Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvati briljiraju

Hrvatska je među 4 velesile! Pilić otkriva tajnu tog uspjeha i Čilićeva preporoda

Nikola Pilić
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
27.06.2017.
u 21:24

Naši sjajni teniski dosezi rezultat su velikog talenta, odličnih trenera koje imamo te ambicioznih roditelja koji ulažu svoj novac, kaže Pilić.

Pogledamo li najnovije ATP i WTA ljestvice – četiri najveće teniske velesile su Španjolska, SAD, Francuska – i Hrvatska! Naime, samo te četiri nacije imaju po dva tenisača i dvije tenisačice među top 30! U leđa Hrvatskoj tako gledaju Rusija, Njemačka, Švicarska, Australija, Italija, Češka..., sve redom zemlje koje neusporedivo više ulažu u tenis od nas.

Marin Čilić na jučerašnjoj je najnovijoj ATP listi postao šesti tenisač svijeta, što mu je izjednačenje najboljeg renkinga karijere. Najbolji renking izjednačila je Ana Konjuh (28.), dok je u top 30 i Mirjana Lučić (29.) A Ivo Karlović je 23. na ATP listi. No ima Hrvatska još razloga za zadovoljstvo jer Donna Vekić je proigrala i već je 63. na listi, dok je Borna Ćorić, naša neosporno velika budućnost, trenutačno 42. igrač svijeta.

Nenadmašni Nikola Pilić

Kako je moguće da je Hrvatska u društvu velesila SAD-a, Francuske i Španjolske? Odgovor na to zna najuspješniji teniski trener u povijesti Nikola Pilić, čovjek kroz čije je ruke prošao čak 41 igrač koji je bio u top 100.

– Rado bih da mogu reći da su ta fenomenalna ostvarenja naših tenisača rezultat sustava i ulaganja države u tenis, no za ovo da imamo po dvije tenisačice i tenisača u top 30 zaslužan je veliki talent koji Hrvati imaju za tenis. Sustav kod nas ne postoji, jer novca nema, jer se država ne brine o sportu. Ali srećom, igrači(ce) isplivaju zahvaljujući tom velikom talentu i odličnim trenerima koje imamo te ambicioznim roditeljima koji su spremni puno uložiti. A te cifre nisu male, po nekim računicama treba u dijete uložiti 400.000 eura do trenutka kada počne zarađivati. A naravno, tih 400.000 eura nije i garancija da će dijete uspjeti u profesionalnom tenisu – kaže Pilić i dodaje:

– Nedavno sam na svečanosti HOO-a dobio nagradu za životno djelo i žao mi je što tada pred brojnim političarima nisam rekao da je sramota koliko malo država ulaže u sport. Jedna Njemačka ulaže 3 posto BDP-a u sport, a naša država samo 0,1 posto. I zato, mi smo genijalci što uz toliko malo ulaganja postižemo takve rezultate.

Sreća je za hrvatski tenis da imamo i takve trenere kao što je Pilić, koji je i jučer, po najvećem suncu, odrađivao treninge sa svojim pulenima u Makarskoj.

– Upravo treniram s jednom jako nadarenom 15-godišnjakinjom, Anom Pršo, koja bi jednog dana mogla postati sjajna igračica.

A u pauzama između treninga, 77-godišnji Pilić prati nastupe naših tenisača i tenisačica.

– Pratio sam Čilićeve igre u Queen’su i mogu reći da je bio odličan. Šteta što nije dobio to finale jer bio je bolji od Lopeza. Moramo svi biti ponosni na Marina jer velik je uspjeh biti šesti na svijetu u tenisu, i to odmah iza velike petorke Federera, Nadala, Đokovića, Murraya i Wawrinke – kaže Pilić i dodaje:

– Marin može jako daleko na Wimbledonu, napredovao je otkad ga je preuzeo Björkman, vidi mu se žar u očima, ta želja za pobjedom. Ljuti se kada gubi, stišće šake kada pobjeđuje. To je jako važno. Osim te agresije i želje, Björkman mu je donio i smirenost u presudnim trenucima mečeva. Vjerujem da Marin još može podići nivo svoje igre, ući u top 5, pa čak možda i u top 3. Naravno, i osvojiti još pokoji Grand Slam.

I Goran Ivanišević smatra da Čilić ima velike šanse ostvariti dobar rezultat na predstojećem Wimbledonu. Goran je u razgovoru za engleske medije uvrstio Marina na treće mjesto favorita, odmah iza Nadala i Federera, a ispred Murraya i Đokovića.

Ima jedna mala Noa Krznarić

Ne brine se Nikola Pilić ni za budućnost našeg ženskog tenisa.

– Prvo, svaka čast Mirjani Lučić-Baroni koja je osvojila turnir nakon 16 godina stanke. Ana Konjuh ima veliki potencijal, vjerujem da će sada kada je uzela Krajana za trenera posložiti stvari koje su joj nedostajale. Vidim je u top 10 jednoga dana – kaže Pilić i zaključuje:

– A ima i jedna mala koja bi također mogla imati veliku karijeru, 14-godišnja Noa Krznarić iz Zagreba. Oduševila me ta crvenokosa djevojčica kada sam je prije dvije godine prvi put vidio kako snažno udara lopticu.

U svakom slučaju, za budućnost našeg tenisa ne trebamo se brinuti. Iako, bilo bi još više sjajnih rezultata da mlade talente više pogura i država...     

Komentara 14

KE
kentie
10:48 28.06.2017.

prajdali apsolutno si u pravu, apsolutno glede Davies kupa...onako izgubiti od igrača, koji ima slomljen prst, dakle sve mu sijeva pred očima od bolova, voditi 2:0 u setovima-praktički dobiven meč koji samo "tehnički" treba privest kraju i ostvariti veličanstvenu pobjedu pred svojom publikom, to može samo Čilaga - koji da sto godina igra tenis i na ovom i na onom svijetu, neće nikada naučiti pravilno izvoditi volej, taman da u rukama ima svemirski reket. I zarekao sam se da tog lika neću više nikada gledati niti navijati za njega....jer je totalni dibidus za tenis...za razliku od njega, recimo jedan Federer, fantastično udara volej, školski super pravilno....i bez greške..i zato tako dugo traje....i uspijeva...što Herr Pilić nije tog lika uzeo kod sebe i propisno ga istesao, istresao i isklesao glede voleja.....kao onooo lik ušao u finale, nije izgubio servis, ali izgubio je meč, ma moš mislit...dajte novinari oladite malo, u hvalospjevima robi sa nepopravljivom greškom....

PE
peugeot
22:58 27.06.2017.

@barkod : Krasni gospodin i vrhunski teniser i trener Nikola Pilic ozenio je Novosadjanku Miu Adamovic (glumica), super-brak i velika ljubav. Trenirao je sa u tenisu jos nevidjenim uspjehom tri Davis reprezentacije : Hrvatsku, Srbiju i Njemacku. Bio i ostaoo "teniski bog" taj carobni plavokosi Splicanin sa teniskih terena na Firulama. Poznat je "teniski triling" iz stare Juge : Nikola Pilic, Beogradjanin Bora Jovanovic i Splicanin Zeljko Franulovic (direktor teniskog turnira u Monaku). Interesuje me da li se opet uspio dokopati svog 'oldtajmer' dvosjeda "mercedes" kojeg je prodao prijatelju na njegovo navaljivanje i sad mu je zao sto ga prodade?

MA
mantheman
07:45 28.06.2017.

i ja sam gledao malu Nou, zastrasujuce igra za dijete a loptica stvarno pati kako mala udara. Sada treba to izbrusiti u jednu pravu igracicu i nema straha za nas tenis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije