Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mario Šitum

Prokomentirao nemoguće mjere: Traže od nas da po jedan idemo u WC, ali ima toga još

Mario Šitum
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/5
07.05.2020.
u 07:00

– Turski savez jučer je odlučio da se počne 11. lipnja, ali meni se čini da je sve to još u zraku, imam dojam kao da sjedimo na dvije stolice - prokomentirao je Šitum

Kad smo dogovarali ovaj razgovor, Mario Šitum javio je u poruci:

– Zovite kad god hoćete, ionako po cijele dane ništa ne radim.

No kad smo ga jučer zvali, nije se javljao, dugo nije odgovarao na poruke, a onda smo ipak čuli veseli glas iz Turske:

– Evo me, sad sam došao doma, uhvatio sam malo zraka, imamo park u blizini pa sam malo sina izveo u šetnju – javio je igrač Kayserispora, koji je ove zime u taj klub, koji trenira Robert Prosinečki, stigao iz Dinama.

U WC samo jedan igrač

No barem je obitelj s vama, da je ostala u Zagrebu, tko zna kada biste se vidjeli.

– Uh, sretan sam zbog toga, ali već je i njima dosta svega ovoga. Sin će sad imati dvije godine i šest mjeseci i žao mi ga je, išao bi van, išao bi k dedi u Zagreb, tamo bi bio slobodniji, mogao bi se vani igrati, malo s djedom peći roštilj. Znam da je koronavirus i u Hrvatskoj i da nikome nije lako, ali u Turskoj je još teže, svaki dan bilo je po nekoliko tisuća novozaraženih.

No situacija se sad ipak popravlja. Ovdje u Kayseriju nema puno zaraženih, najteže je u Istanbulu. No i ovdje su na snazi stroge mjere, imali smo i potpunu karantenu, nismo mogli nikamo nekoliko dana, ništa osim običnih prehrambenih trgovina ne radi.

Kakav jer inače život u Kayseriju, odnosno kakav je bio prije epidemije?

– Grad i život ovdje ugodno su me iznenadili, Kayseri ima oko milijun stanovnika, malo je sličan i Zagrebu, ima veliki zoološki vrt, pokraj je planina na kojoj smo se nekoliko puta išli sanjkati.

Bio sam više puta u Turskoj na pripremama, očekivao sam težu prilagodbu, ipak je to drugi način života, drukčija hrana, vjera, običaji, ali stvarno je lijepo, grad je baš super za obiteljski život i to nam je trebalo, do korone ovdje je bilo baš lijepo živjeti.

A nogomet, što će biti s turskom ligom?

– Turski savez jučer je odlučio da se počne 11. lipnja, ali meni se čini da je sve to još u zraku, imam dojam kao da sjedimo na dvije stolice. Naime, mjere koje su postavili nemoguće su, morali bi ili odlučiti da se normalno i slobodno igra ili da se uopće ne igra.

Po mjerama koje smo dobili, samo jedan igrač smije u WC, u sobi fizioterapeuta mogu biti samo jedan fizioterapeut i jedan igrač, poslije bi to proširili na dva igrača i dva fizioterapeuta. To je nemoguće, ovo je momčadski sport, u pripremi treninga ili utakmice ta je soba puna igrača, radi šest fizioterapeuta, klub je prava mašinerija.

Svi klubovi u Turskoj jučer su imali testiranja, a jedan igrač Ankaragucua je pozitivan. Od 20 klubova, s tolikim pogonima, uvijek će netko biti pozitivan i onda bi trebalo u dvotjednu karantenu, ni sam ne znam što će biti. Kod nas u klubu virus je imao samo jedan čovjek zadužen za medije – kaže Šitum, koji se nada da će njegov klub izboriti ostanak u ligi.

– Na početku, kad sam došao, nije nas mazila sreća, dobro smo igrali, vodili i uvijek primili nekakav gol, baš nas rezultat nije htio. Potom je sve krenulo nabolje, stigli su i bolji i rezultati, a onda je zbog korone sve stalo. Sad smo na tri boda od “luke spasa”, imamo još devet kola do kraja prvenstva, bude li se doista igralo, vjerujem da ćemo ostati prvoligaši – kazao je Šitum, koji kod Prosinečkog konačno igra na krilnoj poziciji, dok je u Dinamu igrao gotovo na svima.

– Igram lijevo i desno krilo, doduše jednu sam utakmicu pokrpao poziciju lijevog beka i nije bilo loše, bio sam u tom kolu među tri najbolja lijeva beka – uz smiješak će Šitum.

Fener bi “šefu” bio izazov

Kako je trener Prosinečki?

– Vidi se da je bio nogometni genijalac, vidi neke stvari koje svi mi ostali ne vidimo, čovjek ima nogomet u malom prstu. I u klubu su zadovoljni, ostanemo li u ligi, bit će nam super.

Jeste li se čuli sa svojim bivšim trenerom Nenadom Bjelicom nakon što se rastao od Dinama?

– Kratko smo se čuli, imamo i neke zajedničke kontakte, ali nismo komentirali to što se događalo u Dinamu, samo smo izmijenili riječi podrške. A sad možda dođe u Tursku, volio bih da budemo u istoj ligi.

S Dinamom je napravio povijesne stvari, on bi mogao dići Fenerbahçe, ne trči za financijama, nego za trenerskim izazovom, a Fener bi to bio. Njima treba svježa krv, a “šef” bi tamo mogao napraviti dobre stvari – zaključio je Mario Šitum.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije