. Otočja su pretežno strma i bez vegetacije. Farski otoci imaju najstrmije morske litice u Europi. Najniža je točka 0, dok je najviša 882 m iznad mora. Zbog litica gradnja prometnica je otežana, ali je tek odnedavno počela izgradnja tunela. Zračna luka Vágar jedina je zračna luka u zemlji. Zbog svog planinskog reljefa i relativno male površine Farskih otoka, nije moguć velik promet s puno zemalja svijeta. Oko 80% stanovništva povezano je tunelima ispod oceana, mostovima što spaja tri najveća otoka i tri veća otoka na sjeveru, dok su dva velika otoka na jugu povezana brzim i modernim trajektima. Čak 458 km dobrih putova povezuju svako selo, osim na sedam manjih otoka, koji imaju po jedno selo. Što se tiče sporta, uz rukomet popularan je i nogomet. Tako je nogometni klub Klaaskvik ovog ljeta prvi put u povijesti kao neki klub s Farskih otoka odigrao grupnu fazu Konferencijske lige. Stanovnici ovih otoka natječu se i u "seoskim" sportovima u kojima se zahtijeva izdržljivost, poput nošenja bačava, penjanja po deblu, držanja betonskih blokova.

VEZANI ČLANCI:

Imaju samo tri semafora

– Zanimljiva mi je činjenica da rukometnu reprezentaciju u Berlinu prati 5000 njihovih navijača. Budući da na otocima živi ukupno 52 000 stanovnika, to znači da je 10 posto cjelokupnog stanovništva na rukometu – dodao je Nikolić.

Sport te omalene države diže se u cjelini, što i ne čudi s obzirom na visoki standard života Farana zbog ribe. Stanovnici te otočke zemlje ne zaključavaju kuću i auto preko noći. Usto, danski treneri često drže predavanja kako treba raditi s djecom i mladima u svakom sportu, a u rukometu se od Danaca može itekako naučiti. Više od 97 posto kućanstava na Farskim otocima ima wi-fi, pa vrlo vjerojatno nećete imati problema s internetom kada rezervirate smještaj, ali naš je savjet da odmah nakon dolaska na aerodrom kupite SIM karticu za 15 eura, jer Farski otoci, iako su pod danskom krunom, nisu dio Europske unije te je roaming iznimno skup. Javni je prijevoz besplatan, a kako je napisano i na početku bloga, jedina tri semafora na Farskim otocima nalaze se u Tórshavnu. Jedan od razloga zašto turisti posjećuju Farske otoke jesu puffini, predivne ptice koje su nažalost i kulinarski specijalitet. Na Farskim otocima obitavaju od sredine travnja do sredine rujna, prosječno žive od 20 do 25 godina, ima ih oko 500.000 pari i jedno im je od većih staništa na otoku Mykines.

VIDEO Rukometaši očarali svijet: Jedan podatak otkriva težinu španjolskog poraza

Komentara 9

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:34 15.01.2024.

Pogledao malo slike s tih otoka, nedaj bože živjeti tamo. Barake i mahovina.

Avatar Idler
Idler
09:14 15.01.2024.

Ja več pomislil dva nova postavili "u Niš" al tek onda sam skužil 😄

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:56 15.01.2024.

Ne zaključaju vrata jer žive u šatorima. Auto ne zaključaju noći jer im noć traje 3 mjeseca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije