Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVAK TEPŠIĆ

Rođen je u Beogradu, igra za Hrvatsku: 'To je privilegij, Vukojević je motivator. Najteži? Oršić'

Foto: Pixsell
1/7
20.01.2023.
u 08:00

Rijetko tko mogao je očekivati da će nogometaši Slavena nakon deset godina posta loviti kartu za Europu. Ipak, Farmaceuti sanjaju ponavljanje povijesnih uspjeha i vremena kada su u Koprivnici 'padali' Aston Villa i Athletic Bilbao. Mnogi su se sada istaknuli, iznenadili nastupima. Jedan od njih mladi je Tepšić, s kojim smo popričali o brojnim temama - od toga kako je odmah po dolasku u Belupo 'bačen u vatru' i tko mu je bio suigrač iz Rudeša koji je zaigrao za Manchester City, do pitanja jesu li ga zvali iz reprezentacije Srbije, koliko mu znači dres vatrenih, kao i mogu li na kraju sezone do međunarodnog klupskog natjecanja.

Iza Novaka Tepšića sjajna je protekla godina. Talentirani stoper zagrebački je Rudeš zamijenio prvoligašem Slaven Belupom, dobrim nastupima dao svoj doprinos momčadi koja je od prognoza o borbi za ostanak stigla do četvrtog mjesta i gleda prema Europi, a kruna 2022. bio je poziv i debi za hrvatsku U-20 reprezentaciju. Sve u manje od 12 mjeseci.

- Zlatko, reagiraj – bocnuo bih ga uz teren tijekom dobrih nastupa Farmaceuta i njega samog u prvom dijelu sezone, kojih nije nedostajalo.

- Prvo Bišćan! – uzvratio bi Tepša, kako ga zovu u Koprivnici.

Tepšić u duelu s Martinom Baturinom
Foto: NK Slaven Belupo

Povod za naš razgovor bio je, jasno, i povratak SuperSport HNL-a. Slaven Belupo u prvom ispitu u proljetnom dijelu od 17 sati danas gostuje kod Istre 1961 na Aldo Drosini. Vrijeme je za revanš, jer Zeleno-žuti su u prošlom susretu slavili s 3:0. Novak se upravo protiv njih prošle sezone po prvi put našao u početnom sastavu Slavena.

Započeli smo 'starom' šalom, kada će među glavne vatrene...?

- Ne žuri mi se – rekao je na početku. Ipak, po dolasku na Apaš odmah je 'bačen u vatru' i seniorsku momčad. Zanimljivo, nakon starta protiv Istre u ožujku, iz jednog je razloga otišao u juniore Slavena.

- U klub sam došao u četvrtak, u petak su igrali sa Šibenikom. To sam gledao s tribine i onda sam protiv Hajduka bio na klupi. Potom sam počeo ulaziti za seniore – Gorica, Dragovoljac i protiv Istre sam igrao od prve minute. Onda sam se zadnjih četiri-pet juniorskih utakmica, kako je bila borba za ostanak, spustio dolje i igrao za juniore. Trenirao sam s prvom ekipom i igrao s juniorima – objasnio je, a mladi Farmaceuti ostali u ligi.

30.04.2022., Gradski stadion Ivan Kusek Apas, Koprivnica - HT Prva liga, 33. kolo, NK Slaven Belupo - HNK Gorica. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Za jednog 20-godišnjaka, Tepšić je već prošao mnogo toga. Iz rodnog Beograda se s dvije godine preselio u Topusko, da bi preko Zagreba stigao u Podravinu.

- Rođen sam u Beogradu, ali smo se doselili nazad u Topusko, odakle su mi roditelji. Ondje sam proveo cijelo djetinjstvo, završio i osnovnu školu, a u Zagreb sam išao u srednju. Kako sam ju završio, ostao još sam dvije godine igrati u Rudešu i nakon toga došao u Koprivnicu – priča nam mladi defenzivac.

Prve nogometne korake napravio si, pak, u Karlovcu?

- Sa sedam godina, mislim, kao mlađi i stariji pionir. I onda sam otišao u Segestu, gdje sam bio par godina, do ulaznih kadeta. Topusko ti je na 50 kilometara od Karlovca i od Siska. Ista je kilometraža, išlo nas je četiri-pet dečki. Jedno smo vrijeme išli u Karlovac pa smo svi mi iz mjesta zbog zajedničkog prijevoza krenuli u Sisak.

Škola je, dakle, bio razlog zbog kojeg 2017. prelazi u Rudeš. Od mlađih kategorija napredovao je do prve momčadi, kojoj se priključuje 2021. godine.

- Da, pet godina. Mario Carević mi je bio trener u debiju. Odradio sam polusezonu u seniorima i došao u Koprivnicu – navodi Tepšić, koji je za zagrebački klub debitirao u visokoj pobjedi nad Međimurjem (6:1).

Jesi li znao da si u Rudešu imao suigrača iz Manchester Cityja? Naime, Mario Jelavić odigrao je nekoliko utakmica za Građane, zadovoljio na probi na Etihadu, trebao potpisati, ali na kraju nije dobio radnu dozvolu. Prikladno, Jelavić je nakon toga stigao upravo u Koprivnicu, a kasnije zaigrao za Rudeš.

- Znam, makar sam se ja tek priključio seniorima. U Cityju i Atletico Madridu, ako se ne varam – u pravu je naš sugovornik, jer je Jelavić igrao i za treću momčad madridskog kluba.

23.07.2012., Omis - Mario Jelavic, mladi perspektivni nogometas koji je karijeru zapoceo u Hajduku, potpisao je ugovor s Manchester City-em. r"nPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Od veljače prošle godine, dakle, Slaven Belupo. Kako si stigao? Sušak, Liklin i Srbljinović prethodno su bili njegovi suigrači iz Rudeša, sada su to postali u Koprivnici.

- Konkretno, trener Zekić i uprava su me zvali. Prvoligaški nogomet se ne odbija. Koprivnica mi se čini kao dobar grad, Slaven odličan klub za razvoj, tako da je bilo lako pristati i doći. A ovo je još bio plus što sam znao te dečke iz Belupa i što je naknadno došao Jakov Bašić koji je igrao u Rudešu.

'Reci Zeka, samo reci' često odzvanja svlačionicom kada slavite pobjede. Ostaje misterij kako je to krenulo? I tko je 'najluđi' u svlačionici?

- Ne znam! Kad sam došao, to je već bio hit. Ante Crnac je veliki šaljivac, dobar je za atmosferu. Svi su opušteni – priča s osmijehom.

Naravno, nije Tepša bez razloga odmah završio među 'velikima', a potvrda je stigla i iz Hrvatskog nogometnog saveza. Dobio je, kao i spomenuti Crnac, poziv u reprezentaciju do 20 godina.

- To je nagrada za sva odricanja, sav rad, san svakog igrača. Veliki je užitak i čast igrati, privilegij. Jedan poseban osjećaj. U petom je mjesecu završila sezona. Poziv je stigao u klub, rekli su mi da bih se trebao odazvati na pripreme u Goricu i debitirao sam protiv Češke. Zatim smo igrali protiv sastava Utakmice života u Puli. Drugi poziv je bio sad prije par mjeseci, kada smo se u Čakovcu susreli protiv Albanije i Saudijske Arabije – ističe.

Jesu li te zvali iz reprezentacije Srbije?

- Ne, nisam dobio poziv – kratko je odgovorio pa dodao kako mu je debi za reprezentaciju bio jedan od najljepših trenutaka karijere.

Foto: Zonerama.com

Nekako je kroz cijeli razgovor, bez obzira na temu u kojem trenutku, prisutan Slaven. Evo, Ognjen Vukojević, izbornik U-20 reprezentacije, i sam je igrao u Koprivnici. Kakav je kao trener?

- Mlad, s bogatom nogometnom karijerom. Od njega se može puno naučiti. Vrlo je pozitivan i dobar motivator. Uglavnom mi je pričao o taktičkim zadacima koje je od mene očekivao da odradim – kaže, nakon čega se vraćamo na klupska pitanja.

Slaven Belupo, naime, u nastavak sezone ulazi s četvrte pozicije na tablici, pozicije koja vodi u Europu. Farmaceuti su posljednji put jedno takvo natjecanje igrali još 2012. Od Europske lige oprostili su se sa stilom – u Miškininoj su s 2:1 pobijedili Athletic Bilbao pod vodstvom Marcela Bielse. Ranije su ovdje gostovali CSKA Moskva, grčki Aris, Aston Villa…

- Nadam se da možemo do Europe – vjeruje Tepša, dodajući kako se sjeća utakmice s Baskima pa pitanju pristupa i s dozom opreza. Uz oblačenje nacionalnog dresa po prvi put, najveći trenutak dosadašnje karijere mu je debi u prvoj ligi. Kao najteži, pak, ističe prelazak iz druge lige u najviši rang hrvatskog nogometa.

04.09.2022., stadion Poljud, Split - 08. kolo SuperSport HNL, HNK Hajduk - NK Slaven Belupo. Marko Livaja, Novak Tepsic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kad smo već kod nekih teških trenutaka, Tepšić nije dvojio oko imena igrača kojeg je bilo najteže čuvati u HNL-u.

- Mislav Oršić.

Koji su ti idući ciljevi u karijeri?

- Naravno da se nadam transferu. Prvo i osnovno je postati standardan igrač i dobiti kontinuitet pa ćemo vidjeti što će iskočiti – zaključio je Novak Tepšić.

Komentara 6

AN
angeorafael123
15:37 20.01.2023.

Dečko bi želio igrati finale Svjetskog i želi igrati za Hrvatsku.Srboji je finale sam plasman na SP.

DU
Deleted user
22:34 20.01.2023.

Zašto je večernjaku važno staviti u naslov gdje je dečko rođen, stvarno ste jadni i pokvareni.

KE
keckin37
14:15 20.01.2023.

Nesto nisam siguran jel se i onaj JNA major zvao Tepsic sto je digao sebe i kasarnu u zrak. Dali mu je to neki rodjak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije