Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Topnici Prve lige

Nakon četiri godine ponovno bi Hrvat mogao biti najefikasniji igrač HNL-a

16.04.2019.
u 18:22

U najužem krugu za dobitnika zlatne kopačke Prve HNL ostala su trojica igrača, dvojica Hrvata i jedan Srbin: Osijekov Mirko Marić (23) i Rijekin Jakov Puljić (25) imaju po 14 pogodaka, dok je Komnen Andrić (23) iz Dinama (prethodno iz Intera) postigao 13

Sedam kola prije završetka prvenstva u Hrvatskoj ligi iskristaliziralo se da će Dinamo obraniti naslov prvaka, da će Rudeš ispasti, Istra 1961 igrati kvalifikacije za ostanak, a ostala su otvorena još dva pitanja: tko će se sve plasirati u Europsku ligu, te – tko će biti prvi strijelac lige.

U najužem krugu za dobitnika zlatne kopačke Prve HNL ostala su trojica igrača, dvojica Hrvata i jedan Srbin: Osijekov Mirko Marić (23) i Rijekin Jakov Puljić (25) imaju po 14 pogodaka, dok je Komnen Andrić (23) iz Dinama (prethodno iz Intera) postigao 13.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

No prije negoli analiziramo trojicu topnika koji se ove sezone bore za prestižnu titulu prvoga strijelca lige, prisjetimo se nekih golgetera koji su obilježili hrvatsko nogometno prvenstvo.

Primjerice, jeste li znali da je nogometna škola Osijeka iznjedrila čak šest titula zlatne kopačke hrvatske lige? Po dva puta osvojili su je Goran Vlaović i Igor Cvitanović, obojica u dresu Dinama, dok je Robert Špehar oba puta trijumfirao u dresu Osijeka.

Upravo Robert Špehar zaslužuje posebno poglavlje priče kao raritetan primjerak strijelca koji je u Hrvatskoj bio najbolji u razmaku od čak devet godina.

Najprije kao 25-godišnjak, a onda i u veteranskim godinama, s 34 na leđima, što ga čini najstarijim prvim strijelcem hrvatskoga prvenstva.

Nevjerojatno zvuči podatak da je tada već pomalo ocvali Špehar u sezoni 2003./2004. nadmašio Dinamov mladi dvojac, Gorana Ljubojevića i Darija Zahoru te tadašnju zvijezdu Kamen Ingrada Zorana Zekića.

Olić jedini u dva kluba

Međutim, tu nije kraj Špeharovim golgeterskim dosezima. Naime, legendarni Osijekov napadač jedini je hrvatski nogometaš koji je bio prvi strijelac i izvan Hrvatske, jer je u sezoni 1996./1997. bio zlatna kopačka i belgijskog prvenstva u dresu Club Bruggea.

>> Pogledajte što voze hrvatski reprezentativci

1/17

Nitko od ostalih hrvatskih kraljeva strijelaca u Belgiji, Weber (Cercle Brugge), Stanić (Club Brugge), Strupar (Genk) i Perišić (Club Brugge), nije nigdje drugdje bio prvi topnik prvenstva.

Najveća pak golgeterska senzacija u povijesti Prve HNL bio je nogometaš Zadra, Hercegovac iz Čapljine, danas 38-godišnji Želimir Terkeš, u sezoni 2007./2008. koju je njegov klub okončao na devetom mjestu u prvenstvu.

Nevjerojatno će zazvučati podatak kako je Terkeš u toj sezoni postigao 21 pogodak, ili čak devet više od Dinamove zvijezde Marija Mandžukića, pa četiri više od Hajdukova centarfora Nikole Kalinića.

Terkeš je u toj najvećoj sezoni svoje karijere postigao dva hat-tricka, protiv Međimurja u Stanovima (pobjeda 4:0), te protiv Rijeke na Kantridi, u porazu Zadra 3:5. Riječane je tada vodio današnji izbornik Zlatko Dalić.

Zanimljivost je i to da je Ivica Olić do danas jedini nogometaš koji je bio najbolji strijelac lige u dva kluba, najprije u dresu Zagreba, pa onda i Dinama, a čuvena Dinamova škola nogometa proizvela je samo trojicu najboljih strijelaca prvenstva, Šokotu, Eduarda da Silvu i Andreja Kramarića.

Jednako toliko Dinamovih napadača okrunjeno je i u bivšoj Jugoslaviji: Franjo Wölfl (1947., 1948.), Dražan Jerković (1962.) i Snješko Cerin (1982.). Dinamo je prvoga strijelca lige imao u Splićaninu Duji Čopu, čiji je otac Davor pak u dresu vinkovačkog Dinama bio prvi topnik Jugoslavije 1986. godine.

>> Evo po kojim uzorima bi vatreni mogli dobiti novi stadion

1/20

A pogledajte samo listu sjajnih napadača koji nisu bili prvi strijelci Hrvatske lige: Rudika Vida, Marko Viduka, Nino Bule, Zoran Zekić, Renato Jurčec, Marijo Dodik, Veldin Karić, Admir Hasančić, Saša Bjelanović, Ahmad Sharbini...

Utrka Marića, Puljića i Andrića intrigantna je ne samo zbog činjenice da se natječu trojica nogometaša čija imena nisu pretjerano zvučna, a nisu ni reprezentativci, nego i zbog mogućega prekida dominacije stranaca na vrhu ovoga poretka.

Mariću pomaže trener

Poražavajući je podatak za škole nogometa svih klubova u Hrvatskoj da već godinama nisu proizvele vrhunskoga centarfora, pa su u posljednje tri godine naslove najboljega strijelca odnosili Makedonac (Ilija Nestorovski), Mađar (Marko Futacs) i Alžirac (Hilal Soudani).

Stoga su Puljić i Marić ove godine pod posebnim povećalom, iako ni Marić nije autohtoni proizvod Hrvatske lige, nego – Širokog Brijega. No M.M. ima hrvatsko državljanstvo i nastupao je za mladu reprezentaciju Hrvatske.

U bitci za naslov najboljega Mariću će upomoć morati priskočiti i suigrači, odnosno trener Skender, budući da Mirko nije prvi izvođač penala za Osijek.

Ove sezone zabio je samo jedan pogodak s bijele točke, dok ih je Andrić isporučio čak sedam, a Puljić dva. Čak je Srbin i u Dinamu preuzeo ulogu pucača penala, pa ih je dva zabio u srazu protiv Gorice. Andrić je u dresovima Intera i Dinama čak deset puta ove sezone zabio prvi gol na utakmici, dok je to Mirku Mariću uspjelo sedam, a Puljiću četiri puta.

>> Pogledajte sve o herojima koji su Dinamu osigurali europsko proljeće nakon 49 godina

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije