Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USA Today

Ovo zvuči nestvarno: Amerikanci predviđaju da će Hrvatska napraviti velike stvari

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
20.07.2021.
u 14:53

Oni nama predviđaju 11 medalja. Pa to je prilično bajkovito, rekli bismo nestvarno, pa neka Igre krenu da možemo pratiti koliko je ta kristalna kugla američkih kolega precizna.

U predvečerje Olimpijskih igara, a ove tokijske otvaraju se u petak, omiljena zabava mnogih medija su gledanje u kristalnu kuglu po pitanju tokijske uspješnosti svih zemalja sudionica.

Kojekakvi portali hvale se da imaju vrlo precizne algoritme kojima treba vjerovati pa je tako jedan od njih izbacio da će hrvatski sportaši u Tokiju osvojiti čak 14 medalja. A to je nešto što se čelnicima Hrvatskog olimpijskog odbora nije pojavljivalo ni u najluđim snovima. Štoviše, njihove želje sežu do osam odličja, a predsjednik HOO-a Zlatko Mateša govori da on ne bi bio nezadovoljan i s pet kolajni.

Optimistične prognoze

A ti iznimno optimistični prognozeri izgubili su na vjerodostojnosti u našim očima kada smo vidjeli da među medaljašima nema mjesta za najbolji svjetski teniski par Pavić – Mektić, a dečki su osvojili osam od 10 ovogodišnjih turnira pa tako i Wimbledon.

Svake godine, u danima pred početak Igara s prognozama se tradicionalno oglašava i ugledni američki dnevnik “USA Today”. A to je ozbiljan medij koji nas je osokolio procjenom da će Hrvatska u Tokiju osvojiti 11 medalja. Nama se to čini odveć optimistično, mišljenja smo da se možda više nikad neće ponoviti ni onih 10 medalja iz Rija, no tko smo mi da proturječimo jednom medijskom divu.

A njihovi su novinari, služeći se nekom svojom formulom, izlistali sve medaljaše u svim sportovima što je prilično pretenciozan posao u koji se upustila ne bi ni baba Vanga, bugarska proročica koja je navodno prorekla i pandemiju koronavirusa.

Dakle, evo što kažu “proroci” iz velikog američkog dnevnika, a oni navode da će se hrvatski sportaši kući vratiti s četiri zlata, tri srebra i četiri bronce.

Po njima zlato će osvojiti wimbledonski pobjednici Pavić i Mektić, veslačka braća Sinković u dvojcu bez kormilara, karataš Ivan Kvesić (preko 75 kg) te naši vaterpolisti kojima američki kolege predviđaju pobjedu u finalu protiv Srbije. Po tom predviđanju, Pavić i Mektić bi u borbi za zlato pobijedili Francuze Herberta i Mahuta, Sinkovići bi bili brži od Australaca Hordyja i Hicksa, a Kvesić bi u velikom finalu pobijedio Japanca Aragu.

U ovoj sretnoj priči, za osvajače srebrnih medalja, predviđeni su jedriličar Tončić Stipanović (laser), strijelac Petar Gorša (trostav) te svjetska džudaška prvakinja Barbara Matić (70 kg) koju bi pobijedila jedino Japanka Aria.

Kao što ste primijetili, zasad navedena nije naša velika uzdanica, dvostruka olimpijska pobjednica Sandra Perković. Ponajboljoj svjetskoj diskašici ovi su prognozeri namijenili broncu, duljinu hica kraću od Kubanke Perez i Amerikanka Allman, 26-godišnje atletičarke koja dosad nema niti jednu medalju s velikih natjecanja.

Kolak i Srbić bez medalje

Čak tri bronce, prema ovoj prognozi, trebali bi osvojiti hrvatski tekvondaši – Matea Jelić (67 kg), Kristina Tomić (49 kg) i Ivan Šapina (preko 80 kg) – što bi konto olimpijskih bronci hrvatskog te-kvon-doa podiglo na šest, a one tri prijašnje osvojile su Sandra Šarić, Martina Zubčić i Lucija Zaninović.

Ono što nam je zapelo za oko da “vidoviti” Amerikanci na medaljaškom postolju ne vide aktualnog svjetskog gimnastičkog doprvaka (i bivšeg svjetskog prvaka) Tina Srbića, braću Fantela (svjetske prvake u klasi 49er iz 2018.) ili pak dvoje branitelja olimpijskog zlata – strijelca Josipa Glasnovića (trap) i kopljašicu Saru Kolak. Uostalom, ne bismo se mi tako lako odrekli ni izgleda drugog teniskog para Čilić – Dodig, silno motiviranog dvojca da donesu olimpijsku medalju u svoje Međugorje.

Dakle, da ne računaju na dva olimpijska pobjednika i dva bivša svjetska prvaka, oni nama predviđaju 11 medalja. Pa to je prilično bajkovito, rekli bismo nestvarno, pa neka Igre krenu da možemo pratiti koliko je ta kristalna kugla američkih kolega precizna.

>> Pogledajte Gorana u Teniskoj kući slavnih

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar gradjanskirat
gradjanskirat
02:41 21.07.2021.

Sprdaju se...

Avatar EtTore
EtTore
22:35 20.07.2021.

Oni i ne znaju za Nas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije