Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOGATA POVIJEST

Plavi su Englezima uzeli europski kup, a šokirali Fergusona i Mourinha

Europa League - Round of 16 Second Leg - Dinamo Zagreb v Tottenham Hotspur
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
17.09.2021.
u 13:41

Dinamo u službenih 17 susreta s engleskim klubovima ima po tri pobjede i remija te 11 poraza. Međutim, baš spomenutih šest susreta u kojima plavi od Engleza nisu bili poraženi predstavljaju neke od najznačajnijih rezultata

Početkom i sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća engleski su klubovi igrali važnu ulogu u europskim kupovima. Primjerice, Tottenham je 1963. godine osvojio Kup pobjednika kupova, West Ham je u istome natjecanju slavio 1965., a reprezentacija Londona te dva puta Birmingham City bili su 1958., 1960. i 1961. godine sudionici finala Kupa velesajamskih gradova.

>> Navijači Dinama:

U to vrijeme na vrhuncu moći bio je i Leeds United, momčad s dvojicom svjetskih prvaka iz 1966. godine, Jackom Charltonom i Normanom Hunterom, koja se 1967. godine neočekivano nasukala protiv – Dinama.

Namjeran je podsjetnik na silinu i dominaciju Engleza iz tog doba kako bismo još jednom dočarali veličinu Dinamova osvajanja spomenutoga kupa. Uostalom, Leeds United godinu dana nakon poraza od Dinama ipak je osvojio Kup velesajamskih gradova, u finalu nadvisivši Ferencváros. Ipak, ostat će zapamćeno kako mu je prvu titulu preoteo Dinamo.

Peta momčad Europe

– Službeno, mi smo tada bili po Fifi peta momčad Europe, iza Celtica, Intera, Ajaxa i Bayerna, ali neslužbeno, možda smo bili i najbolji na kontinentu. Evo vam primjera: pripremajući se za srazove s Vojvodinom u četvrtfinalu Kupa prvaka, u veljači 1967. Celtic nas je pozvao u goste kako bi odmjerio snage s nekim iz naše regije. I mi smo u Glasgowu pobijedili 1:0 šokiravši Škote koji prije toga pet godina nisu doma izgubili utakmicu. Nakon utakmice predstavnik Celtica našemu je Rudolfu Sabljaku predložio da ostanemo još dva dana u Glasgowu i odigramo uzvrat, obećavši nam dupli novac. No Zebec je glatko odbio: “Ostanemo li, mogli bismo dobiti pet komada, više ćemo zaraditi s ovih 1:0 nego s novom utakmicom” – ispričao nam je jednom zgodom danas pokojni heroj iz 1967. Zlatko Škorić.

Dinamo u službenih 17 susreta s engleskim klubovima ima po tri pobjede i remija i 11 poraza. Međutim, baš spomenutih šest susreta u kojima plavi od Engleza nisu bili poraženi predstavljaju neke od najznačajnijih rezultata koje je Dinamo ostvario u Europi.

Počelo je spomenutim finalom Kupa velesajamskih gradova, kada je Dinamo s 2:0 i 0:0 Englezima odnio dragocjeni trofej ispred nosa. U te dvije utakmice Dinamo je s klupe vodio trener kojega igrači Dinama baš nisu voljeli, Ivica Horvat, ali njihov zanos, motiv i klasa bili su jači i od otpora prema vlastitome treneru, te i od moćne engleske momčadi.

U ljeto 1997. godine Maksimir se u jednoj utakmici s Englezima tresao od euforije, ali i jecao u suzama. Zbilo se to u srazu s Newcastleom, kada su Englezi bili na rubu eliminacije, ali ih je spasio pogodak Gruzijca Kecbaije u 119. minuti.

Drugi šok koji je Dinamo priredio Englezima dogodio se u rujnu 1999. godine kada su plavi zaustavili europskog prvaka Manchester United na Old Traffordu odigravši 0:0 u Ligi prvaka. Najslavnijega trenera Manchester Uniteda Alexa Fergusona šokirao je Osvaldo Ardiles, čija je priprema za ovaj sraz bila izvanredna. Argentinac u toj utakmici nije koristio svoga najboljega igrača, tek oporavljenoga Prosinečkog, koji je utakmicu na Old Traffordu promatrao s klupe za pričuve. Junak te utakmice bio je senzacionalni vratar Dražen Ladić.

Dinamu je u rujnu 2015. godine u prvom kolu Lige prvaka “na volej” sjeo uspavani Wengerov Arsenal nakrcan zvijezdama, Mikelom Artetom, Cazorlom, Özilom, Alexisom Sanchezom, Walcottom, Giroudom... Mamićeva momčad iznenađujuće je slavila s 2:1, što joj u konačnici nije puno značilo jer više u toj skupini s Bayernom i Olympiakosom nije osvojila ni bod.

Posljednji Dinamov pothvat protiv Engleza dogodio se u proljeće 2021. godine, kada su plavi razbili Mourinhov Tottenham s 3:0 i plasirali se u četvrtfinale Europske lige. Ova je pobjeda, u koju je Mislav Oršić ugradio tri pogotka, a vodio ju je Damir Krznar, najveći je Dinamov europski doseg još od 1967. godine.

Niz prijateljskih dvoboja

Na kraju i jedna crtica iz prijeratne povijesti Dinama. Naime, svoju prvu utakmicu u plavoj kao svojoj službenoj boji maksimirski je klub odigrao upravo protiv suparnika iz Engleske. U tom je trenutku to bila svijetla, nebeskoplava nijansa u kojoj je tadašnji Građanski prvi put nastupio 13. travnja 1919. godine. Bilo je to na igralištu u Maksimiru, a suparnik je bila britanska vojna momčad York Lancaster.

Građanski je svijetloplavu boju koristio sve do 1923. godine kad je prešao na klasičnu plavu u kojoj nastupa i danas.

Inače, Dinamo je kroz svoju bogatu povijest odigrao niz prijateljskih utakmica s engleskim klubovima, od spomenute 1919. pa sve do 1995. godine, kada je dvostruki europski prvak Nottingham Forest pobijedio plave u Zagrebu s 2:0. Suparnici plavih među ostalim bili su Middlesbrough (1975.), Nottingham Forest (dvaput 1978., te 1995.), Luton Town (1978.) i West Ham (1988.).

Dinamo – Leeds (KVG, 1967.) 2:0, 0:0

Newcastle – Dinamo (KLP, 1997.) 2:1, 2:2

Manchester U. – Dinamo (LP, 1999.) 0:0, 2:1

Dinamo – Fulham (KU, 2002.) 0:3, 1:2

Dinamo – Arsenal (KLP, 2006.) 0:3, 1:2

Tottenham – Dinamo (LU, 2008.) 4:0

Dinamo – Arsenal (LP, 2015.) 2:1, 0:3

Manchester City – Dinamo (LP, 2019.) 2:0, 4:1

Tottenham – Dinamo (EL, 2021.) 2:0, 0:3

 

Komentara 2

DM
drazen.muhvic
20:46 17.09.2021.

Kup velesajamskih gradove je europski bio samo po teritorijalnom aspektu. To je bio projekt FIFA-e i shodno tome UEFA rezultate tog pozivnog natjecanja u koje se nije ulazilo po rezultatima ostvarenim u nacionalnim prvenstvima ne vodi u svojim službenim spisima...

ST
stefj
13:49 17.09.2021.

Bogata povijest i siromašna sadašnjost... Trener opet problem, kao i uvijek...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije