Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TVORAC ROMINA ČUDA

Rapaić: Moj prijatelj Eusebio još kao igrač samo je pričao o taktici

Roma - Barcelona
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
12.04.2018.
u 15:28

– Na Di Francesca je najviše utjecao Zdenek Zeman, on mu je trenerski uzor. To je ta igra u kojoj se napada sa svih strana.

Urlao je od sreće, bacao se u zagrljaj svakom od svojih igrača, slušao kako navijači skandiraju njegovo ime. Trener Rome Eusebio Di Francesco (48) tvorac je moćne Rome koja je pregazila Barcelonu s 3:0 u uzvratnoj utakmici te tako ušla u polufinale Lige prvaka.

– Moramo biti drski, moramo igrati bezobrazno i vjerovati. Siguran sam da možemo izbaciti Romu – govorio je Di Francesco uoči uzvrata na Olimpijskom stadionu.

Koeficijent je bio čak 100!

I među navijačima Rome bilo je malo optimista, uostalom, koeficijent da će Roma nadoknaditi zaostatak 1:4 iz prve utakmice bio je čak 100! No, čudo se dogodilo, i Roma je prvi put poslije 34 godine ušla u polufinale najcjenjenijeg klupskog natjecanja.

Kapetan rimske momčadi, klupska legenda Daniele De Rossi poručio je da je njihov trener najzaslužniji za deklasiranje Barcelone.

– Kokckao se, prvi nas je put poslao na teren u formaciji 3-4-1-2, nikad prije nismo igrali sa tri igrača u obrani i dva u napadu. I upalilo je! Na poluvremenu, pri rezultatu 1:0, rekao nam je da ostanemo mirni i da ćemo tako izvesti čudo. I bio je u pravu. Trener nam je puno pomogao, promijenio je mnoge stvari i ovo je jedna od najboljih pobjeda otkako sam u klubu – rekao je De Rossi, kojemu je Roma jedini klub u karijeri, a za nju igra još od 2001. godine.

U svlačionicu vučice De Rossi je 2001. došao taman kada ju je napustio njegov sadašnji trener Di Francesco, koji je mjesec dana prije toga s rimskim klubom osvojio Serie A.

U karijeri je svlačionicu dijelio i s našim Mikijem Rapaićem, zajedno su igrali u Anconi u sezoni 2003./2004.

Rapaić je s guštom iz Turske gledao kako njegov prijatelj i bivši suigrač izbacuje Barcelonu.

– Znao sam da je moj prijatelj Eusebio trenerski genijalac, pokazao je to već i sjajnim radom proteklih godina u Sassuolu. Nije ga Roma slučajno izabrala za Spallettijeva nasljednika, znali su koliko je dobar trener. U Romi ga vide kao dugogodišnjeg vođu, no pitanje je hoće li ga uspjeti zadržati jer će sigurno dobivati ponude još većih klubova – kaže Rapaić te otkriva da je trenerski gen kod Eusebia vidio još dok su zajedno igrali.

– Di Francesco je bio vrlo dobar vezni igrač, a bio je sigurno i najveći profesionalac u momčadi. Nije bio za izlaske, koncentriran je bio samo na nogomet. Uvijek se posebno pripremao za svaku utakmicu, bio usredotočen. Često je već kao igrač raspravljao o taktici, vidjelo se da će jednoga dana postati trener. Kao što se to vidjelo i na drugom mojem bivšem suigraču Allegriju – rekao je Rapaić te dodao:

– Na Di Francesca je najviše utjecao Zdenek Zeman, on mu je trenerski uzor. To je ta igra u kojoj se napada sa svih strana.

Ime po slavnom Eusebiju

Talijanski mediji, ali i španjolski, o Eusebiju su jučer napisali:

“Taktički je ubio Barcelonu. Bio je u svakom trenutku utakmice korak ispred Valverdea. Oduzeo je loptu Barceloni, a to mogu samo treneri geniji”.

Ako pitate Eusebija što dalje, on već ima jasan plan.

– Naravno da vjerujemo u finale, zašto ne bismo vjerovali? Došli smo ovako daleko što nitko nije očekivao od nas i sada guramo dalje, podižemo ljestvicu sve više svaki put. Imamo cilj i želimo biti još bolji – skroman je autor Romina čuda.

Inače, Eusebio je ime dobio po slavnom portugalskom centarforu. Kao igrač Eusebiovoj genijalnosti nije bio ni blizu, ali genijalac bi mogao postati u trenerskom poslu.

Komentara 1

ZI
zico
18:45 12.04.2018.

evo svi su prijatelji sa trenerom Rome sad ...nitko ga nije spomenuo unazad godinu dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije