Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPLITA MU ŽAO

Rebić u Bayern? Kovač mi ništa nije rekao, no teško ću reći ne

Ante Rebić
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/4
30.05.2018.
u 08:00

– S Perijem, Kalom i Strinićem sam najbolji, dobri smo prijatelji, čujemo se svakodnevno. Nema tu rivaliteta, obojica znamo da koga god izbornik stavi neće pogriješiti.

Stasiti, isklesani, kao od stijene odvaljeni 24-godišnji Ante Rebić četvrti je izdanak Imotske krajine na svjetskim prvenstvima, ali i prvi nogometaš iz kamenitog kraja “Prosjaka i sinova” koji će drugi put nastupiti na najvećoj svjetskoj smotri. Slavni Iko Buljan iz Runovića igrao je na SP-u 1974., Ivan Gudelj iz Zmijavaca 1982., Zvone Boban iz Imotskog 1998., a Ante Rebić iz Vinjana Donjih bio je na SP-u 2014. u Brazilu, kada je uz njega u Kovačevu stožeru bio i Imoćanin Branimir Ujević, danas glavni Fifin instruktor.

Zvijezda Bundeslige

Ante je prvih sedam godina nogometne karijere, kao dječak, odradio u rodnome selu, potom dvije godine u Imotskom, a zatim ga je put, u juniorskoj dobi, odveo u splitski Park mladeži pod okrilje braće Žužul.

– Moj tata Boško, autoprijevoznik, oduvijek je bio uz mene. Tata voli nogomet, gleda i danas Split, niže lige, djecu..., jednostavno uživa u tome. Nije on neki nogometni “frik”, ali mi je zaista puno pomogao u karijeri. On, zajedno s još nekoliko roditelja mojih prijatelja. Uvijek sam bio u zdravoj okolini, što mi je puno pomoglo – pričao nam je jučer Ante Rebić u hladovini igrališta NK Rovinj.
Kakav je vaš odnos s vlasnicima NK Split, braćom Žužul?
– Braća Žužul su mi pomogla u karijeri, olakotna okolnost mi je bila što sam iz njihova kraja, pa su me voljeli još više. Iako sam svojim talentom i radom to i zaslužio i sve opravdao. Čujem se ponekad sa Žužulima preko poruka – odgovara Ante.

Ante Rebić
1/12

Vaš bivši klub Split se potpuno urušio završivši u trećoj ligi. Je li vam žao zbog toga?

– Iskreno mi je žao, ali to je sve posljedica njihova rada. Ja im u tome ne mogu pomoći – kaže Ante.

Jednom ste, u trenucima profesionalnoga beznađa, ironično kazali kako igrate samo na turniru Četiri kafića i Svjetskom prvenstvu. Danas ste zvijezda Bundeslige.


– Ma to je bilo prije četiri godine, bio sam mlad i zelen, trebalo je proći i to razdoblje – smješka se Ante na spomen svoga mladenačkoga bisera.
Je li vam Niko Kovač obećao da će vas povesti sa sobom u Bayern?, pitamo čovjeka koji je srušio Bavarce u finalu Kupa.

– Prema ugovoru, trebao bih ostati u Eintrachtu još tri godine, iako nikada ne znate što će se dogoditi. Niko mi nije rekao da će me povesti u Bayern, ali u toj posljednjoj utakmici sezone protiv Bayerna dokazao sam da mogu igrati na najvišoj razini. Već sam to naglasio; bude li slučajno ponude Bayerna, teško ću reći ne. Ali, o tome za sada ne znam ništa.

Kod puno trenera bili ste neshvaćeni pa ste često odlazili na posudbe?

– Nisu me nikad treneri seljakali, nego isključivo ja. Primjerice, u Fiorentini, kada sam vidio da ne igram, tražio sam da se odem okušati u neki drugi klub. Kad sam se vratio u Fiorentinu, trener je bio Sousa i počeo sam igrati u prvim dijelu sezone. Ne previše, ali rotirao nas je i dobio sam šansu. Uoči EP-a u Francuskoj želio sam igrati više pa sam otišao u Hellas Veronu. Ali, nisam bio u planovima tadašnjeg izbornika.

Niko Kovač ključni je čovjek u vašoj karijeri?

– Pratio me još od SP-a do 20 godina, sjećam se da je Livaju i mene uvijek kritizirao, a na kraju, evo, ispao je dobar odnos između nas.
Je li vam Niko dao kakav savjet uoči SP-a?

Želimo proći prvi krug

– Da držim do sebe, da igram jednostavno i da ću onda biti najbolji.

Je li vam žao što se rastajete s Nikom?

– Nije mi žao, nego mi je drago zbog njega. Zaslužio je svojim radom i ponašanjem voditi klub kao što je Bayern. Svatko ima svoj put, možda je naš zajednički gotov, možda i nije, ali morat ću naučiti živjeti bez njega.

Postoji li u reprezentaciji rivalitet s Perišićem?

– S Perijem, Kalom i Strinićem sam najbolji, dobri smo prijatelji, čujemo se svakodnevno. Nema tu rivaliteta, obojica znamo da koga god izbornik stavi neće pogriješiti.

Šanse Hrvatske na SP-u?

– Očekujem da nam interes reprezentacije bude na prvome mjestu, da pokušamo proći prvi krug. Neće biti lagano, ali dovoljno smo kvalitetni da se plasiramo dalje. Idemo utakmicu po utakmicu.

Na kraju, još samo jedan osvrt na specifične Kovačeve metode. Vadi li on još krv igračima svaki dan?

– Davno sam rekao da je Niko Kovač trenerski kalibar za Bayern i da oni koji za njega govore da je vampir ništa ne razumiju. On sve radi s rezonom, sve to ima smisla. I, da, vadi nam krv i dalje – zaključio je Rebić.

Komentara 6

ME
megaja
08:33 30.05.2018.

Gospodine novinaru Zvone Boban je iz Bobanove Drage sto pripada Gurdama. u BiH a ne Imotskom

DU
Deleted user
15:27 30.05.2018.

Sve je to naša Imota. i Draga i Grude i niz riku :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije