Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PO 3. PUT NA KLUPI

Nema stranca do Tanca: Branko Ivanković novi je trener Dinama!

Branko Ivanković (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/10
Autori: rj, av/VLM
02.09.2013.
u 19:30

- Ponosan sam što sam se vratio. Vjerujem da ćemo igrati lijep nogomet te ostvariti rezultate koji će zadovoljiti naše navijače - rekao je Ivanković

Izvršni odbor Dinama sastao se u 18 sati, a na njemu je jednoglasno odlučeno, kako je Večernji list ranije najavio, da je novi trener plavih Branko Ivanković! Iako se pričalo o strancu, kalkuliralo s brojnim imenima, u Maksimirskoj 128 ponovno su se okrenuli iskušanom varaždinskom stručnjaku za kojeg očito vjeruju kako će ih kvalitetno provesti kroz skupinu Europske lige i Prvu HNL.

Ivanković je potpisao dvogodišnji ugovor.

- Ponosan sam i sretan što sam se vratio u Dinamo. Svi znamo što Dinamo znači, koji su ciljevi Modrih i naravno da vjerujem kako ih možemo ispuniti – rekao je novi trener za Dinamovu službenu stranicu i dodao:

- Jako dobro poznajem momčad jer sam cijelo vrijeme pratio što se događa oko kluba. Imamo kvalitetne igrače i vjerujem da ćemo igrati lijep nogomet te ostvariti rezultate koji će zadovoljiti naše navijače.

Ako je Kruno Jurčić dobio priliku triput voditi Dinamo, onda ne treba čuditi što je Zdravko Mamić među kandidate za Jurčićeva nasljednika ponovno uključio Branka Ivankovića koji je već dvaput radio pod Mamićevom palicom u Maksimiru.

Je, dobio sam ‘cipelu’

Tako se Mamić nakon velikih priča vratio na svog prvog kandidata. U noći kad je smijenjen Jurčić, nakon 0:2 s bečkom Austrijom, Mamić je odmah nazvao Ivankovića koji je već otišao sa stadiona.

– Jest, zvao me, no ja sam već bio na autocesti, išao sam u Varaždin i rekao mu da se možemo razgovarati ujutro. Zdravko je na to “poludio” i završili smo razgovor. A ja sam dobio ‘cipelu’ prije nego sam postao trener – kazao je Ivanković nakon te večeri.

I Mamić je nakon toga rekao da Ivanković više nije kandidat, nakon pobjede 3:2 u Beču najavio je da će trener Dinama biti stranac i “popljuvao” je sve hrvatske trenere.

Istina, pokušao je Mamić naći stranca, želio je da bude jako trenersko ime. Prema nekim informacijama, u Maksimirskoj 128 razmatrali su biografije 37 raznih stručnjaka, vagali su argumente i polako eliminirali imena s popisa. Razgovaralo se s Rumunjem Bölönijem, ali on se u tom razgovoru nije svidio starijem Mamiću. Mlađi Mamić želio je Bugarina Ivajla Peteva s kojim je u dobrim odnosima, a argumenti za njega porasli su kad je Dinamo za suparnika u Europskoj ligi izvukao Ludogorec koji je Petev trenirao kad je onako namučio plave u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

S nekima od kandidata su i razgovarali, ali kako je vrijeme odmicalo, tako je kopnio stav da trener treba biti stranac, Europska liga počinje i plavi trebaju nekoga tko odmah zna momčad. Za povratak na domaćeg stratega ima argumenata. Nema problema s komunikacijom, poznavanjem momčadi, domaće lige, mentaliteta. K tome, znatno je jeftiniji od stranca, a i radit će u interesu klubu. Jasno da je u interesu kluba prodati pokojeg igrača, a da bi ga se prodalo, treba ga stavljati da igra i kad trener to možda ne bi želio. Strani trener gledao bi isključivo sebe i stavljao one za koje vjeruje da će mu donijeti bolji rezultat, a ne igrače koji trebaju igrati radi ‘interesa kluba’.

Stoga ne treba čuditi što se Mamić na kraju vratio ideji da trener opet bude Branko Ivanković. Kad god je govorio o domaćim trenerima, onda je Mamić isticao Ivankovića. Doduše, i Kužea i Jurčića. Nažalost, Josipa Kužea više nema, Jurčić je upravo smijenjen pa je ostao samo Ivanković kao glavni kandidat.

Ivanković je dosad dvaput vodio Dinamo, u 88 utakmica. Upisao je 63 pobjede, 12 remija i 13 poraza.

Prvi je put na klupu došao nakon poraza plavih od Šibenika i smjene Josipa Kužea (studeni 2006.). Od 14. kola, kad je počeo voditi Dinamo, do kraja te sezone Ivanković je u 20 utakmica upisao svih 20 pobjeda. U sljedećoj sezoni u HNL-u ipak je upisao dva poraza te pet u Europi pa je morao otići.

Ciljevi i ambicije se znaju

Na klupu plavih vratio se vrlo brzo, već nakon jedne polusezone u kojoj je šef bio Zvonimir Soldo. I nije dugo ostao, samo do 16. kola HNL-a i pobjede 2:0 nad Zadrom. No plavi su odigrali loše, a kako su kolo prije izgubili od Rijeke, Ivanković je ponovno smijenjen.

S obzirom na to da plavima treba trener za Europu, napomenimo da je Ivanković maksimirsku momčad vodio u 22 europske utakmice te upisao po osam pobjeda i poraza uz šest remija.

Ivanković nije trener od bombastičnih izjava, prije svake utakmice kaže:

– Ciljevi i ambicije Dinama se znaju.

Istu rečenicu reći će i za sezonu te dodati da su ti ciljevi dvostruka kruna i dogurati što dalje u Europi, po mogućnosti prezimiti.

>> Branko Ivanković opet pred vratima Dinama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije