Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB OKO LIGE

Rađa odgovorio moćnom srpskom menadžeru: Hrvatska od toga nema ništa

Dino Rađa i Stojko Vranković
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
09.05.2022.
u 09:47

Na ovim prostorima stvorila se fama da igrači rade za menadžera, a zapravo bi trebalo biti obratno. Nažalost, tako mogu razmišljati oni koji su dovoljno dobri, a oni koji nisu ovise o tome hoće li ih vješt menadžer negdje prodati.

Jednom objavom na Twitteru najutjecajniji europski košarkaški menadžer Miško Ražnatović zaljuljao je hrvatsku košarku. Mislili smo da će Miško to činiti potiho, ispod stola, no on je našim klubovima zaprijetio javno, a napisao je ovo:

"Ako hrvatski klubovi ne budu nastupali u ABA ligi, nego u Alpe Adria kupu i sličnom, potpuno je izvjesno da ću dati sve od sebe da moji mladi klijenti odu u sredine i lige u kojima se mogu razvijati! To je moja obveza! Natječući se u ovim ligama, to sigurno ne mogu i ugasit će talent koji imaju."

U Fibina natjecanja besplatno

Od čelnih ljudi HKS-a najreaktivniji na ovu ucjenu bio je predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa:

– Valjda je svima sada jasno zašto postoji ovakva ABA liga. To je interesna liga od koje mi kao Hrvatska nemamo ništa. To je liga u kojoj se klubovi natječu tko će dovesti više stranaca. U takvim okolnostima financijski onemoćali hrvatski klubovi imaju samo 16 posto pobjeda u utakmicama protiv prve četiri momčadi te lige i kako onda da mi u takvim utakmicama stvaramo pobjednike.

Kakva bi to regionalna liga Rađu i HKS zadovoljila?

– Dakle, nismo mi načelno protiv ABA lige, već smo protiv ovakve ABA lige koja je vođena privatnim interesom. Mi smo za ABA ligu koju vode nacionalni savezi, koja ima ograničen broj stranca, u kojoj igraju većinom domaći igrači.

Ne sjećamo se da je ijedan menadžer tako javno ucijenio hrvatske klubove kao što je to ovom prilikom učinio Miško Ražnatović. Kako da se na to postave Cibona, Zadar i Split?

– Neka se postave kako oni god misle. Nismo mi nikome rekli da ćemo nekoga izbaciti iz HT Premijer lige ako bude igrao ABA ligu.

Što se hrvatskim klubovima nudi kao alternativa?

– Ne kažem ja da je ovo spasonosno rješenje, no ako je rijeka negdje duboka, idemo je pokušati prijeći gdje je plića. Ako je razlog igranja ABA lige bio taj što je besplatna, mi nudimo besplatno igranje Fibinih natjecanja. Dezinformacija je da želimo da naši najbolji klubovi igraju Alpe Adria kup. Mi prvim trima klubovima nudimo Ligu prvaka, odnosno Europski kup, dok bi četiri kluba iza njih igrala Alpe Adria kup. Sve o trošku Saveza koji je, zahvaljujući predsjedniku Vrankoviću, priskrbio ta sredstva.

Oni kojima se to nudi žale se da im se može dogoditi da ne prođu kvalifikacije ili skupinu prvog kruga i da ostanu na samo šest utakmica.

– To je fama. Istina je da se igrači stvaraju igranjem, ali prvenstveno treningom. Mi jurimo za tim da imamo što više utakmica, a onda nemamo vremena za treniranje.

Pitali smo hrvatskog počasnika Košarkaške kuće slavnih koliko je zabrinjavajuće da se došlo do te točke da su menadžeri toliko moćni?

– Ta kriva percepcija nije od jučer. Na ovim prostorima stvorila se fama da igrači rade za menadžera, a zapravo bi trebalo biti obratno. Nažalost, tako mogu razmišljati oni koji su dovoljno dobri, a oni koji nisu ovise o tome hoće li ih vješt menadžer negdje prodati. Jednom Bojanu Bogdanoviću menadžer sigurno ne može odrediti za koji klub i u kojem natjecanju će igrati.

Od hrvatskih klubova ova će izjava ponajveći tektonski pomak izazvati u Ciboni čija su tri nositelja igre – Gnjidić, Branković i Nakić – Ražnatovićevi klijenti. Dakle, odustane li Cibona od ABA lige, može očekivati odlazak i spomenutih igrača.

– Miška bi trebalo pitati tko mu je omogućio takav ugovor po kojem Brankovića, kojem sada istječe ugovor, iz Cibone može odvesti bez ijedne kune za klub koji ga je stvorio.

Fiba slabo štiti proizvođače

Tu smo došli do teme inertnosti Fibe kad je riječ o zaštiti klubova koji stvaraju igrače. Baš ovih je dana spomenuti menadžer iz Cedevite Junior odveo talentiranog 18-godišnjaka Jelavića u ABA ligaša Megu, čiji je Miško neformalni vlasnik, hrvatski klub u toj transakciji može očekivati neku smiješnu odštetu za klinca koji je kod njih četiri godine stasavao.

– Slažem se da bi Fiba morala zauzeti stav kakav ima Uefa, a to je da klub koji je stvorio igrača ima pravo na odštetu kod svakog sljedećeg prelaska igrača u neki novi klub – zaključio je Dino Rađa.

Komentara 5

DU
Deleted user
11:56 09.05.2022.

Stvorila se fama da ovi prostori još uvijek postoje. Hrvatski prostori su prostori Europske Unije a republike odavno propale države su nam sada samo susjedne zemlje. Košarkaška liga bivše države postoji još samo zato da bi Srbi mogli i dalje dominirati.

VO
vocevoce
12:06 12.05.2022.

Da ste prvi ili drugi u ABA ligi bilo vi joj super. Zapitajte se sto je tako,pa Vas gleda 200 -500ljudi.Zvezda i Partizan po 20 000 gledalaca imaju na nekim utakmicama. Ovde je kosarka kult u Srbiji,hiljade komentara za svakuu tekmu se pisu,ludila su koliko u HRv za temu kosarke za godiu dana. Aca petrovid je lepo objasnio razlika kosarke u Srbiji i u HRv,uporedivsi to sa nebom i zeljom,zna to i RadjaBolje ulozoite par dovedite neka ok amere i bicete egal mozda sa Srspkim klubovima,olimpijom,crnogorcima.. I Vi kao necete sa nama,a mi bez Vas mozemo,imamo kvalitet,timove,a vama je ako char da se bakcete sa slovacima,austrjancima i jos nekima u kosarci,onda svaka cast. Mozda je ok ono bolje prvi u selu,nego zadnji u gradu,ali tako nikada necete videti EUROLEAGUE .

ST
Stjepko++
08:56 10.05.2022.

Ta liga je od početka bila osuđena na propast,stvorena je samo zbog osobnih interesa i jer su si neki likovi umislili da će opet stvoriti neku novu jugoslaviju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije