Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Ostali sportovi

Opatijska inicijativa samo nudi neka rješenja za hrvatski sport

"Hrvatski vaterpolo je danas perjanica hrvatskog sporta, a do svih uspjeha smo došli zahvaljujući simbiozi rukovodećih struktura saveza"
26. ožujka 2018. u 15:12 0 komentara 181 prikaza
vaterpolski savez o Opatijskoj inicijativi
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Opatijska inicijativa dala je samo neke moguće prijedloge financiranja sporta i zakonske regulative, a na državi, odnosno Središnjem državnom uredu za šport  (SDUŠ) je da izradi Nacionalni program sporta na temelju kojeg bi se donio i Zakon o sportu, rekao je u ponedjeljak na panel diskusiji o sadašnjosti i budućnosti hrvatskog vaterpola, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza i jedan od inicijatora Opatijske inicijative Perica Bukić.

Sandro Sukno Bilo je uspješno Hrvatski reprezentativac imao operativni zahvat na srcu

"Opatijska inicijativa je predložila način financiranja hrvatskog timskog sporta sa tržišnim naknadama od TV prava i klađenja, naknada od turista, gradskih poreza na potrošnju turista, od povećanja prihoda od reklamiranja i promocije tvrtki na utakmicama. Izneseni prijedlog financiranja je održiv i ekonomski ili socijalno opravdan, te će omogućiti sveobuhvatno održivo i tržišno financiranje nogometa, košarke, rukometa, odbojke i vaterpola, a može se primijeniti i na neke individualne sportove", kazao je Bukić napomenuvši da mnogi klubovi i savezi danas u Hrvatskoj jedva preživljavaju.

"Mi želimo ukazati na važnost sporta za zdravlje naše djece i svih nas mora zabrinuti podatak da 70 posto učenika prva tri razreda osnovnih škola u Splitu i Šibeniku ne mogu preplivati 20 metara",  istaknuo je Bukić napomenuvši da ako se djeca danas žele baviti sportom to mogu isključivo u klubovima koji su na rubu egzistencije, a u manjim gradovima se gase timski klubovi pa se djeca i ne mogu baviti sportom.

Po njegovim riječima Opatijska inicijativa samo je ukazala ne neke moguće izvore prihoda, a na državi je da se odluči koje će ona usmjeriti prema sportu.

"Siguran sam da će sport višestruko vratiti svaku kunu koju se u njega uloži, a podaci govore da pet posto sredstava u ukupnim prihodima hrvatskog turizma dolaze iz sporta", zaključio je Bukić. 

Opatijska inicijativa Žele se spasiti: pet loptačkih sportova ujedinilo se i traže zakonske promjene

"Hrvatski vaterpolo je danas perjanica hrvatskog sporta, a do svih uspjeha smo došli zahvaljujući simbiozi rukovodećih struktura saveza, dobrom stručnom radu i igrača koji dolaze iz klubova" rekao je najuspješniji vaterpolski trener na svijetu Ratko Rudić, dok je njegov nasljednik na reprezentativnoj klupi Ivica Tucak naglasio da se HVS, osim za seniorsku, skrbi i za još sedam selekcija u mlađim dobnim kategorijama.

"Naravno da ja nama glavni ovogodišnji cilj nastup u srpnju na Europskom prvenstvu u Barceloni, ali kruna našeg četverogodišnjeg ciklusa na nastup na OI 20020. u Tokiju gdje ćemo se boriti za najsjajnije odličje i za koju već sada imamo 70 posto posloženu momčad, a zahvaljujući dobrom radu s mlađim uzrastima mogu reći da već imamo i naznake ekipe koja bi trebala nastupiti i na OI 2024. godine", rekao je Tucak.

Predstavnik SDUŠ-a Krešimir Šamija naglasio je da su uspjesi hrvatskog vaterpola dokaz, ne samo njihovog dobrog strateškog promišljanja, nego i dokaz da u Hrvatskoj postoji sustav sporta kojeg treba nadograđivati.

"Od osnutka SDUŠ-a sustavno se radi na izradi Nacionalnog programa sporta, a financijska sredstva koja su 2016. godine iznosila 197 milijuna kuna ove godine će se, zahvaljujući i prenesenim sredstvima od igara na sreću ove godine iznositi više od 300 milijuna kuna", kazao je Šamija.

Predsjednik Rijeke Mišković: Nijedan klub ne smije biti privatni, to nije socijalizam FINANCIRANJE SPORTA Podržavamo promjene, ali treba uvesti i kontrolu kako se novac troši Jug Brescia LIGA PRVAKA Jug pobjedom napravio veliki korak ka završnom turniru
Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.