Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMILOSRDNO TRŽIŠTE

Ovi Hrvati bili su velike nade, a sada su u problemima

Halilović Ćorić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
19.10.2018.
u 08:31

Hrvatski sportaši najbolji su promotor naše zemlje u svijetu, rečenica je koju često možemo čuti, a koja je itekako točna.

Dobar su primjer i naši nogometaši koji su nam tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji napravili najveću promociju u povijesti, o nama su tih dana govorili i Vladimir Putin i Donald Trump.

Nogomet je najpopularniji sport pa zato u svijetu dobiva najviše pozornosti, a ono što se stranci uvijek pitaju jest kako tako mala zemlja poput Hrvatske uspijeva neprestano stvarati takve zvijezde.

– Mi, Hrvati, imamo nogometni gen, urođeni talent koji smo dobili od Boga. U našem podneblju rađaju se ekstratalenti – objašnjava Ćiro Blažević taj naš fenomen.

I istina je, uvijek smo imali sjajne igrače, a kad bi oni došli u godine u kojima su već razmišljali o mirovini, pojavila se nova generacija. Tako je i sada, dolaze Halilović, Brekalo, Vlašić, Ćorić, Rog... No problem nam stvara što trojica od tih igrača u klubu nemaju pravu minutažu, njihov status prilično je loš.

Zbog toga smo o Haliloviću, Ćoriću i Rogu porazgovarali s Ivanom Gudeljem, legendom Hajduka i trenerom koji je dugo godina u HNS-ovu sustavu i koji je kroz mlade reprezentacije odgojio mnogo naših talenata.

>> Pogledajte tko su najbolje plaćeni hrvatski sportaši

Halilović svjetska klasa

Halilović mi je posebno drag, s njim sam imao odličan odnos i bio mi je kapetan u U-17 reprezentaciji. On ima golem potencijal, tako talentirani igrači poput njega kod nas se rađaju jednom u sto godina. Trebalo mu je vrijeme da to pokaže, ali mislim da je sad napokon na pravoj razini. Nažalost, tržište je nemilosrdno i klubovi ne daju svima pravu priliku. No vjerujem da ćemo u njemu imati svjetskog igrača. Kad je Ćorić u pitanju, mogu reći da je on također izniman talent, ali da još nije postigao sve ono što može. Uvijek sam za njega govorio da se igra nogometa, da izgleda kao kad se igra nogomet na školskom igralištu. Treba vremena i strpljenja, ali vjerujem da će biti odličan. No moram reći i to da igrači moraju puno toga dati kad je u pitanju njihov odnos prema obvezama – govori Gudelj pa se osvrće i na Marka Roga:

– Igrač koji je drukčiji od spomenute dvojice, koji je malo kasnije sazrio, ali ima takve fizičke predispozicije kakve malo naših igrača ima. On je upravo ono što našoj reprezentaciji nedostaje. Danas bez pokretljivosti nema ničega, a on je upravu tu jak. Ima i dovoljno znanja da izraste u velikog igrača.

Halilović i Ćorić nisu samo kod nas proglašeni talentima, oni su svoje mjesto našli u brojnim svjetskim izborima najboljih mladih igrača. Nedavno su obojica uvrštena među 15 najboljih mladih igrača u svijetu, a Halilovića je talijanski Goal.com svojedobno proglasio najboljim igračem svijeta 1996. godišta. Ipak, bez obzira na sve referencije, u novim klubovima baš ih i ne “šmekaju”. Alen je u Milanu zasad dobio svega tri minute u cijeloj sezoni, dok je Ćorić najskuplje plaćeni nogometaš proteklog ljeta koji još nije debitirao. Roma je za njega dala 6 milijuna eura, ali još uvijek nije dobio ni minute. Tu je i sjajni Rog kojemu je ovo treća sezona u Napoliju, ali minutaža mu je mizerna.

– Svakom igraču je najbitnije da igra, a posebno mladima. Mislim da bi za njih bilo dobro da odu na posudbu u neki manji klub, da se tamo nametnu. Tada će dobiti kontinuitet, disciplinu u igri i onda će ih kvaliteta koju imaju lansirati natrag u veliki klub u koji će u tom slučaju doći kao zreli igrači. Pogledajte primjer Zvonimira Bobana, on je došao u Milan, ali je otišao na posudbu u Bari. On je već tada bio talentiran, imao puno dobrih stvari, ali je u Bariju dobio disciplinu i poslije postigao sve te silne uspjehe – povukao je paralelu Gudelj.

Imamo sjajnu generaciju

U Jugoslaviji je bilo pravilo da igrač ne smije u inozemstvo dok ne navrši 28 godina, a danas je situacija potpuno drukčija.

– Ja sam protiv toga da mladi odlaze igrati u strane klubove tako mladi. Praktički tada još nisu ni formirane osobe ni formirani igrači. Gotovo svi koji to naprave osuđeni su na propast, jedini koji je baš uspio na takav način je Perišić. Hrvatska ima dosta potencijala, imamo dobar sustav i kroz naše mlađe selekcije igrač se može jako dobro razviti i onda otići van kao već formirani igrač. Mislim da je to pravi put.

Pitali smo Gudelja i za komentar velikog rezultata U-21 reprezentacije koja se plasirala na Europsko prvenstvo, na kojem bi trebali zaigrati Halilović i Ćorić.

– Taj je plasman već veliki uspjeh i čestitam Gračanu, njegovu stručnom stožeru, ali i svim trenerima koji su radili s ovim igračima. Imamo sjajnu generaciju i zaista vjerujem da mogu napraviti iskorak i barem proći skupinu, što bi značilo i plasman na Olimpijske igre. To bi bilo čudesno – zaključio je Gudelj.

>> Pogledajte kako se vatreni zabavljaju u slobodno vrijeme

Komentara 6

DU
Deleted user
09:47 19.10.2018.

Aha! Jugoslavija se ipak morala spomenuti iako nije bila ni blizu rezultatima koje Hrvatska postiže danas. Baš zato što su sve zabranjivali. Naši nogometaši su tek sazrijeli u stranim klubovima prije svoje 28 godine. Zato hvala našim vojnicima i braniteljima što su razbili jugoslaviju

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
11:11 19.10.2018.

Ma nema ništa bez Hrvata!!!! Bravo Hrvatski Dečki!!!! Bravo Hrvatska Reprezentacija!!! Bravo Mladoj Reprezentaciji i Halilović!!!!!

DU
Deleted user
09:46 19.10.2018.

Halilović je pravi vođa U21 selekcije. Ugodno me iznenadio i nadam se da će mo ga brzo vidjeti u A repki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije