Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mateo Ćuk

Nije mi lako igrati protiv Hrvatske, osobito kad se intoniraju himne

24.07.2019.
u 11:29

Hrvatska je izazov za svaku reprezentaciju ovdje. Ušli smo u utakmicu da što skuplje prodamo kožu i pokušamo iznenaditi renomiranog suparnika. I u tome smo polovično uspjeli: izgubili smo, ali utakmicu smo učinili neizvjesnom

Zamalo nam je zapaprio Zagrepčanin u njemačkoj reprezentaciji. Mateo Ćuk (29) početkom posljednje četvrtine izjednačio je na 7:7, lijepim pogotkom iz daljine, i doveo utakmicu Hrvatska - Njemačka do usijanja.

Naši su ipak pobijedili, a Nijemcima preostaje da se bore za peto mjesto. Iako pomalo utučen zbog poraza, Mateo je spremno pristao na razgovor za Večernji list.

Kako vam je bilo igrati protiv Hrvatske?

– Hrvatska je izazov za svaku reprezentaciju ovdje. Ušli smo u utakmicu da što skuplje prodamo kožu i pokušamo iznenaditi renomiranog suparnika. I u tome smo polovično uspjeli: izgubili smo, ali utakmicu smo učinili neizvjesnom.

Igrao za Hrvatsku

No kako je vama osobno bilo igrati protiv svojih?

– Pa, nije lako, osobito kad se intoniraju himne. U prvim utakmicama bilo je malo teže, ali sada sam se priviknuo. I sam u takvim dvobojima nastojim pružiti najviše što mogu. Kad počne utakmica, ja sam sto posto profesionalac. Naprosto, takav je bio moj životni put i gledam na to s pozitivne strane.

I kako to da ste sad držali Hrvatsku cijelo vrijeme za vrat, a nedavno ste u Splitu izgubili s 22:10?

– Ono je bila prijateljska utakmica, to nije isto. Mi želimo izgraditi kult reprezentacije i mislim da se polako dižemo. Lani smo na Svjetskom kupu pobijedili Mađare, a ovdje smo zamalo izgubili od Talijana.

Vi ste u mlađim godinama igrali za hrvatsku reprezentaciju, čak ste s uzrastom do 19 godina bili i europski prvaci?

– Da, u toj su generaciji između ostalih bili i Sukno i Krapić. Jako mi je žao zbog toga što je Sandro ovako rano morao odustati, to je veliki gubitak za hrvatski i svjetski vaterpolo.

I kako je došlo do toga da zaigrate za Njemačku?

– Počeo sam u Medveščaku sa šest godina, najdulje mi je trener bio Zoran Curiš, a kad sam imao 22 dobio sam vrlo povoljnu ponudu Spandaua iz Berlina. Zaigrao sam za taj najpoznatiji njemački klub, a vrlo brzo se počelo govoriti i o igranju za njemačku reprezentaciju. Kako u Hrvatskoj nisam bio u prvom planu, sačekao sam tri godine koliko je trebalo i pridružio se Nijemcima. Prvo veliko natjecanje na kojem sam nastupio bilo je Europsko prvenstvo u Beogradu 2016. Godinu prije bio sam proglašen najboljim igračem njemačke lige, a bio sam i najbolji strijelac.

I koji je vaš sportski cilj?

– Nijemci su već dva puta propustili Olimpijske igre i zajednički cilj nam je otići na OI u Tokiju sljedeće godine. To je moj sportski san, a sudbina je htjela da ga mogu ispuniti s Njemačkom. Eto, vjerojatno ćemo morati u kvalifikacije početkom sljedeće godine, ali vjerujem da ćemo uspjeti jer najbolje reprezentacije već će osigurati plasman kroz ostala natjecanja.

Kako vam je u Berlinu?

– Odlično. U klubu su me lijepo primili, s trenerom, Crnogorcem Petrom Kovačevićem, imam izvrstan odnos pun obostranog povjerenja. Kad stignem, družim se i s Hrvatima u Berlinu, mnoge sam zainteresirao za vaterpolo, među ostalima i rukometaše Vukovića i Gojuna.

Dobro govori njemački

Živite li sami ili s djevojkom?

– S djevojkom, ona je Njemica.

Onda vas ne moram pitati kako stojite s njemačkim. S curom ste ga vjerojatno usavršili?

– Da, sad već govorim jako dobro. A na samom početku klub mi je plaćao tečaj, između treninga ja sam učio njemački i brzo sam naučio osnovne stvari, tako da nekih poteškoća oko toga nije bilo – kazao je Ćuk, želeći još nešto naglasiti:

– Zadovoljan sam u Njemačkoj prije svega zbog toga što se poštuje dogovoreno, što nema kašnjenja u plaćanju. Njemačka liga sve je jača, sad se eto digao i Hannover, i ja mogu reći da imam uspješnu karijeru. Ugovor sa Spandauom traje mi još dvije godine, a poslije ćemo vidjeti...

>> Dudo Šimenc za Večernji TV otkrio: 'Pobjedu protiv Jugoslavije posvetio sam Vukovaru'

Ključne riječi

Komentara 2

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije