Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Brajdić

Ne vjerujem u zakon velikih brojeva ni u fortunu, već u Babu i Šišija

Dario Šarić, Bojan Bogdanović
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
01.09.2017.
u 08:54

Nama kao da se većinom nešto loše mora dogoditi, pa se tako uhvatih u razmišljanju da će valjda i nas jednom pomaziti sportska sreća.

Košarkašku reprezentaciju na europskim prvenstvima pratim od 1995. i posljednje kolajne. Svi oni koji su tada neuspjehom etiketirali bronce sa SP-a 1994. i EP-a 1995., a i ja sam tome podlegao, ni slutili nisu koliko smo bili nezasitni. Uvjerili smo se u to u godinama u kojima smo samo jednom igrali za medalju (protiv Španjolske 2013.), pri čemu smo odličju bili tako blizu, a zapravo tako daleko (66:92).

U 22 godine izvještavanja o medaljaškom postu bilo je ponešto ushita i puno depresije. Osim spomenutog Eurobasketa u Sloveniji (2013.), na kojem je s osam pobjeda u nizu hrvatska sportska javnost dignuta na noge, kao lijepe trenutke pamtim i dva olimpijska kvalifikacijska turnira i dva nastupa na Igrama (2008. i 2016.). Nažalost, jednako su mi intenzivna sjećanja na Đorđevićevu tricu 1997. u Badaloni u posljednjoj sekundi, ali i na prokockanih “plus 19” iz 2001. u 27. minuti protiv Turaka u Istanbulu. Još ni danas ne vjerujem da su nam se u četvrtfinalu Eurobasketa 2011. dogodili Slovenci nakon “plus 15”. Najteži poraz od svih je debakl protiv Češke u osmini finala prošlog EP-a (59:80), i to pod palicom trenera (Perasović) za kojeg sam duboko vjerovao da može kontrolirati momčad. No tada je Dario Šarić još bio zelen i nije imao takav utjecaj na suigrače kakav ima sada, a Bogdanović je to prvenstvo igrao uzdrman ozljedom gležnja i potresom mozga. A bez njih dvojice – mi smo europski prosjek. Bojan i Dario naš su tračak nade. Uvjerio sam se u to prošlo, vrlo uspješno, olimpijsko ljeto. Svih ovih godina imali smo vođe reprezentacije koji nas ne bi odveli dovoljno daleko, no Babo i Šiši to su kadri. Ako ih posluži zdravlje i raspoloženi suigrači. No, koliko god da ga izbornik Petrović negirao, ja se ipak pribojavam tog umišljenog hrvatskog prokletstva. Pribojavam se nekog novog peha s ozljedom, ždrijebom, lopte ispale iz koša...

Nama kao da se većinom nešto loše mora dogoditi pa se tako uhvatih u razmišljanju da će valjda i nas jednom pomaziti sportska sreća. No to si mislim svakog ljeta, uoči svakog velikog nastupa, pa me teorija o zakonu velikih brojeva baš i ne služi. Doduše, olimpijsko ljeto 2016. ipak nam je bilo sretno pa se sada pitam “imamo li mi uopće pravo na dva sretna ljeta uzastopce”. 

Komentara 3

DU
Deleted user
09:07 01.09.2017.

Kada se u igri vrti velik novac, klađenja itd., da ne nabrajam, tada i Šiši i Babo mogu od neke beznačajne reprezentacije, dobiti po glavi i igrati sa potresom mozga do kraja turnira, jer takvi "veliki igraći" nisu štičeni od sudaca, već se pušta oštra igra nad takvim igraćima, tuče ih se, navlaći, štipa itd! Na žalost, kada smo omali takvih 10 Baba i Šišija tada smo mogli dobiti sve sa trideset razlike! Od kada je nestalo gega u igri, nadigravanja, već treneri taktiziraju umjesto igraća i od kada se po igralištima (kojih je na tisuće praznih) ne igra košarka, nemamo ni rezultata! Kako se turnir može osvojiti sa dva igrača? Nema šanse!

JM
J.M.K.
09:45 01.09.2017.

Lepo vam je Tomas rekao "košarka je preozbiljan sport...", pa kako možete očekivati medalju sa tri vruhnska igrača ( Bogdanović, Šarić, Simon ) i devet igrača koji su trenutno druga evropska klasa.

Avatar debela koli
debela koli
09:29 01.09.2017.

A na fotografiji svi pokunjeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije