Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studiozan i energičan

Novi sportski direktor HKS-a Jasmin Repeša prihvatio se izvlačenja Hrvatske iz "blata"

Italian Basketball Serie A Championship - Virtus Segafredo Bologna vs Carpegna Prosciutto Pesaro
Foto: Michele Nucci/LiveMedia / ipa-agency.net
1/6
16.07.2023.
u 22:30

Priznavši da u klubovima više ne želi počinjati od nule, prihvatio se posla kojeg će započeti ispod nule ali se nada da će moći gledati kako hrvatska košarka raste

Kad se Jasmin Repeša (62) pojavio u hotelu Ambasador, u opatijskoj bazi hrvatske muške reprezentacije, rijetko tko je od igrača i članova stožera znao da je u "inspekciju" zapravo stigao novi sportski direktor nacionalnog Saveza. Uostalom, Repeša je navratio i prošlo ljeto kada je njegov sin Dino, mladi trener u usponu, bio pomoćnik izborniku Damiru Mulaomeroviću.

No, ovaj put je Jasko došao službeno. U ulozi središnje osobe odnosno profesionalca zaduženog za kreiranje sportske politike što je za njega idealan posao nakon što je, čini se, zaključio svoju karijeru klupskog i reprezentativnog trenera. Koliko saznajemo, dosadilo mu je po klubovima svako ljeto polaziti od nule. Doduše, na ovom će radnom mjestu krenuti i ispod nule ali se nada da će imati prilike vidjeti dugoročnije plodove svog rada. A dočekala ga je neugodna vijest o ispadanju mlade reprezentacije u B diviziju Eurobasketa.. 

GALERIJA Hrvatski košarkaš oduševio Amerikance: Šamanić Sunsima zabio 22 poena

Italian Basketball Serie A Championship - Virtus Segafredo Bologna vs Carpegna Prosciutto Pesaro
1/4

Vratiti struci kredibilitet

Poznavajući ga dugi niz godina, Repeša je vrlo studiozan čovjek i on će taj posao tako i obavljati pri čemu ostaje pitanje hoće li na visoke standarde koje će nametnuti isprve moći odgovoriti i svi njegovi suradnici. No, naviknut će se i oni jer to je i jedini način - rad na puno višoj razini profesionalizma - da se hrvatska košarka, za početak, izvuče iz živog blata u kojem se našla što kao kolateralna žrtva sukoba velikih (Fiba i Euroliga) a još više radi vlastitih slabosti.

A upravo na njima Repeša planira najviše raditi. Hoće li u tome uspjeti ne znamo ali znamo da je on ovog časa jedna od rijetkih stručnih osoba koja se s tim može uhvatiti u koštac. Koliko saznajemo, prvo što Jasko planira poduzeti jest da trenerska struka dobije kredibilitet. Ne da ga vrati, jer ga u pravom smislu te riječi nije ni imala, nego da ga dobije.

U to ime, Repeša je već obavio razgovor sa desetak hrvatskih trenera koji imaju težinu. Novi sportski direktor i prije nam je govorio da Hrvatska ima dobrih trenera ali da ih treba bolje organizirati (kroz trenersku udrugu) i novi Stručni savjet kojem će on, kao profesionalac u Savezu, biti na čelu. Zapravo, imat će Jasko sve ovlasti, baš onakve kakve je imao i njegov prethodnik Aleksandar Petrović kojem je, koincidencije li, u trenerskoj mladosti bio pomoćnik. Najprije na klupi, tadašnjeg, euroligaša Cibone a potom i na klupi hrvatske reprezentacije.

VEZANI ČLANCI:

A riječ je i o dvojici najdugovječnijih hrvatskih izbornika. Aco je bio izbornik na tri Eurobasketa (1995, 2001, i 2017.) te na jednim Olimpijskim igrama (2016.) a Jasko na tri Eurobasketa (2007., 2009. i 2013.) te na po jednom Svjetskom prvenstvu (2014.) i Olimpijskim igrama (2008.).

A baš je na tom SP-u u Španjolskoj bio posljednji put u doticaju s reprezentacijom kada nam je, ljut na neke medijske napade, kazao da on sada odlazi i da ga baš zanima kamo će Hrvatska reprezentacija u budućnost dospjeti. A dospjela je do petog mjesta na Olimpijskim igrama ali i do dva ispadanja na Eurobasketima u osmini finala a potom i do pretkvalifikacija za naredni Eurobasket.

Doduše, bilo je pokušaja da se Repešu vrati na mjesto izbornika i da se u tome uspjelo mi sada vjerojatno ne bismo razmišljali kako proći ovoljetne (pret)kvalifikacije za kvalifikacije za Eurobasket već bismo pričali o okupljanju reprezentacije za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo na Filipinima, u Indoneziji i Japanu na kojem nas neće biti. Baš kao i 2019. godine na SP-u održanom u Kini.

VEZANI ČLANCI:

Jer u tim kvalifikacijama - lišeni NBA i euroligaških igrača - trebao nam je više nego ikada iskusni trenerski lisac da nas provede kroz kvalifikacijsko sito i rešeto pa se sada ne bismo isčuđivali kako to da će na SP-u igrati Gruzija i Crna Gora ali ne i, proizvodno još uvijek cjenjenija, Hrvatska.

Koliko poznajemo Repešu on će obići sve klubove, popričati sa svim trenerima i klupskim vodstvima, kako bi se ustanovili razvojni programi sa zajedničkim nazivnikom vezanim uz metodologiju treninga i željeni model igre zadanog svim selekcijama.

Utvrdit će modele ponašanja

Hrvatska ima premalu bazu da bi si dopustila da izgubi iti jednog talentiranog klinca i mora svakako nešto poduzeti da onima nadarenima ponudi razvojne programe kako bismo spriječili prerane odlaske u velike europske klubove u čijim je inkubatorima lako zapeti u mnoštvu i ostati bez velike perspektive. I zato je važno i da, primjerice, Split bude taj koji će jednom Gnjidiću i Tišmi ponuditi program razvoja, jer još su dovoljno mladi, a ne program statiranja na klupi.

VEZANI ČLANCI:

Poznat kao energičan trener, Repeša će od trenera svake uzrasne selekcije tražiti da zrači energijom, da nitko od njih "ne gleda u prazno". Možda neće svaki naraštaj imati Šarića, Hezonju i Zupca ali svako od izabranika mora imati energije. Neka trči, neka skače, neka se bori pa ako se ispadne u niži rang neka barem izgledamo kao momčad.

Poznat i kao dosta strog trener, Repeša će zacijelo inzistirati i na modelima ponašanja za reprezentativce. Iz njegovih prijašnjih izborničkih mandata sjećamo se da je govorio da nije problem ako netko ima želju večerati u gradu (a ne s kolegama reprezentativcima) ali nitko nema pravo u gradu se i napiti. Barem ne dok nosi hrvatski dres.

VIDEO Gotovo je! Dinamo je prodao Dominika Livakovića u turskog velikana

Komentara 1

MM
MMarko657
09:18 17.07.2023.

Odlično, HKS svakom djetetu koje ima talena i želje za igranjem košarke da je agresivnost, vrijeđanje i najvulgarnije psovanje poželjan način komuniciranja, a svima izvan Hrvatske da smo mi Hrvati zapravo nepristojni i vulgarni seljačine i da ne biramo riječi kad se međusobno vrijeđamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije